Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Το μεγαλύτερο λευκό διαμάντι του κόσμου

Είναι 118 καρατίων, προέρχεται από την Αφρική και έχει το μέγεθος ολόκληρου αυγού. Πρόκειται για το μεγαλύτερο λευκό (διάφανο) διαμάντι του κόσμου, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. 

Ανακαλύφθηκε, εξορύχθηκε και κόπηκε πριν από δύο χρόνια σε μια χώρα της Νότιας Αφρικής, ενώ το αρχικό, ακατέργαστο εύρημα ήταν μια πέτρα των 299 καρατίων.

Η χώρα δεν κατονομάζεται, καθώς ο ιδιοκτήτης του επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του-μάλιστα έχει θέσει αυτό τον όρο και ως αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσει η πώληση.

Το, αναμφισβήτητα εντυπωσιακό διαμάντι αναμένεται να παρουσιαστεί στο Χονγκ Κονγκ με τιμή εκκίνησης τα 30 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι στιγμής, το υψηλότερο ρεκόρ πώλησης για λευκό διαμάντι είναι τα 26 εκατομμύρια δολάρια.


Κατά την τελευταία εικοσαετία, μόνο τρία ακόμα λευκά διαμάντια άνω των 100 καρατίων, έχει καταφέρει να πουλήσει ο επώνυμος οίκος. Πάντως προς το παρόν, το συγκεκριμένο λευκό διαμάντι αποτελεί μέρος ενός ολόκληρου θησαυρού κοσμημάτων, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα απολύτως αψεγάδιαστο διαμάντι με ζωηρό μπλε χρώμα, του οποίου η αξία εκτιμάται στα 19 εκατομμύρια δολάρια.

Το Χονγκ Κονγκ έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια σημαντικό κέντρο αγοραπωλησιών πολύτιμων κοσμημάτων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: