Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013

Γιατί οι γυναίκες κάνουν σεξ

 
Γιατί οι γυναίκες κάνουν σεξ - Η ψυχολογία και η βιολογία πίσω από τα γυναικεία σεξουαλικά κίνητρα. Οι γυναίκες κάνουν μήπως σεξ απλώς για να εκφράσουν την αγάπη τους, για να νιώσουν ευχαρίστηση ή για να τεκνοποιήσουν; Όταν οι δύο συγγραφείς -Cindy Meston & David Buss- ένωσαν τις επιστημονικές τους δυνάμεις για να εξερευνήσουν τα κρυμμένα σεξουαλικά κίνητρα των γυναικών, τα ευρήματα τους εξέπληξαν.

Οι γυναίκες συνευρίσκονται σεξουαλικά άλλοτε αναζητώντας τη χαρά και άλλοτε για σκοτεινότερους και ανησυχητικούς λόγους, των οποίων δεν έχουν πλήρη επίγνωση. Μέσα από τις αφηγήσεις τους, οι ίδιες αποκαλύπτουν 237 κίνητρα για τα οποία χρησιμοποιούν το σεξ: από αμυντική τακτική στην απιστία του συντρόφου τους ή μέσο για την ανύψωση της κοινωνικής τους θέσης μέχρι ανταλλακτικό αγαθό έναντι των δουλειών στο σπίτι ή φάρμακο για τη θεραπεία της ημικρανίας...

Το βιβλίο, περιγράφοντας την πλουσιότερη και βαθύτερη έως σήμερα μελέτη περί σεξουαλικών επιλογών, θέτει ερωτήματα (από τη σκοπιά της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας, της ανθρωπολογίας, της εξελικτικής βιολογίας και της ιατρικής) και παράλληλα παραθέτει απαντήσεις, όπως:

• Γιατί οι γυναίκες επιθυμούν να έχει το ταίρι τους ορισμένες ιδιότητες ενώ αποστρέφονται άλλες;

• Ποιες τακτικές επιστρατεύουν για να προσελκύσουν τους συντρόφους που προτιμούν;

• Με ποιον τρόπο η εικόνα για το σώμα τους επηρεάζει τη συνολική τους σεξουαλική δραστηριότητά και ικανοποίηση;

• Πώς επιδρούν το άγχος, το κάπνισμα και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα στη σεξουαλική λειτουργία τους;

• Ποια είναι η εξελικτική εξήγηση για την ερωτική ζήλια, την αγάπη, τη σεξουαλική εξαπάτηση;

• Και ποια τα οφέλη στην υγεία από το τακτικό σεξ;

Το βιβλίο δεν είναι, φυσικά, ένας οδηγός αυτοβοήθειας προσδοκά, ωστόσο, να προσφέρει στις γυναίκες (όπως και στους συντρόφους τους) πολλές σύγχρονες γνώσεις για τη γυναικεία σεξουαλικότητα.

Έχουν γράψει γι' αυτό:

• «Η πιο διεξοδική ταξινόμηση των γυναικείων σεξουαλικών κινήτρων που έχει γίνει ποτέ. [...]».
—The New York Times

• «Καλογραμμένο βιβλίο. [...] Όλα αυτά τα καταφέρνει χωρίς να ηθικολογεί ή να προβάλλει αυταρχικές θέσεις, με την προσήκουσα αίσθηση χιούμορ. [...] Ενδιαφέρον ανάγνωσμα για το ευρύ κοινό, χρήσιμη συλλογή δεδομένων για τον ειδικό αναγνώστη. [...]».
—Evolutionary Psychology

• «Το Γιατί οι γυναίκες κάνουν σεξ αποτελεί μια συναρπαστική περιήγηση σε όσα έχουν να πουν η ψυχολογία και η βιολογία για τα γυναικεία σεξουαλικά κίνητρα. Οι συγγραφείς είναι πρώτης κλάσης επιστήμονες και επιδέξιοι συγγραφείς και πράγματι απαντούν στο ερώτημα που όλοι φοβούνται να θέσουν. [...]».
—Daniel Gilbert, καθηγητής ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Harvard [συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας την ευτυχία]

• «Το βιβλίο είναι γεμάτο με συναρπαστικά ερευνητικά δεδομένα που βοηθούν τον αναγνώστη να καταλάβει και να εκτιμήσει καλύτερα τον σεξουαλικό εαυτό του. [...]».
Δρ. Christiane Northrup [συγγραφέας του βιβλίου The Secret Pleasures of Menopause]

• «... Η πιο συναρπαστική και διαφωτιστική μελέτη της γυναικείας σεξουαλικότητας από την εποχή της δημοσίευσης του Sexual Behavior in the Human Female του Kinsey».

—Mary Roach [συγγραφέας του βιβλίου Bonk: The Curious Coupling of Science and Sex]

Δεν υπάρχουν σχόλια: