Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Οι βιταμίνες της ομορφιάς

Είναι γνωστό ότι η εμφάνισή μας αντικατοπτρίζει την κατάσταση της υγείας μας. Όλοι ξέρουμε ότι, για να μείνουν υγιή τα μάτια, καθαρό το δέρμα και λαμπερά τα μαλλιά, θα πρέπει η διατροφή μας να περιέχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες. Ποιες είναι όμως οι βιταμίνες της ομορφιάς και πού μπορούμε να τις βρούμε;

Βιταμίνη Ε: γνωστή ως η «βιταμίνη της αντιγήρανσης», καθώς μειώνει τις ρυτίδες και γενικότερα τα σημάδια του χρόνου. Αυτό οφείλεται στην ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση, στην ικανότητά της δηλαδή να θωρακίζει τα κύτταρά μας ενάντια στις επιθέσεις που δέχονται από τις ελεύθερες ρίζες.
Κύριες πηγές: ηλιόσποροι, καρύδια, καλαμποκέλαιο, ελαιόλαδο, βατόμουρα, σπανάκι, αμύγδαλα, ακτινίδια κ.ά..

Βιταμίνη Α: βοηθά στην ενδυνάμωση της όρασης και στη διατήρηση του υγιούς δέρματος και μαλλιών. Το ξηρό δέρμα και η πιτυρίδα είναι συμπτώματα έλλειψής της.
Κύριες πηγές: μουρουνέλαιο, συκώτι αρνιού και μοσχαρίσιο, ραδίκια, καρότο, γλυκοπατάτα, σπανάκι, ακτινίδιο κ.ά..

Βιταμίνη C: χαρακτηρίζεται ως η «βιταμίνη της λάμψης» και παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του οργανισμού και στη διατήρηση του υγιούς δέρματος. Συμμετέχει στη σύνθεση κολλαγόνου, πρωτεΐνη υπεύθυνη για την ελαστικότητα και ανάπλαση του δέρματος.
Κύριες πηγές: μαύρες σταφίδες, πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, γκρέιπφρουτ, φράουλες, πορτοκάλι, λεμόνι κ.ά..

Βιταμίνη D: σε συνδυασμό με το ασβέστιο και το φώσφορο είναι απαραίτητη όχι μόνο για την υγεία των οστών, αλλά και για γερά όμορφα δόντια και νύχια. Η έλλειψή της φαίνεται από τα εύθραυστα νύχια και τις αλλοιώσεις στα δόντια.
Κύριες πηγές: μουρουνέλαιο, σαρδέλες, σολομός, τόνος, μύδια, γαρίδες, αυγά, φέτα, γάλα κ.ά..

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: ρυθμίζουν τις εκκρίσεις των αδένων του δέρματος, έτσι ώστε τα μαλλιά και το δέρμα να μην εμφανίζουν ούτε λιπαρότητα ούτε ξηρότητα.
Κύριες πηγές: μαγιά μπίρας, γιαούρτι, σόγια, συκώτι, ρύζι κ.ά..

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι παραπάνω βιταμίνες μάς χαρίζουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες είτε όταν τις λαμβάνουμε μέσω των τροφών είτε όταν τις επιλέγουμε ως συστατικά σε καλλυντικά προϊόντα.

Οι βιταμίνες, λοιπόν, είναι ουσίες απαραίτητες για την υγεία του σώματός μας, την εξωτερική μας εμφάνιση, την ψυχική μας υγεία και τη διατήρηση της νεότητάς μας. Καλό είναι να παίρνουμε τις απαραίτητες βιταμίνες από φυσικές τροφές και μόνο όταν υπάρχει συγκεκριμένη έλλειψη ή κακή διατροφή από συμπληρώματα διατροφής. Μάλιστα, όσο πιο φρέσκιες και ακατέργαστες είναι οι τροφές, τόσο περισσότερες και καλύτερης ποιότητας είναι οι βιταμίνες που περιέχουν.

Ύστερα από τα παραπάνω, μπορούμε πλέον να πούμε με βεβαιότητα ότι οι βιταμίνες, όπως λέει και το όνομά τους (vita=ζωή), είναι ουσίες που μας χαρίζουν όχι μόνο ομορφιά αλλά και ζωή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: