Πολλοί πιστεύουν ότι έχουν ευθύνη να σχολιάζουν καθετί που διαβάζουν στο διαδίκτυο. Ποιοι είναι όμως οι κανόνες σχολιασμού;
Πρέπει να παίρνεις τα πάντα στα σοβαρά: Όταν σχολιάζεις κάτι, καλύτερα να αφήνεις το χιούμορ σου στην άκρη και να αντιμετωπίζεις τα πάντα με τη ίδια σοβαρότητα: είτε πρόκειται για τη νέα τάση του χειμώνα στα ρούχα είτε για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.
Επιπλέον πληροφορίες: Πρέπει πάντα να δίνεις μια γενικότερη εικόνα ή επιπλέον πληροφορίες για να βοηθήσεις τον αναγνώστη να θέσει την πληροφορία σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και να μπορέσει να κατανοήσει το θέμα.
Πρέπει να είσαι αντικειμενικός και να αναφέρεσαι σε όλες τις πλευρές: Κάθε θέμα πρέπει να εξετάζεται από όλες τις πλευρές για να είναι αντικειμενικό. Διαφορετικά θα κατηγορηθείς για προκατάληψη ή κάλυψη συγκεκριμένων συμφερόντων. Αυτή είναι εξάλλου και η βασική αρχή της δημοσιογραφίας.
Να προσέχεις να μη χάσεις το νόημα: Αυτό συμβαίνει όταν επικεντρώνεσαι σε ένα συγκεκριμένο στοιχείο που σου προσέλκυσε το ενδιαφέρον, ενδεχομένως στο τέλος της παραγράφου και αγνοείς το υπόλοιπο κείμενο.
Να λαμβάνεις υπόψη σου την καταγωγή και το πολιτιστικό υπόβαθρο του συντάκτη: Είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη σου από πού προέρχεται ο συντάκτης για να μπορέσεις να κατανοήσεις κάποιες ιδέες ή στοιχεία που περιλαμβάνονται στο άρθρο και σχετίζονται με την κουλτούρα του.
Πριν δημοσιεύσεις τα σχόλιά σου, έλεγξε: Έχεις συγκρίνει κάποιον με τον Χίτλερ; Έχεις κάνει πιο δυσφημιστικό σχόλιο; Συνάδει με την κοινή λογική αυτό που έχεις γράψει;
Σε όλους αρέσει να σχολιάζουν, αλλά πολλοί ξεχνούν ότι αυτό γίνεται δημόσια και μπορεί να τους στοιχίσει φίλους, καριέρα ή κοινωνικό στιγματισμό. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θελήσετε να σχολιάσετε κάτι, φροντίστε να είστε δεοντολογικά σωστοί!
Αργυρώ Παλαιολόγου
2 σχόλια:
"Έχεις συγκρίνει κάποιον με τον Χίτλερ;"
Ε μα! Με τον Μουσολινι θα τον συγκρινω?
Ειπαμε να τα παιρνουμε σοβαρα τα πραγματα! Δεν ειπαμε?
Δεοντολογικά σωστοί και πολιτικά ορθοί (για να προεκτείνω λίγο το συλλογισμό). :-)
Δημοσίευση σχολίου