Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013

Το φυσικό φως ρυθμίζει τον οργανισμό

Οι επιστήμονες λένε ότι μια ηλιόλουστη ημέρα έχει φωτεινότητα ίση με εκατό χιλιάδες λουξ (lux=μονάδα φωτεινότητας), την ίδια ώρα που ο φωτισμός εσωτερικού χώρου συνήθως δίνει μόνο τριακόσια λουξ. Δεν ξέρουμε βέβαια σε ποια χώρα αναφέρονται.

Στην Ελλάδα – το πιθανότερο – υπερβαίνουμε τις εκατό χιλιάδες μονάδες, εκτυφλωτικού φωτός, άρα θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε δεόντως. Το γιατί μας το εξηγούν οι ειδικοί.

Νευροεπιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης συστήνουν, όταν βρισκόμαστε σε εσωτερικό χώρο, να προτιμούμε να καθόμαστε δίπλα σε μεγάλα φωτεινά παράθυρα και όχι στο κέντρο ενός δωματίου, ώστε να εισπράττουμε τα οφέλη του φυσικού ηλιακού φωτός.

Το φυσικό φως ωθεί τον οργανισμό στην έκκριση σεροτονίνης, της ορμόνης της ευφορίας, και μας βοηθά να βρισκόμαστε πάντα σε εγρήγορση.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, το φυσικό φως ρυθμίζει επίσης το βιολογικό μας ρολόι εξασφαλίζοντας καλό βραδινό ύπνο, ενώ ωφελεί και τα μάτια. Τριάντα λεπτά πρωινού περίπατου είναι αρκετά γι’ αυτό. Επιπλέον ο πρωινός περίπατος προστατεύει από την κατάθλιψη, την έλλειψη συγκέντρωσης και την άνοια (στους ηλικιωμένους).


Επιπροσθέτως το ηλιακό φως ρυθμίζει τους ανιχνευτές φωτεινότητας που διαθέτουμε, οι οποίοι, εκτός από τον ύπνο, επηρεάζουν και άλλες βασικές λειτουργίες του σώματος. Όσο για τους ηλικιωμένους, παρουσιάζονται πιο ευάλωτοι στην έλλειψη έκθεσης στο φως της ημέρας – ένας λόγος παραπάνω λοιπόν να λιάζονται ανελλιπώς το πρωί. Αν η ημέρα είναι συννεφιασμένη, δεν υπάρχει λόγος να πτοηθούν.

Η φωτεινότητα μετράει – και η Ελλάδα φως έχει μπόλικο και δωρεάν ...ακόμη

Δεν υπάρχουν σχόλια: