Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Περί ανδρικών τριχών ξύρισμα και μούσια

*Στην ύστερη Ρωμαϊκή εποχή μούσια είχαν μονάχα οι σκλάβοι. Οι Ρωμαίοι – και όσοι είχαν σκοπό να πολιτογραφηθούν Ρωμαίοι-  ξυρίζονταν.

*Οι μονομάχοι υψηλών προδιαγραφών όχι μόνο ξυρίζονταν αλλά και έκαναν αποτρίχωση σε ολόκληρο το σώμα τους και είχαν πολύ κοντοκουρεμμένα μαλλιά, φρόντιζαν δε να μην υπάρχει τρίχα επάνω τους, για να μην έχει ο αντίπαλος πλεονέκτημα.

*Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ήταν πάντα φρεσκοξυρισμένοι. Η ύπαρξη μαλλιών ή γενιών υποδήλωνε πως ο άνδρας αυτός πενθεί τον χαμό κάποιου δικού του.

*Για τους Έλληνες και τους Ρωμαίους τα γένια συμβόλιζαν αρχικά σοφία, ωριμότητα, ανδρισμό και υγεία. Σε περίοδο μάχης όμως ξύριζαν τα γένια τους για να μην έχουν οι εχθροί από που να τους πιάσουν, σαν τους μονομάχους δηλ.

*Με το πέρασμα των αιώνων, το ξυρισμένο πρόσωπο γίνεται «σύμβολο πολιτισμού», ενώ τα γένια διακριτικό των σκλάβων και των βαρβάρων.

*Στους ρωμαϊκούς χρόνους το πρώτο ξύρισμα ενός νέου θεωρούνταν ή άφιξη του ανδρισμού και της ενηλικίωσης και προσφερόταν σαν τάμα στον αγαπημένο τους θεό.

*Με την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, τα γένια επανήλθαν στην μόδα, ενώ η συνήθεια του ξυρίσματος ξανά επικράτησε κατά την διάρκεια των σταυροφοριών.

*Μία τρίχα αποτελείται κατά 50,65% από άνθρακα, 20,85% από οξυγόνο, 17,14% από άζωτο, 6,36% από υδρογόνο, 5,0% από θείο. Έχει επίσης αρσενικό, χρώμιο, σίδηρο σε πολύ μικρά ποσοστά.

*Οι τρίχες έχουν το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης μετά το μυελό των οστών. Σε μήκος αυτό μεταφράζεται σε τρία δέκατα του χιλιοστού ή ένα εκατοστό του μέτρου ανά μήνα. Το μοναδικό πράγμα που μπορεί να κάνει τις τρίχες να μεγαλώσουν λίγο πιο γρήγορα είναι προσμονή του σεξ.

*Το μακρύτερο που μπορεί φτάσει η γενειάδα σου είναι τα δέκα μέτρα. Απλά για να γίνει αυτό πρέπει να μην ξυριστείς ποτέ και να βγάλεις γενειάδα στην εφηβεία. Δύσκολο, αλλά γίνεται, κοίτα τους μαθουσάλες Ινδούς.

*Μια τρίχα είναι πιο γερή από ένα χάλκινο σύρμα της ίδιας διαμέτρου. Τα μαλιά ενός ανθρώπου μπορούν να τραβήξουν 12 τόνους, βάρος όσο δύο ελέφαντες δηλαδή. Οχι καράβι ακριβώς ( …σαν το γνωστό τριχοφόρο, που το σέρνει), αλλά αρκετό βάρος παρόλα αυτά.

*Ένας άντρας που ξυρίζεται καθημερινά ξοδεύει πέντε μήνες της ζωής του στο ξύρισμα. Δεν το λες και λίγο, ειδικά αν σκεφτείς πως ξοδεύει επίσης πέντε μήνες τρώγοντας. Ή 8 περίπου χρόνια ξαπλωμένος στο κρεβάτι.

*Η ιδανική γωνία ξυρίσματος είναι από 28 έως 32 μοίρες.

*Όταν ξυρίζεσαι αφαιρείς ίσες ποσότητες τρίχας και δέρματος. Το ξύρισμα είναι ένα τέλειο πίλινγκ για το αντρικό πρόσωπο.

*Η γενειάδα δεν είναι αντρικό προνόμιο. Η μακρύτερη θηλυκή γενειάδα που έχει μετρηθεί είναι 30 εκατοστά.

* Η δομής της τρίχας είναι ίδια και στους άντρες και στις γυναίκες και αυτό που διαφέρει είναι το πρότυπο ανάπτυξης και αραίωσης. Που βγαίνουν και που καραφλιάζουμε δηλαδή.

*Τα γένια δεν μεγαλώνουν μετά θάνατον, η τρίχα είναι νεκρή. Οι τρίχες μας αποτελούνται από μια πρωτεΐνη που λέγεται κερατίνη, όπως άλλωστε και τα νύχια ή το δέρμα.. Ο λόγος που πολύ πιστεύουν κάτι τέτοιο είναι η συρρίκνωση των γύρω ιστών που τις αναδεικνύει.

*Τα γκρίζα γένια και οι γκρίζες τρίχες γενικά οφείλονται στην μείωση παραγωγής μελανίνης. Αυτό οφείλεται στη φυσιολογική γήρανση. Ή στο στρες. Ή στη γήρανση που προκαλεί το στρες. Ναι, ξεκάθαρα, μαζί πάνε αυτά. Από τη στιγμή, πάντως, που σταματάει η παραγωγή μελανίνης χρειάζονται 13 μέρες για να φανεί η το γκρι χρώμα στην τρίχα.

*Οι θύλακοι των τριχών είναι το μοναδικό ζωντανό μέρος. Κατά τα άλλα η τρίχα είναι νεκρή. Γι’ αυτό πονάει όταν την βγάζεις και όχι όταν την κόβεις. Ο πόνος που προκαλείται από την εξαγωγή μιας τρίχας πάντως δεν είναι αποτρεπτικός. Αυτοί που πάσχουν από τριχοτιλλομανία τραβάνε ότι βρουν, μαλλιά, γένια, φρύδια και τρίχες της μύτης.

*Ο γενειοφόρος άνθρωπος των σπηλαίων είναι απλά ένα στερεότυπο. Τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 15.000 π.κ.ε. δείχνουν ότι και τότε οι άντρες ξυρίζονταν μια χαρά. Πιθανότατα με οστά ή δόντια ζώων.

*Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι όχι μόνο ξυρίζονταν σε πρόσωπο και κεφάλι, αλλά έκαναν και αποτρίχωση σε ολόκληρο το σώμα. Η γενειάδα ήταν ενδεικτική ελλιπούς προσωπικής φροντίδας και χαμηλού ηθικού ενώ πολλοί Φαραώ είχαν περιποιημένο goatee. Οι μπαρμπέρηδες έκαναν χρυσές δουλειές στην Αρχαία Αίγυπτο. (φωτο 27)

*Η υπερτρίχωση είναι μια άλλη σπάνια ασθένεια που προκαλεί ανάπτυξη ανεπιθύμητης τριχοφυΐα σε όλο το πρόσωπο. Ο μύθος του Λυκάνθρωπου πιθανότητα έχει τις ρίζες του σε φορείς της ασθένειας.

*Η υπερτρίχωση των αυτιών συγκεκριμένα οφείλεται σε ένα καθαρά ανδρικό γονίδιο. Με απλά λόγια περνάει από πατέρα σε γιο. Με απλούστερα λόγια αν έχεις υπερτρίχωση αυτιών πρέπει να έχει και ο γιος σου, αλλιώς δεν είναι γιος σου. Ή ο πατέρας σου, αλλιώς δεν είναι πατέρας σου.

*Ο Αλέξανδρος ο Μακεδών διέταζε τους άντρες του να ξυρίζονται τακτικά για να μην τους πιάνει ο εχθρός από τα γένια. Για το ίδιο λόγο πολλοί στρατιώτες κούρευαν σύριζα τα μαλλιά τους.

*Ο  Πέτρος της Ρωσίας είχε αντίθετη άποψη. Επέβαλλε σε όλους τους αξύριστους φόρο γενειάδας που  καταβάλλονταν στις εισόδους των πόλεων. Κάτι σαν διόδια.

*Υπάρχουν γύρω στις 30 χιλιάδες τρίχες στο πρόσωπο του άντρα. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση είναι στο πηγούνι και στο άνω χείλος.

* Ως γνωστόν «Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό» λέει η λαική σοφία.

terrapapers

Δεν υπάρχουν σχόλια: