Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Cartier: Το στυλ και η Ιστορία

H Eλίζαμπεθ Tέιλορ ήταν πανικοβλημένη. Η Pelegrina, η πιο διάσημη πέρλα στον κόσμο, δώρο του Ρίτσαρντ Μπάρτον, είχε χαθεί μέσα στο σπίτι. Άρχισε να μπουσουλάει ψάχνοντας τη στο πάτωμα, ώσπου το βλέμμα της τράβηξε ένα από τα κουτάβια, που κάτι μασουλούσε. Ενστικτωδώς όρμησε και άνοιξε με τα χέρια της το στόμα του, όπου βρισκόταν το θρυλικό μαργαριτάρι.

 Η Pelegrina διασώθηκε και δόθηκε στον οίκο Cartier που σχεδίασε ένα αξεπέραστο κόσμημα, το οποίο σήμερα μπορούν να θαυμάσουν από απόσταση αναπνοής οι επισκέπτες της έκθεσης «Cartier: Style and History», στο περίφημο Grand Palais, στην καρδιά του Παρισιού, μαζί με άλλα 600 σπάνια εκθέματα.

Όλα ξεκίνησαν το 1847, όταν ο Λουί Φρανσουά Καρτιέ εγκαινίασε ένα εργαστήριο στο Παρίσι δημιουργώντας κοσμήματα εφάμιλλα έργων τέχνης. Ο οίκος συνδέθηκε άρρηκτα με τις βασιλικές οικογένειες του πλανήτη. Εξού και οι τιάρες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής έκθεσης.

Αναμφίβολα, ισχυρός πόλος έλξης είναι η τιάρα που κόσμησε το ντελικάτο κεφάλι της Kέιτ Μίντλετον, στον γάμο της με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ. Το χρυσό «παρών» στην έκθεση δίνουν δυναμικά και οι Μονεγάσκοι, που συνεισέφεραν 20 κομμάτια, ανάμεσά τους και το θρυλικό δαχτυλίδι αρραβώνων της Γκρέις Κέλι με τον Ρενιέ.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης σπάνια ρολόγια, πολυτελείς θήκες τσιγάρων και άλλα μικρά κομψοτεχνήματα. Σίγουρα τις εντυπώσεις των επισκεπτών θα κέρδισαν τα «λάφυρα» της μεξικανής ντίβας του σινεμά Μαρίας Φέλιξ, όπως το διάσημο περιδέραιο των δύο κροκοδείλων, με 1.060 σμαράγδια και 1.023 κίτρινα διαμάντια. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει και στη σειρά από καρφίτσες η οποία δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1940 από τη σχεδιάστρια Ζαν Τουσέν, με κορυφαία ένα λεπτεπίλεπτο πτηνό σε ένα ανοιχτό κλουβί - για τον εορτασμό της απελευθέρωσης του Παρισιού - έτοιμο να πετάξει προς την ελευθερία και την αιωνιότητα της Cartier.

* «Cartier: Style and History»: Grand Palais, Παρίσι, ως τις 16.2.2014

 Βαρδάκη Ερη για BHmagazino












Δεν υπάρχουν σχόλια: