Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013

Στη γη που δεν πετούν πια πεταλούδες

Πώς θα ήταν ένας αγρός ή ένα δάσος στο οποίο δεν πετούν πια πεταλούδες; Και όμως, στην Ευρώπη σε μερικά χρόνια ίσως δεν πετούν πια πεταλούδες. Όπως αναφέρει έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος, οι μισές πεταλούδες των λιβαδιών εξαφανίστηκαν μέσα σε 20 χρόνια στην Ευρώπη. Το φαινόμενο "κρούει τον κώδωνα του κινδύνου" για την κατάσταση της βιοποικιλότητας στη Γηραιά Ήπειρο.

Τα λεπιδόπτερα (όπως οι πεταλούδες) "είναι αντιπροσωπευτικοί δείκτες των τάσεων που παρατηρούνται για την πλειοψηφία των άλλων εντόμων" και συνεπώς της "βιοποικιλότητας και της γενικής υγείας των οικοσυστημάτων", διευκρινίζει η Επιτροπή.

"Αυτή η πολύ σημαντική μείωση του πληθυσμού των πεταλούδων στα λιβάδια μάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Αν δεν καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτούς τους πληθυσμούς μπορεί να χάσουμε πολλά από τα είδη αυτά για πάντα", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Χανς Βρίνινξ σε ανακοίνωση.
"Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη σημασία που έχουν οι πεταλούδες αυτές και τα άλλα έντομα. Η γονιμοποίησή τους με γύρη είναι ζωτικής σημασίας για τα φυσικά οικοσυστήματα και την γεωργία", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την μελέτη της επιτροπής που αναφέρεται στην εξέλιξη 17 ειδών πεταλούδων των λιβαδιών από το 1990 έως το 2011, οι πληθυσμοί οκτώ μεταξύ αυτών μειώθηκαν, όπως η Polyommatus icarus (μπλε Argus), δύο παραμένουν σταθερές όπως η Aurora, και μια αυξήθηκε.

Η εντατική γεωργία είναι η αιτία της μείωσης αυτής, όπως και η εγκατάλειψη της γης στις ορεινές περιοχές, κυρίως στην νότια και δυτική Ευρώπη όπου σιγά σιγά τα λιβάδια μετατρέπονται σε θαμνώδεις εκτάσεις ή δάση.

Σε ορισμένες περιοχές της βορειοδυτικής Ευρώπης οι πεταλούδες των λιβαδιών δεν έχουν πλέον χώρο να ζήσουν παρά μόνο στις άκρες δρόμων, στις σιδηροδρομικές γραμμές ή ακόμη στις αστικές περιοχές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: