Γιασεμί έχουν τα θερινά σινεμά μας, οι παιδικές αναμνήσεις
μας, οι καλοκαιρινοί έρωτες μας και τα Αυγουστιάτικα φεγγάρια μας. Δε μπορώ να φανταστώ έναν κήπο ή
ένα μπαλκόνι χωρίς γιασεμί. Και δεν εννοώ ένα μπαλκόνι σε νησί. Εκεί, έτσι και
αλλιώς, το γιασεμί είναι δεδομένο. Εννοώ, ότι δε μπορώ να φανταστώ ένα μπαλκόνι
της πόλης χωρίς γιασεμί. Εκεί, δηλαδή, που υπάρχει περισσότερη ανάγκη για ομορφιά και
άρωμα.
Υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη γιασεμί. Στην Ελλάδα, τα
πιο διαδεδομένα είναι τα λευκά, τα κίτρινα, και τα λευκά με ροζ. Το κύριο
χαρακτηριστικό του γιασεμιού είναι το άρωμα του. Το ιασμέλαιο, το αιθέριο έλαιο
του γιασεμιού, χρησιμοποιείται κατά κόρον στην αρωματοποιία. Σπάνια κυκλοφορεί
άρωμα που να μην έχει άρωμα γιασεμιού στη σύνθεση του.
Το γιασεμί είναι εξαιρετικά ανθεκτικά φυτό. Είναι
αναρριχώμενο και μπορεί να φτάσει σε πολύ μεγάλο ύψος. Αυτό δε σημαίνει ότι δε
μπορεί να αναπτυχθεί σε μπαλκόνι. Αν το φυτέψεις σε μεγάλη γλάστρα και το έχεις
σε μέρος που λούζεται στον ήλιο τη περισσότερη ώρα της μέρας, θα δεις πως το
γιασεμί σου θα μεγαλώσει πολύ γρήγορα. Αν και το γιασεμί αντέχει την ξηρασία,
τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού θέλει συχνό πότισμα.
Απλώς, αν έχεις το γιασεμί σου σε γλάστρα, θα πρέπει να μην
αφήνεις το νερό να λιμνάζει στο πιατάκι αλλά να το αδειάζεις για να μην
σαπίσουν οι ρίζες του. Την περίοδο του καλοκαιριού που είναι και η περίοδος
ανθοφορίας του χρειάζεται, ακόμα, για ενίσχυση, ένα λίπασμα για ανθοφόρα φυτά.
Μόλις τελειώσει η ανθοφορία του γιασεμιού, που μπορεί να
κρατήσει και μέχρι τέλη Νοέμβρη αν πρόκειται για ζεστό φθινόπωρο, θα πρέπει να
καθαρίσεις το γιασεμί από τα ξερά φύλλα του και να το κλαδέψεις για να του
δώσεις την ώθηση να αναπτυχθεί περισσότερο. Το ίδιο θα κάνεις και στις αρχές
της άνοιξης, λίγο πριν αρχίσει να ξανανθίζει.
Αποφάσισε και εσύ να βάλεις ένα γιασεμί στο μπαλκόνι σου. Είναι όμορφο να περνάς τα βράδια του καλοκαιριού με το άρωμα
του. Σύμβολο της αγάπης, της ζωής και της ευτυχίας είναι σίγουρο ότι, αν μη τι
άλλο, θα σε γεμίσει από θετική ενέργεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου