Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013

Μη γίνεσαι υπνοβάτης της ζωής!

Υπάρχουν άνθρωποι που περπατούν κάθε μέρα στους δρόμους μοιάζοντας με υπνοβάτες, γιατί ο νους τους ταξιδεύει αλλού. Είναι ξύπνιοι (από σωματικής άποψης) αλλά ταυτόχρονα βυθισμένοι σε συλλογισμούς. 

Οι ειδικοί έχουν υπολογίσει ότι καθημερινά περνούν από το μυαλό μας περίπου 60.000 σκέψεις. Τι αφορούν και γιατί δεν ευδοκιμούν φέρνοντας καλά αποτελέσματα στη ζωή μας;

Αν κάποιοι μας θέλουν να κυκλοφορούμε σαν υπνωτισμένοι κάνοντας συνεχώς λογαριασμούς στο μυαλό μας, εμείς έχουμε τρόπο να ξυπνήσουμε, αρκεί να δούμε τα πράγματα καθαρά και διαφορετικά. Τι θα πρέπει να ξανασκεφτούμε:

* Ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος μόνο για να διεκπεραιώνει διάφορες δραστηριότητες, όπως εργασία (ή σχολείο), φαγητό και ύπνο (ίσως και με λίγη διασκέδαση ενδιάμεσα). Έξω από τον στενό οικογενειακό, επαγγελματικό και φιλικό μας κύκλο απλώνεται ένας ολόκληρος κόσμος και ένα ατελείωτο σύμπαν. Καμία από τις καθημερινές δράσεις μας δεν έχει πραγματική σχέση με τη συνολική, μεγάλη εικόνα της ζωής. Η ανθρώπινη ιστορία έχει αποδείξει ότι είμαστε κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που βλέπουμε να… σέρνεται στους δρόμους κάθε μέρα.


* Καλό θα είναι να επανεξετάσουμε ποιος είναι ο σκοπός μας στη ζωή. Να εξασφαλίζουμε απλώς τα προς το ζην ή μήπως κάτι περισσότερο από αυτό, όπως να χαράξουμε πορεία με αρχές, ηθική και άλλες αρετές που παραπέμπουν σε τελείως διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων; Οι ασαφείς, χλιαροί και ατελείς σκοποί, όπως και η παθητική προσέγγιση της ζωής, μετατρέπουν κάποιον σε υπνοβάτη χωρίς ίχνος δυναμικής.

* Δεν έχουμε λόγο να στεκόμαστε με σταυρωμένα χέρια παρακολουθώντας τη ζωή μας να εκτροχιάζεται. Η απώλεια μιας θέσης εργασίας και η αλλαγή σταδιοδρομίας δεν είναι παρά ένα εγερτήριο κάλεσμα, κάτι σαν κλήση άμεσης δράσης για αλλαγή πορείας.

* Οι υπνοβάτες εκτελούν αυτοματοποιημένες κινήσεις, χωρίς συνειδητό έλεγχο. Βάζουν δηλαδή τη λειτουργία της ζωής τους στον αυτόματο. Επαναφορτίζουν τις μπαταρίες τους και ξεκινούν κάθε φορά έναν νέο εβδομαδιαίο κύκλο πείθοντας τον εαυτό τους ότι αυτή είναι η ζωή τους. Σίγουρα κανείς δεν θέλει να είναι έτσι. Τα ερωτηματικά, η αμφισβήτηση και η ανάληψη ευθυνών είναι όλα όσα θα πρέπει να κυνηγάμε με πάθος.

* Ας μην αναλωνόμαστε σε εθισμούς και δραστηριότητες χωρίς ουσία, όπως κουτσομπολιό και ενημέρωση για άχρηστες πληροφορίες, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνουμε ή ότι μας αρέσει και μας διασκεδάζει. Όλα αυτά απλώς οδηγούν στο να συνεχίζουμε απτόητοι την υπνοβασία.

* Όσο και αν προσπαθούμε να αποφύγουμε την αναζήτηση της πραγματικής αιτίας των προβλημάτων μας, αυτά δεν εξαφανίζονται μαγικά. Παραμένουν και περιμένουν λύσεις, που εμείς θα δώσουμε διαμορφώνοντας τη φιλοσοφία μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: