Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Σαλάτα με φάκες

Η ταπεινή φακή ταΐζει τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια, για την ακρίβεια από την προϊστορική εποχή. Κάποτε οι ευγενείς καλοφαγάδες δεν την έβαζαν στο τραπέζι τους, απαξιώνοντας να την φάνε, γιατί θεωρούνταν "το φαΐ του φτωχού", καθώς ήταν ανέκαθεν πολύ φτηνή.

Σήμερα, η θρεπτική αξία της φακής έχει αναγνωριστεί διεθνώς και συμπεριλαμβάνεται ως τρόφιμο και σε επίσημα γεύματα, καθώς αναμφισβήτητα είναι το πιο νόστιμο από όλα τα όσπρια.

Στους αρχαίους Έλληνες η φακή ήταν γνωστή ως φακός ἐσθιόμενος ενώ, η καλλιέργεια της φακής ήταν γνωστή στην αρχαία Αίγυπτο και τη Ρώμη.

Αντικείμενα από φακές και υπολείμματα της τροφής έχουν βρεθεί στην περιοχή της Μεσοποταμίας σε αρχαιολογικές ανασκαφές που χρονολογούνται εδώ και 8000 χρόνια. Στη Βίβλο της Γένεσης, ο Ησαύ εγκατέλειψε τα πρωτοτόκια του "αντί πινακίου φακής" και ένα καρβέλι ψωμί.

Ευρέως διαδεδομένη ήταν ανέκαθεν η φακή και στην κουζίνα της Ανατολής. Σήμερα, η Ινδία είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή φακής και ακολουθούν ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Νεπάλ και η Τουρκία.

Σαλάτα με φάκες 

Υλικά για 6 άτομα:
500 γρ. φακές βιολογικές
1 κρεμμύδι σε ροδέλες
2 πιπεριές κόκκινες σε κυβάκια
½ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
½ ματσάκι άνιθο
1 ματσάκι άγρια ρόκα
10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
6 κ.σ. ελαιόλαδο
6 κ.σ. ξύδι από μήλο ή λεμόνι

Εκτελεση: Βράζουμε τις φακές σε αλατισμένο νερό (για 20-25 λεπτά) μέχρι να μαλακώσουν αλλά και να κρατάνε λίγο. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Τις βάζουμε σε μπωλ και τις ανακατεύουμε με το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα. Βάζουμε τη ρόκα και τα ντοματίνια, το σκόρδο και περιχύνουμε τη σαλάτα με το ξύδι και το ελαιόλαδο.

Αφήνουμε την σαλάτα 5-6 λεπτά στο ψυγείο να δέσουν τα υλικά.

Αλατίζουμε και σερβίρουμε με τυρί λευκό τριμμένο, φρέσκο δυόσμο και βασιλικό από πάνω.

Δοκιμάστε να σερβίρετε αυτές τις φακές, εκτός από μόνες τους ως σαλάτα μαζί με ψητό σολομό, μπακαλιάρο ή τόνο. Ο συνδυασμός είναι ταιριαστός γευστικά και διατροφικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: