Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Οι ψυχοπαθείς έχουν διακριτή εγκεφαλική δομή

Οι ψυχοπαθείς έχουν διακριτή εγκεφαλική δομή οι οποίοι εξέτασαν προσεκτικά τον εγκέφαλο ατόμων που έχουν καταδικαστεί για πράξεις όπως ανθρωποκτονία, βιασμό και βίαιες επιθέσεις, βρήκαν την πιο ισχυρή ένδειξη, που υπάρχει μέχρι στιγμής, ότι οι ψυχοπαθείς παρουσιάζουν διαρθρωτικές ανωμαλίες στον εγκέφαλό τους.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King's College στο Λονδίνο δήλωσαν, ότι οι διαφορές που παρατηρούνται στον εγκέφαλο των ψυχοπαθών, τους κάνει να ξεχωρίζουν από τους άλλους βίαιους εγκληματίες με αντικοινωνικές διαταραχές προσωπικότητας, καθώς και από τους υγιείς, μη παραβάτες του νόμου.

Σύμφωνα με τον Nigel Blackwood, επικεφαλής της μελέτης, η δυνατότητα που έχουν πλέον οι επιστήμονες να χρησιμοποιούν τις εγκεφαλικές τομογραφίες για τον εντοπισμό αυτής της υπο-ομάδας βίαιων εγκληματιών, πρόκειται να έχει σημαντικές συνέπειες και στη θεραπεία αυτών των ατόμων.

Για παράδειγμα, οι γνωστικές και συμπεριφορικές ψυχοθεραπείες μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που παρουσιάζουν αντικοινωνικές διαταραχές προσωπικότητας, ωστόσο η ίδια προσέγγιση δεν μπορεί να λειτουργήσει για ψυχοπαθείς με βλάβη στον εγκέφαλο. 
«Για να έχουμε μια σαφή αντίληψη σχετικά με τις θεραπείες που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τους ασθενείς, πρέπει πρώτα να καθορίσουμε με ακρίβεια τι έχουν αυτοί οι άνθρωποι που υπεισέρχονται στα προγράμματα θεραπείας», είπε ο Blackwood σε τηλεφωνική του συνέντευξη. 
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν, ότι ο εγκέφαλος των ψυχοπαθών είχε σημαντικά λιγότερη φαιά ουσία είχε στον προμετωπιαίο φλοιό και στους πρόσθιους κροταφικούς πόλους από ό,τι ο εγκέφαλος των μη ψυχοπαθών και των μη παραβατών του νόμου.

Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου είναι σημαντικές για την κατανόηση των συναισθημάτων και των προθέσεων των άλλων ανθρώπων και ενεργοποιούνται όταν οι άνθρωποι σκέφτονται σχετικά με την ηθική συμπεριφορά.

Οποιαδήποτε βλάβη σε αυτές τις περιοχές συνδέεται με την έλλειψη ενσυναίσθησης, την άσχημη αντίδραση στο φόβο και την αγωνία, καθώς και την έλλειψη συναισθημάτων όπως είναι η ενοχή και η ντροπή.

Τα ευρήματα έχουν, επίσης, ιδιαίτερη σημασία για το σύστημα δικαιοσύνης, καθώς η σύνδεση της ψυχοπάθειας με τη λειτουργία του εγκεφάλου αυξάνει την προοπτική της επιχειρηματολογίας για την υπεράσπιση της παραφροσύνης.


Το ενδιαφέρον για το τί συμβαίνει μέσα στο κεφάλι των βίαιων εγκληματιών αυξήθηκε ιδιαιτέρως από τη δίκη του Anders Breivik Behring, του Νορβηγού άνδρα που σφάγιασε 77 άτομα τον περασμένο Ιούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: