Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Ολιστική σκέψη

Ολιστική σκέψη: Μπορεί να έχετε αποτελέσματα τα οποία έγιναν χωρίς να υπάρχει εντολή. Μπαίνουμε σ' ένα πλαίσιο ολιστικό το οποίο επιτρέπει ιδιότητες που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Δεν είναι μόνο εσωτερικές οι πράξεις, δεν έχουμε μόνο μια ομάδα, αλλά έχουμε και εξωτερικές πράξεις.

Ένα παράδειγμα αφαιρετικό που αποδεικνύει ότι μερικές έννοιες δεν είναι μόνο επιφαινόμενα, αλλά προέρχονται από τον ολιστικό χαρακτήρα: μελών, συνόλου, μιας πράξης και κανόνα.

Φανταστείτε ότι έχετε ρομποτάκια τα οποία όταν ένα ρομπότ βλέπει ένα σκουπιδάκι -το σπρώχνει. Όταν βλέπει δυο σκουπιδάκια, τα σπρώχνει. 

Όταν βλέπει τρία, σταματάει. Τα ρομπότ κινούνται ελευθέρα, απλά ακολουθούν αυτούς τους κανόνες.

Αν πάρουμε ένα μεγάλο τραπέζι και πετάξουμε τυχαία σκουπιδάκια και ρομποτάκια αφήνοντάς τα να εξελιχθούν, θα παρατηρήσουμε ότι όλα τα ρομπότ θα βάλουν τα σκουπίδια στο κέντρο του τραπεζιού σχηματίζοντας έναν κύκλο.

Αποτέλεσμα ολιστική σκέψης.
- Ποιο από τα ρομποτάκια ξέρει τι είναι ο κύκλος; Κανένα.

- Υπάρχει κάποιος που είπε σε κάποιο ρομπότ να κάνει κύκλο; Όχι, κανένας. Αποτέλεσμα ολιστική σκέψης: μπορεί να έχετε αποτελέσματα τα οποία έγιναν χωρίς να υπάρχει εντολή.

Αν βάλετε όλα τα σκουπιδάκια σε ένα τετράγωνο χώρο, τα ρομποτάκια θα αφήσει το σκουπίδι εκεί που είναι. Μόλις θα προσπαθήσει να σπρώξει το σκουπίδι, θα δει ότι είναι δίπλα από άλλο δύο, επομένως θα το αφήσει επί τόπου.

Επομένως οι κανόνες δεν αρκούν.

Νίκος Λυγερός

Δεν υπάρχουν σχόλια: