Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2013

Μια αρωματική ιστορία!

Όλες μας, αγαπάμε ένα καλό άρωμα και οι περισσότερες από εμάς έχουμε τουλάχιστον ένα που φοράμε για χρόνια και μας χαρακτηρίζει! Γνωρίζουμε όμως από πού προήλθαν αυτά τα αρώματα ή πως τα συγκεκριμένα συστατικά επιλέχθηκαν για το άρωμα που φοράμε ; Μάθετε την ιστορία τους!


Η λέξη ''perfume'' που την βρίσκουμε στα περισσότερα αρώματα προέρχεται από την λατινική λέξη ''per fumum''που κυριολεκτικά σημαίνει μέσα από τον καπνό.

Στην Αρχαία Αίγυπτο, τα αρώματα χρησιμοποιούνταν ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων και Θεών. Η τέχνη της αρωματοποιίας ανήκε εξολοκλήρου σε ιερείς και μόνο βασιλικές οικογένειες και αριστοκρατικές τάξεις είχαν πρόσβαση στα αρώματα. Η μορφή των τότε αρωμάτων ήταν συνήθως μια μίξη από έλαια με κερί και ήταν συμπαγής.

Λέγεται ότι οι Έλληνες, ήταν ο πρώτος λαός που κατασκεύασε υγρό άρωμα, παρότι ήταν πολύ διαφορετικό από την μορφή που ξέρουμε σήμερα.Το πρώτο άρωμα με οινόπνευμα, δημιουργήθηκε το 1371, για την Βασίλισσα της Ουγγαρίας από έναν ιερέα. Φήμες υποστηρίζουν ότι σε αυτό οφείλονταν η διατήρηση της νεανικότητας της βασίλισσας για όλη την διάρκεια ζωής της.

Στην Ρωμαϊκή εποχή η χρήση των αρωμάτων δεν περιοριζόταν μόνο στο σώμα αλλά και στους πάπυρους-έγγραφα, ως μέσο προστασίας από τα έντομα Οι Ρωμαίοι, συνήθιζαν να εφαρμόζουν άρωμα τρείς φορές την ημέρα, όχι μόνο πάνω τους αλλά και στα κατοικίδια και τα σπίτια τους. Στις γιορτές που οργάνωναν, απελευθέρωναν πουλιά τα οποία είχαν αρωματίσει τα φτερά τους, αναδύοντας έτσι μια ευχάριστη μυρωδιά στον αέρα!

Η διαδικασία της εξαγωγής των αιθέριων ελαιών από τα λουλούδια, ανακαλύφθηκε από έναν Άραβα ιατρό-χημικό. Τα πρώτα του πειράματα ήταν με τριαντάφυλλα από όπου προήλθε και το ροδόνερο, το οποίο έγινε κατευθείαν δημοφιλές λόγω της ελαφριάς και εκλεπτυσμένης μυρωδιάς του. Πριν από αυτό, τα αρώματα φτιαχνόντουσαν πολτοποιώντας μπαχαρικά και έλαια.

Κατά την διάρκεια της βασιλείας της Κατερίνας των Μεδίκων στη Γαλλία, τα αρώματα άκμασαν. Φημολογείται ότι η ίδια είχε το δικό της εργαστήριο αρωματοποιίας το οποίο συνδεόταν με τα διαμερίσματα της μέσω υπόγειων τούνελ ώστε οι φόρμουλες να παρέμεναν άκρως μυστικές!

Τα αρώματα απογειώθηκαν την εποχή του Ερρίκου VIII και της Βασίλισσας Ελισάβετ Ι, στην Αγγλία. Η Ελισάβετ μάλιστα, διέταζε να αρωματίζονται οι δημόσιοι χώροι όταν περνούσε αφού δεν μπορούσε να αντέξει καμία άσχημη μυρωδιά!

Στο τέλος του 19ου αιώνα, σχεδόν 2000 άνθρωποι εργαζόντουσαν στην Γαλλική βιομηχανία αρώματος της οποίας το 1/3 αποτελούσε εξαγωγές. Σταδιακά, μια νέα αντίληψη γεννήθηκε: πέρα από την μυρωδιά, άλλα στοιχεία όπως το μπουκαλάκι, το περιτύλιγμα και η διαφήμιση έγιναν αναγκαία οδηγώντας στην συνεργασία αρωματοποιών και υαλουργών.

Ο 19ος αιώνας, αποτέλεσε την πρώτη περίοδο του αρώματος όπως το ξέρουμε σήμερα, αφού τότε δημιουργήθηκαν νέες μυρωδιές λόγω της εξέλιξης των γνώσεων της οργανικής χημείας. Συνθετικά αρώματα αντικατέστησαν μερικά από τα συστατικά που ήταν εξαιρετικά δύσκολα ή ακριβά να βρεθούν. Παρόλα αυτά, μόνο με την άφιξη του 20ού αιώνα, άρχισε η μαζική παραγωγή αρωμάτων η οποία υποστηρίχθηκε έντονα από οίκους μόδας!

Μαριάνα Κουτσόγιωργα

Δεν υπάρχουν σχόλια: