Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Οι νόμοι της φύσης στη ζωή μας

Ο Oscar Wild έλεγε: «Όταν θα έχουμε ανακαλύψει πλήρως τους επιστημονικούς νόμους που διέπουν τη ζωή, θα συνειδητοποιήσουμε πως ο μόνος άνθρωπος που έχει περισσότερες αυταπάτες από τον ονειροπόλο είναι ο άνθρωπος της δράσης».

Η σκέψη αυτή περιγράφει τέλεια τη ζωή μας και τους νόμους της. Είναι καλό να σκεφτόμαστε μήλο όταν πεινάμε, είναι όμως ακόμα καλύτερο να μπορούμε να το φάμε. Τα πάντα είναι θέμα αποστάσεων. Όσο πιο περισσότερο χτυπάει η καρδιά μας, φυσικά, για να το πλησιάσουμε πρέπει να κινηθούμε.

Η ιστορία της φιλοσοφίας θα μπορούσε να είναι η ιστορία ενός μεγάλου περιπάτου όπου δύο άνθρωποι περπατούν συζητώντας ζωηρά για διάφορα ζητήματα.

Καθώς σιγά σιγά ανακαλύπτουν διάφορα πράγματα, η κουβέντα τους αλλάζει κατεύθυνση και αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Η κίνηση, όσο κι αν μας ξεβολεύει, αυξάνει τις προσδοκίες και τις ελπίδες μας. Αν προχωρούμε γρήγορα, θα φτάσουμε έγκαιρα για να βρούμε αυτό που ψάχνουμε, αντίθετα, αν μείνουμε ακίνητοι, ξέρουμε πως δύσκολα θα βρούμε κάτι. Ας το έχουμε υπόψη μας και ας θυμόμαστε πως, όπως λέει η αραβική παροιμία, «Αν δεν πάει το βουνό στον Μωάμεθ, πάει ο Μωάμεθ στο βουνό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: