Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Η δίαιτα των αισθήσεων

Πότε ήταν η τελευταία φορά που γευτήκατε ένα σοκολατένιο γλυκό με επικάλυψη ακόμη περισσότερης λαχταριστής σοκολάτας και σαγηνευτικά κομματάκια φουντουκιού να το χαϊδεύουν προκλητικά και όλο αυτό χωρίς καμία απολύτως ενοχή;

Η απάντησή προφανώς είναι «ούτε που θυμάμαι», ειδικά μάλιστα αν ανήκετε και εσείς σε εκείνη τη μερίδα (πλειοψηφία μάλιστα) των ανθρώπων, που προσπαθούν να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά, που πεισματικά νομίζουν ότι τους βασανίζουν. Επειδή οι λιγούρες υποτάσσουν πρώτα το μυαλό και μετά το σώμα, το μυστικό είναι ένα: Να κυριεύσετε τις αισθήσεις σας.

Γεύση: Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση προέρχεται από έναν ευχάριστα προκλητικό συνδυασμό γλυκού και λιπαρών, μία πηγή γεύσεων που προκαλεί χαρά και ευχαρίστηση στον ουρανίσκο. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι μία καλή λύση για να καταπολεμήσετε τους πειρασμούς είναι να πειραματιστείτε με μια ποικιλία από μπαχαρικά και βότανα.

Ακόμη μπορείτε να δοκιμάσετε νέα λαχανικά και συνταγές με εξωτικές γεύσεις. Χρησιμοποιώντας καινούρια συστατικά, στην ουσία ξεγελάτε το μυαλό και την πείνα σας επεκτείνοντας το φάσμα της ευχαρίστησης, που λαμβάνετε από την κατανάλωση τροφών.

Όραση: Σε μια μελέτη του 2011, ερευνητές του University College του Λονδίνου μελετώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα σε άτομα που έβλεπαν έργα τέχνης, εντοπίστηκαν σημάδια ευχαρίστησης, όταν οι συμμετέχοντες κοίταζαν «κομμάτια» που έβρισκαν ιδιαίτερα όμορφα.

Οι αντιδράσεις της ευχαρίστησης μάλιστα ήταν παρόμοιες με εκείνες που έχει κάποιος άνθρωπος όταν γεύεται κάτι ευχάριστο. Η πρόταση των ειδικών είναι να διακοσμήσετε το σπίτι σας με ένα στιλ που ικανοποιεί τις αισθήσεις σας. Εξάλλου, πρώτα ευχαριστιέται το μάτι και μετά το στομάχι.

Όσφρηση: Το κέντρο του εγκεφάλου που ενεργοποιείται από επικαλύψεις αρωμάτων και οσμών, εν μέρει λειτουργεί όπως και το κέντρο εκείνο, που συνδέεται με την αίσθηση της ευχαρίστησης, εφ 'όσον κάποιος αντιλαμβάνεται κάποια μυρωδιά ως ελκυστική. Βρείτε ένα άρωμα (ή αιθέριο έλαιο) που σας ικανοποιεί και προσθέστε το στη διατροφή σας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αρωματίσετε το χώρο σας, ικανοποιώντας έτσι την αίσθηση της…πείνας. Προσοχή, όμως γιατί υπάρχουν και μυρωδιές, που μπορούν εύκολα να σας κάνουν να λαχταρήσετε γεύσεις.

Αφή: Το δέρμα είναι ένα θαυμάσιο αισθητήριο όργανο και μια ισχυρή πηγή ευχαρίστησης, αν επιλέξετε να το χρησιμοποιήσετε. Δεν αποτελεί μάλιστα έκπληξη, το γεγονός ότι σύμφωνα με μελέτες αναφορικά με τον οργασμό, το άγγιγμα προκαλεί μια έντονη αντίδραση στο κύκλωμα ευχαρίστησης του εγκεφάλου, ισάξιο με αυτό που προκαλεί η ικανοποίηση στους γευστικούς κάλυκες.

Δώστε μεγαλύτερη προσοχή στη σαρκική ικανοποίηση, που μπορεί να αντικαταστήσει την αίσθηση της λιγούρας. Ένα χαλαρωτικό μασάζ μάλιστα, ενδείκνυνται για...δίαιτα.

Ακοή: Η μουσική και γενικότερα οι ευχάριστοι ήχοι βοηθούν στην απελευθέρωση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2011. Η ντοπαμίνη ανήκει στις κατεχολαμίνες και δρα ως νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο αλλά και ως ορμόνη.

Ως νευροδιαβιβαστής, έχει την ιδιότητα να μεταφέρει μηνύματα από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο προκαλώντας ικανοποίηση και ευφορία. Η ντοπαμίνη βρίσκεται και στη διατροφή κυρίως σε ζωικές τροφές, όπως κρέας, ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά, σε ξηρούς καρπούς και μπανάνες.

Άρα αντί να επιλέξετε ένα πλούσιο γεύμα επιλέξτε να ακούσετε το αγαπημένο σας τραγούδι... χωρίς ενοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: