Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2013

Μανία, το αντίθετο της κατάθλιψης

Μανία, το αντίθετο της κατάθλιψης: Ποια είναι τα συμπτώματα;  Η μανία είναι μια ειδική κατηγορία συναισθηματικής διαταραχής την οποία θα πρέπει να γνωρίζετε. Η μανία είναι το αντίθετο της κατάθλιψης και απαιτεί άμεση παρέμβαση από ψυχίατρο.

Ο ψυχίατρος στην περίπτωση της μανίας μπορεί να συνταγογραφήσει λίθιο. Το λίθιο σταθεροποιεί όλες τις ακραίες ψυχολογικές μεταπτώσεις και επιτρέπει στον ασθενή να διάγει μια φυσιολογική ζωή. Ωστόσο πριν ξεκινήσει η θεραπεία, η ασθένεια μπορεί να είναι καταστροφική.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μια κατάσταση υπερβολικής ευδιαθεσίας ή εκνευρισμού που επιμένει για τουλάχιστον δυο μέρες και δεν προκαλείται από ναρκωτικά ή αλκοόλ.

Η συμπεριφορά του μανιακού ασθενή χαρακτηρίζεται από παρορμητικές πράξεις οι οποίες εκφράζουν την αδύναμη κρίση του, όπως για παράδειγμα το να ξοδεύει αλόγιστα σε συνδυασμό με ένα μεγαλειώδες αίσθημα αυτοπεποίθησης.

Η μανία συνοδεύεται από διογκωμένη σεξουαλική ή επιθετική δραστηριότητα, συνεχείς κινήσεις του σώματος, φευγαλέες σκέψεις, ακατάσχετη εξημμένη ομιλία και μια ελαττωμένη ανάγκη για ύπνο. Τα μανιακά άτομα έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι πανίσχυρα και ευφυέστατα και συχνά επιμένουν ότι βρίσκονται στο κατώφλι ενός φιλοσοφικού ή επιστημονικού επιτεύγματος ή ενός επικερδούς σχεδίου που θα τα κάνει πλούσια.

Πολλοί διάσημοι δημιουργικοί άνθρωποι υποφέρουν από αυτή την ασθένεια και καταφέρνουν να την ελέγχουν με λίθιο. Επειδή η ασθένεια σε κάνει να νιώθεις όμορφα τα άτομα που βιώνουν την πρώτη προσβολή δεν πείθονται ότι πρέπει να ακολουθήσουν θεραπεία.

Τα πρώτα συμπτώματα είναι τόσο δελεαστικά που το «θύμα» αρνείται να δεχτεί το γεγονός ότι η ξαφνική απόκτηση αυτοπεποίθησης και η εσωτερική έκσταση αποτελούν εκδηλώσεις μιας καταστροφικής νόσου. Μετά από λίγο η ευφορική κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί σε ανεξέλεκτο παραλήρημα κάτι που απαιτεί την ακούσια εισαγωγή σε νοσοκομείο ή μπορεί εντελώς ξαφνικά να μετατραπεί σε μια αποδιοργανωτική κατάθλιψη.

Ένα σημαντικό ποσοστό των ατόμων που βιώνουν ένα μείζων καταθλιπτικό επεισόδιο θα παρουσιάσουν στο μέλλον αυτά τα συμπτώματα. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η προσωπικότητα του διαταραγμένου υφίσταται μια βαθιά μετατροπή για ένα διάστημα ημερών ή εβδομάδων.

Η αντιμετώπιση: Παρόλο που η ψυχοθεραπεία και ένα πρόγραμμα αυτοβοήθειας μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα, η συνακόλουθη θεραπεία με λίθιο υπό ιατρική παρακολούθηση αποτελεί ουσιαστική ανάγκη για μια καλή ανταπόκριση.

 Ντέιβιντ Μπερνς

Δεν υπάρχουν σχόλια: