Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Η «βιταμίνη του ήλιου» θεραπεία για το άσθμα

Φαίνεται ότι μειώνει τα επίπεδα ενός χημικού του ανοσοποιητικού που συνδέεται. Η βιταμίνη D - αποκαλούμενη και «βιταμίνη του ήλιου» - φαίνεται να μπορεί να αποτελέσει φάρμακο για το άσθμα. Η βιταμίνη D (ή αλλιώς «βιταμίνη του ήλιου» αφού ο κύριος τρόπος σύνθεσής της είναι η έκθεση του ανθρώπινου σώματος στην ηλιακή ακτινοβολία) φαίνεται ότι μπορεί να «θεραπεύσει» το άσθμα.

«Καλμάρει» το υπερδραστήριο ανοσοποιητικό: Ερευνητική ομάδα από το Kings College του Λονδίνου έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι τα χαμηλά επίπεδα της D συνδέονται με επιδείνωση των ασθματικών συμπτωμάτων. Τώρα με νέα μελέτη τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Allergy and Clinical Immunology» οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να ηρεμήσει ένα βασικό χημικό του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο παρουσιάζει υπερδραστηριότητα στις περιπτώσεις άσθματος.

«Γνωρίζουμε ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους είναι σε θέση να ελέγχουν καλύτερα το άσθμα τους – η σύνδεση είναι ισχυρή» ανέφερε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγήτρια Κάθριν Χορίλοβιτς.

Η επίδραση στην ιντερλευκίνη-17  Η ίδια και οι συνεργάτες της μελέτησαν την επίδραση της βιταμίνης του ήλιου σε ένα χημικό του οργανισμού, την ιντερλευκίνη-17 που παίζει καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Όπως προέκυψε στο πλαίσιο πειραμάτων στο εργαστήριο, η βιταμίνη D ήταν σε θέση να μειώσει τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-17 όταν προστέθηκε σε δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί από 28 ασθενείς με άσθμα.

Οι ερευνητές διεξάγουν τώρα κλινικές δοκιμές σε ασθενείς προκειμένου να ανακαλύψουν αν η λήψη της βιταμίνης μπορεί πράγματι να μετριάσει τα συμπτώματά τους. Μελετούν μάλιστα ασθενείς οι οποίοι δεν αποκρίνονται στη συμβατική θεραπεία για το άσθμα (στεροειδή φάρμακα) καθώς παράγουν επτά φορές περισσότερη ιντερλευκίνη-17 σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ασθματικά άτομα.

Διπλό όφελος: Η επικεφαλής της μελέτης ανέφερε στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC ότι «πιστεύουμε πως η χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να κάνει τους ασθενείς με άσθμα που δεν αποκρίνονται στα στεροειδή να αποκριθούν στη θεραπεία αλλά και να επιτρέψει και στα άτομα που ελέγχουν το άσθμα τους με στεροειδή να λαμβάνουν λιγότερα φάρμακα».

Η καθηγήτρια προσέθεσε ότι η τακτική των τελευταίων ετών που περιλαμβάνει αυξημένα μέτρα προστασίας ενάντια στον ήλιο (κάλυψη με ρούχα, χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας) είναι πιθανό να έχει συμβάλει στα υψηλότερα ποσοστά άσθματος. 

Υπογράμμισε ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση η λύση δεν είναι η μεγάλη έκθεση στον ήλιο «αφού είναι πλέον γνωστό ότι η πολλή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία βλάπτει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: