Κυριακή, 7 Ιουλίου 2013

Αστερίας, Εχει μάτια και βλέπει

Είχε διαπιστωθεί εδώ και δύο αιώνες ότι οι αστερίες έχουν στις άκρες των βραχιόνων τους κάποιου είδους αισθητήρες. Οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει όμως μέχρι σήμερα να απαντήσουν στο ερώτημα σχετικά με το αν αυτά τα όργανα είναι κάποιο είδος ματιών ή απλοί αισθητήρες που εντοπίζουν τις μεταβολές στην ένταση του φωτός.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι πρόκειται για όργανα που λειτουργούν ως μάτια και βοηθούν τους αστερίες να βρίσκουν τον δρόμο για να επιστρέφουν στις εστίες τους (π.χ σε ένα κοραλλιογενή ύφαλο) σε περίπτωση που έχουν απομακρυνθεί από το... σπίτι για να βρουν τροφή.

Μηχανισμός «έκπληξη» Την μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης οι οποίοι σημειώνουν ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν τα όργανα αυτά «γεννούν» πραγματικές εικόνες του χώρου ή αν με κάποιο άλλο τρόπο βοηθούν τους αστερίες να προσανατολιστούν.


Οι ειδικοί πάντως συμφωνούν ότι πρόκειται για έναν σύνθετο μηχανισμό η παρουσία του οποίου καταρρίπτει την πεποίθηση που υπάρχει ότι η όραση είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός που δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί σε απλούστερες μορφές ζωής όπως τα εχινόδερμα στα οποία ανήκουν οι αστερίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: