Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Bιολογικά «καλλυντικά»

Το γυναικείο μακιγιάζ είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό, όταν ακούμε τη λέξη «καλλυντικά». Αυτό όμως δεν είναι ακριβές.

Στον κόσμο των καλλυντικών ανήκουν και πιο απλά πράγματα όπως το σαπούνι, η οδοντόκρεμα και τα αρώματα.

Καλλυντικό είναι οποιοδήποτε παρασκεύασμα προορίζεται για το δέρμα, ανεξάρτητα αν ο σκοπός του είναι να το αρωματίσει, να το προστατεύσει, να το διατηρήσει σε μια καλή κατάσταση ή να το καθαρίσει.

Ωστόσο το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο αυτά τα προϊόντα είναι ασφαλή. Εξαιτίας της συχνής τους χρήσης, πολλοί είναι αυτοί που στρέφονται στα φυτικά ή βιολογικά καλλυντικά.

Ποια είναι τα είδη τους; Τα καλλυντικά διακρίνονται κυρίως σε τρεις κατηγορίες: φυτικά, βιολογικά και χημικά. Τα χημικά ή συνθετικής προέλευσης είναι αυτά που συναντούμε πιο συχνά και αποτελούν συνθετικά προϊόντα βιοτεχνολογίας. Στα φυτικά καλλυντικά, όλα τα συστατικά προέρχονται από φυσικές, μη ζωικές και χημικά ανεπεξέργαστες ουσίες.

Τα βιολογικά καλλυντικά είναι φυτικά καλλυντικά, με τη διαφορά ότι προέρχονται αποκλειστικά από προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας.

Στάδια για τον χαρακτηρισμό ως βιολογικά: Για να χαρακτηριστεί ένα καλλυντικό βιολογικό θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να υπάρχει κάποια πιστοποίηση ανεξάρτητου οργανισμού με διεθνή κύρος και αποδοχή, να αναγράφονται τα συστατικά του προϊόντος, όπως και  η εταιρεία παραγωγής.

Το προϊόν θα πρέπει να έχει μια γενικότερη «πράσινη» πολιτική. Βεβαίως ο πιο ασφαλής τρόπος είναι να εξετάζουμε μόνοι μας τα συστατικά του κάθε προϊόντος.

Τα τελευταία χρόνια αυτή η κατηγορία των καλλυντικών έχει αναπτυχθεί σημαντικά. Γι’ αυτό οι επιχειρήσεις υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους. Κάποια βασικά χαρακτηριστικά είναι η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας, να μην γίνονται πειράματα σε ζώα, να μην υπάρχει υπερχρήση του τοπικού πλούτου, να μην είναι προϊόν εκμετάλλευσης ανθρώπων.

Τι πρέπει να προσέχουμε; Εξαιτίας της απουσίας χημικών διεργασιών είναι πιθανό ένα βιολογικό καλλυντικό να αναπτύξει αλλεργιογόνο δράση. Παρόλα αυτά μπορεί να θεωρηθεί πιο ασφαλές σε σύγκριση με τα συμβατικά καλλυντικά. Από τη μεριά μας, θα πρέπει να φροντίζουμε το προϊόν να βρίσκεται στις κατάλληλες συνθήκες συντήρησης.

Για την περαιτέρω προστασία του καταναλωτή υπάρχει ο οργανισμός ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, ΔΗΩ. Γι’ αυτό όταν αγοράζουμε κάτι θα πρέπει να παρατηρούμε τη σήμανση που εικονίζεται πάνω του. Αυτή εγγυάται την γνησιότητα του.

Επιπλέον, θα πρέπει μεταξύ άλλων να αναγράφεται η σαφής ένδειξη για τη βιολογικότητα του, το σήμα του οργανισμού πιστοποίησης, ο κωδικός του πιστοποιητικού οργανισμού και οι προδιαγραφές σύμφωνα με τις οποίες πιστοποιήθηκε.

Βιολογικά εναντίον συμβατικών καλλυντικών: Οι περισσότεροι αναρωτιούνται γιατί είναι καλύτερα τα βιολογικά έναντι των απλών, συμβατικών καλλυντικών. Η απάντηση βρίσκεται στην ίδια την παρασκευή τους. Πέρα από το γεγονός ότι είναι κατασκευασμένα από φυτικά συστατικά, αγνά από τη φύση και απαλλαγμένα από χημικές ουσίες, είναι και φιλικά προς το περιβάλλον. 

Κι αυτό γιατί αρχικά δε χρησιμοποιούνται παρασιτοκτόνα λιπάσματα για να δημιουργηθούν τα συστατικά. Επιπλέον, βοηθάνε και στην προστασία των ζώων, αφού στα βιολογικά καλλυντικά απαγορεύονται τα πειράματα σε ζώα.

Τα βιολογικά καλλυντικά ελέγχονται σε κάθε βήμα της παρασκευής τους από αυστηρά ιδρύματα. Έτσι είναι εύκολο να ελεγχθεί η προέλευση των υλικών και των συστατικών, όπως και η παραγωγική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: