Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Ταξίδι στο κέντρο της γης (εικόνες)

Το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου είναι πλέον προσβάσιμο στους επισκέπτες.

Πρόκειται για το «Σον Ντουγκ» (στα βιετναμέζικα Χανγκ Σον Ντουγκ) που σημαίνει «ποτάμι του βουνού» και βρίσκεται στην επαρχία Κουάνγκ Μπιν στο Βιετνάμ.

Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1991 από έναν χωρικό, τον Χον Καν ο οποίος κράτησε μυστική την ύπαρξη αυτού του θαύματος της φύσης.

Για την ιστορία ο Χον Κάν, ένας φτωχός αγρότης, έψαχνε ξύλα για την οικογένεια του κοντά στο εθνικό πάρκο. Δεν τα κατάφερε και λόγω του ότι ήταν πολλοί φτωχοί, αποφάσισε να περπατήσει πιο βαθιά στο δάσος για να βρει αλόη.

Ο ίδιος είχε διηγηθεί ότι μετά από 20χλμ έχασε τον προσανατολισμό του και επειδή θα έπιανε βροχή έψαχνε ένα μέρος να προστατευτεί και έτσι ανακάλυψε το σπήλαιο. Τυχερός ο Κάν αν και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, ζει ακόμα με τη πενιχρό εισόδημα των 50 δολαρίων μιας και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να του δώσει κάτι μιας και ανακάλυψε το μεγαλύτερο σπήλαιο στο κόσμο!


Το 2009 μία ομάδα Βρετανών σπηλαιολόγων, με τη βοήθεια του Χον Κάν και επικεφαλή τον Χάουαρντ Λίμπερντ ανακάλυψε το σπήλαιο.

Κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να μετρήσει απ’ άκρη σ’ άκρη το τεράστιο σπήλαιο και γι αυτό το λόγο οι διαστάσεις του υπολογίζονται κατά προσέγγιση. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι έχει 200 μ. ύψος, 150 μ. πλάτος και περίπου 7 χλμ. Μήκος. Κάποιοι άλλοι ερευνητές κάνουν λόγο για  250 μ., 200μ. και 9 χλμ., αντίστοιχα.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μέσα στο σπήλαιο υπάρχει μία μικρή ζούγκλα στην οποία ζούνε πίθηκοι. Οι ερευνητές την ονόμασαν «κήπος της Εδέμ». Επίσης υπάρχουν καταρράκτες και τα τρεχούμενα νερά δημιουργούν διάσπαρτες μικρές λίμνες. Οι σχηματισμοί των βράχων είναι εντυπωσιακοί μιας και είναι απότομοι και υπάρχει η αίσθηση της άγριας ομορφιάς. Το πιο εντυπωσιακό θέαμα είναι κάποια σημεία τα οποία φωτίζονται όταν μπαίνει το φως του ήλιου από την οροφή του σπηλαίου.

Η κατάβαση στο σπήλαιο γίνεται από ύψος 80 μέτρων. Όσοι τολμηροί θα το επιχειρήσουν θα πρέπει να ξέρουν ότι η τιμή είναι κάπως τσουχτερή: 2300 ευρώ. Πρόκειται όμως για μία μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία που αξίζει να την δοκιμάσετε.












Δεν υπάρχουν σχόλια: