Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Γιατί μας αγγίζει η μουσική

Πόση ανάγκη έχετε να ακούσετε ένα αγαπημένο τραγούδι;

Είστε ερωτευμένες και ακούτε μουσική, είστε «φρεσκο-χωρισμένες» και πάλι ακούτε μουσική. Θέλετε να χαλαρώσετε; Το αγαπημένο σας κομμάτι θα σας βοηθήσει. Ακούτε ένα τραγούδι και θυμάστε ένα γεγονός στη ζωή σας; Σίγουρα ναι! Με άλλα λόγια η μουσική είναι η τέχνη που βρίσκεται πιο κοντά στα δάκρυα και στις αναμνήσεις σας.

Γιατί η μουσική αποτελεί τον πιο άμεσο δρόμο για την πρόσβαση στα συναισθήματά μας; Ίσως, επειδή είναι τόσο δύσκολο να αναλύουμε και να εξηγούμε, μας μιλάει από γωνιές της ύπαρξής μας όπου καμιά άλλη τέχνη δεν μπορεί να φτάσει.


Στο δοκίμιο για τη μουσική «Ο ήχος της ζωής», ο συνθέτης Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ στοχάζεται γύρω από τα πλεονεκτήματα που κερδίζουμε όταν αφηνόμαστε σ΄αυτήν ως εξής:

«Το ν΄ακούς μουσική συνεπάγεται να αισθάνεσαι για να προσπαθείς να καταλάβεις τη μουσική αφήγηση. Το ν΄ακούς, επομένως, σημαίνει να αισθάνεσαι και να σκέφτεσαι, λίγο πολύ με την ίδια έννοια με την οποία το συναίσθημα είναι συγκίνηση και σκέψη. Όταν αισθάνεται κανείς συγκίνηση, αυτή δεν συνδέεται απαραίτητα με ένα γεγονός ή ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Είναι η συμμετοχή της νόησης αυτή που συνδέει τη συγκίνηση με μια σειρά συγκεκριμένων περιστάσεων και γεννάει, έτσι, ένα συναίσθημα. Η ίδια αυτή διαδικασία σημειώνεται όταν ακούμε ένα μουσικό κομμάτι.»


Επομένως, η μουσική μας βοηθάει να ανακαλύψουμε τα συναισθήματά μας και να σκεφτούμε πιο καθαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: