Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Τα απλά πράγματα φέρνουν την ευτυχία

Πιστεύετε ότι θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε το μυαλό μας, με τον ίδιο τρόπο που κάποιος εκπαιδεύει το σώμα του ούτως ώστε να νοιώθαμε μια συνολική ευεξία;

Το γνωρίζατε οτι παράγοντες όπως το κλίμα, η ηλικία, η ομορφιά, τα χρήματα δεν αυξάνουν το πόσο ευτυχισμένος μπορεί να νοιώθει κάποιος; Ακόμα και ο παράγοντας της υγείας δεν συμβάλλει όσο θεωρούμε! Είχα παρακολουθήσει κάποτε μια ομιλία ενός παιδιού το οποίο έπασχε απο μια σπάνια ασθένεια το οποίο δυστυχώς τελικά πέθανε. Το αξιοσημείωτο στην ιστορία είναι οτι ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας «Αν νομίζετε οτι είμαι δυστυχισμένος κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Είμαι πολύ ευτυχισμένος» και το επιχειρηματολόγησε λέγοντας οτι περικλύεται απο μια φανταστική οικογένεια και πολύ καλούς φίλους.

Επιστημονικές έρευνες έρχονται σε αυτό το σημείο να φωτίσουν ακόμα πιο πολύ το τοπίο. Το γνωρίζατε ότι το να περιβάλλεσαι απο φίλους έχει συνδεθεί άμεσα με την αύξηση κατά 19% της ικανοποίησης και κατά 23% με την αύξηση της αισιοδοξίας; (Richburg 1998). Συγκεκριμένα, το να έχεις μια καλή κοινωνική ζωή, ισοδυναμεί σε όρους ικανοποίησης, με το ποσό των  $131,232 παραπάνω το χρόνο.  Σας βάζει σε σκέψεις, έτσι δεν είναι;

Υπάρχουν κάποια πράγματα που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε αυτό που λέμε ευτυχία; Επειδή ένα τέτοιο θέμα, όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ περίπλοκο και εντελώς υποκειμενικό, ας προσπαθήσουμε αρχικά να ανιχνεύσουμε την έννοια της ευτυχίας.

Καταρχάς, τι σημαίνει ευτυχία; Έχετε νοιώσει ποτέ οτι έχετε τα περισσότερα πράγματα όπως μια οικογένεια, δουλειά, φίλους αλλά και πάλι να νοιώθετε ένα κενό; Και απο την άλλη έχετε σκεφτεί ή έχετε θέσει στον εαυτό σας ποτέ την ερώτηση “είμαι καλά με αυτά που έχω;”. Αν η απάντηση είναι αρνητική, μην αναρωτηθείτε τι σας λείπει απο τη ζωή σας αλλά αναρωτηθείτε τι θα κάνατε αν κάτι απο αυτά που ήδη έχετε και τα θεωρείτε δεδομένα, ξαφνικά σταματούσαν να υπάρχουν! Τελικά μήπως η ευτυχία έχει να κάνει περισσότερο με την ευγνωμοσύνη και όχι τόσο με την ίδια τη σημασία της λέξης «ευτυχία»;  Έχετε προσπαθήσει ποτέ τη στιγμή που ξυπνάτε ή λίγο πριν κοιμηθείτε να πείτε τρια πράγματα για τα οποία αισθάνεστε ευγνώμων στην ζωή σας; Δοκιμάστε και δείτε τι επίδραση μπορεί να έχει στη ζωή σας.

Μια άλλη άσκηση που μπορείτε να εφαρμόσετε είναι κάθε μέρα που περνάει, να βγάζετε μια φωτογραφία κάτι το οποίο σας κάνει να αισθάνεστε ευγνωμοσύνη. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εκπληκτικά. Ξέρετε πόσα πράγματα υπάρχουν γύρω σας, τα οποία μέσα στη συνήθεια και στη ρουτίνα απλά εξαφανίζονται; Τι ωραίος που είναι ο ήλιος, τα παιδιά σας όταν σας λένε «σ’ αγαπώ», ακόμα και μια πεταλούδα που μπορεί απλά να ήρθε στο παράθυρό σας. Η ευγνωμοσύνη δεν έχει να κάνει με «μεγάλα» πράγματα.

Και για τους δύσπιστους θα πούμε το εξής. Νομίζετε οτι τα χρήματα ή τα υλικά αγαθά θα σας κάνουν ευτυχισμένο; Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική έβγαλε το εξής αποτέλεσμα. Η κατοχή υλικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένου και του χρήματος, όταν πέσει κάτω απο τα 60.000$ ετησίως μειώνει την ευτυχία, αλλά πέρα απο αυτό το σημείο ΔΕΝ την αυξάνει. Με λίγα λόγια, τι να έπαιρνες 70 – 80- 90.000$ ετησίως, ήταν κάτι που τουλάχιστον την αίσθηση της ευτυχίας δεν την επηρέαζε.

Μήπως, να επιστρέψουμε πιο κοντά σε εμάς; Στους γύρω μας; Θυμηθείτε τη ρήση του Βούδα: «Τα απλά πράγματα φέρνουν τη μεγαλύτερη ευτυχία». Καλή επιτυχία!

Μαρίνα Γιωργαλλά