Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013

Ο δημιουργός των μηχανών αναζήτησης δεν υπάρχει στο Google

Η Google γιορτάζει τα 15 της χρόνια και είναι πια αναμφισβήτητα ο γίγαντας του διαδικτύου. Γιατί; Γιατί μας δίνει πρόσβαση στην πληροφορία: άπειρη πληροφορία, χωρίς τέλος.

Αν όμως κανείς βάλει στη μηχανή αναζήτησης το όνομα "Jonathon Fletcher" θα μάθει ελάχιστα πράγματα.

Και όμως! Χωρίς τον Jonathon Fletcher δεν θα υπήρχε ίσως σήμερα μηχανή αναζήτησης!


Ήταν στα 1993 όταν ο φοιτητής ακόμη τότε Fletcher, στα εργαστήρια του University of Stirling της Σκωτίας δημιούργησε το Mosaic. Τι είναι αυτό; Ο πρόγονος χωρίς τον οποίο δεν θα υπήρχαν σήμερα ούτε η Google, ούτε η Bing, ούτε η Yahoo, τουλάχιστον όχι ως μηχανές αναζήτησης.

Η ιδέα και η επιθυμία του Fletcher ήταν απλή αλλά άκρως χρήσιμη: να μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση και να ανασύρει πληροφορίες όσο πιο εύκολα γίνεται. Και όσο περισσότερες πληροφορίες μπορεί.

Κατόπιν βελτίωσε το Mosaic κι έφτιαξε το JumpStation. Τότε, η βάση αυτή δεδομένων περιείχε 25.000 ιστοσελίδες στις οποίες μπορεί να ανατρέξει κανείς. Σήμερα η Google αριθμεί περίπου 1 τρισεκατομμύριο. Αλλά το JumpStation υπήρξε τότε κάτι μοναδικό και πρωτοποριακό. Και το θεμέλιο για ό,τι ακολούθησε.

Η προσφορά του Fletcher δεν αναγνωρίστηκε ποτέ στο βεληνεκές που θα έπρεπε. Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, προσκλήθηκε για πρώτη φορά από εκπροσώπους των σημερινών γιγάντων του διαδικτύου, της Microsoft, της Yahoo και της Google.

Ο ίδιος δεν νιώθει πληγωμένος. Δεν μιλά ποτέ για το παρελθόν. μόνον για το μέλλον και τα λόγια του ηχούν προφητικά:

"Κατά τη γνώμη μου, το διαδίκτυο δεν θα διαρκέσει για πάντα. Το πρόβλημα της εύρεσης πληροφοριών όμως θα υπάρχει πάντα. Η επιθυμία να ψάχνουμε πληροφορίες είναι πάντα ανεξάρτητο του μέσου".

Ο άνθρωπος αυτός "είδε" το μέλλον ήδη μια φορά. Μήπως θα έπρεπε να το ακούσουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: