Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Οι τροφές που λεπταίνουν, σύμφωνα με τους αρχαίους

Οι γιατροί της αρχαιότητας γνώριζαν ποιες τροφές είναι κατάλληλες για δίαιτα; Αν ανατρέξουμε στα αρχαία συγγράμματα, θα δούμε ότι κατέτασσαν τις τροφές σε κατηγορίες, ανάλογα με την επίδρασή τους στο ανθρώπινο σώμα. 

Μια από αυτές τις κατηγορίες ήταν και οι τροφές που λεπταίνουν ή που αδυνατίζουν, όπως θα λέγαμε σήμερα. Βέβαια ο όρος αδυνατίζουν είναι λανθασμένος, αφού πρόκειται για τρόφιμα που στην κυριολεξία δυναμώνουν, δηλαδή διαθέτουν μεγάλη διατροφική δύναμη. 

 Ρίχνοντας μια ματιά, για παράδειγμα, στον κατάλογο των διαιτητικών τροφών που συνέταξε ο Γαληνός, ο φημισμένος Έλληνας γιατρός της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, θα βρούμε τα σκόρδα, τα κρεμμύδια, τα πράσα, το κάρδαμο και το σινάπι (από όπου παράγεται η μουστάρδα).

Στο έργο του «Περί λεπτυνούσης διαίτης» κάνει επίσης λόγο για ορισμένα βότανα, τα οποία όμως θεωρεί ότι πρέπει να καταναλωθούν χλωρά, επειδή όταν ξεραθούν γίνονται φάρμακα και παύουν να είναι τροφές. Ανάμεσά τους η ρίγανη, η μέντα, ο δυόσμος, το θρούμπι, το θυμάρι και το φλισκούνι.

Ο Γαληνός (129-216 μ.κ.ε.) αναφέρεται ως ο μεγαλύτερος γιατρός της αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη – κάποιοι τον θεωρούν ισάξιό του. Θεωρείται ιδιαίτερα εκλεκτικός στις απόψεις του και η μεγάλη του επιτυχία ήταν ότι στο έργο του κατάφερε να συνοψίσει όλες τις προγενέστερες ιατρικές και φιλοσοφικές γνώσεις. Το βασικό πιστεύω του ήταν ότι ο άριστος γιατρός είναι και φιλόσοφος, καθώς και ότι το ανθρώπινο σώμα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα ενιαίο σύνολο, του οποίου η υγεία χαρακτηρίζεται από την απόλυτη ισορροπία και το μέτρο, δηλαδή ό,τι ακριβώς πρεσβεύει η ολιστική ιατρική. 

Golden Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια: