Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013

Για να έχουμε όμορφα και περιποιημένα νύχια.

Η υπερβολική χρήση καλλυντικών προϊόντων (βερνικιών, ξεβαφτικών κ.ά.) μπορεί να προκαλέσει τέτοιου είδους προβλήματα. Ωστόσο και ορισμένες ασθένειες μπορούν να έχουν τέτοιο αντίκτυπο στην υφή των νυχιών.

Όλοι έχουμε λίγο ως πολύ σημάδια στα νύχια μας, που με τα χρόνια έχουν την τάση να γίνονται εντονότερα. Γίνονται επίσης εμφανέστερα σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε συχνά, χωρίς γάντια, ισχυρά προϊόντα του νοικοκυριού (απορρυπαντικά, καθαριστικά κ.ά.) ή επαγγελματικά προϊόντα (είδη κομμωτηρίου). Ως εδώ δεν υπάρχει τίποτα το ανησυχητικό.

Αντίθετα, αν δεν συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους, και οι γραμμές στα νύχια γίνονται πιο έντονες ή εμφανίζονται απότομα, σημαίνουν, πολλές φορές, αυξημένη κούραση που μπορεί να σχετίζεται ή όχι με κάποια ασθένεια. Ή ακόμα οι γραμμές αυτές σημαίνουν μια έλλειψη ψευδαργύρου. Ένα ή και περισσότερα νύχια φαίνονται σαν να έχουν τρυπούλες, ενώ η επιφάνειά τους γίνεται ανώμαλη, μαλακή και εύθραυστη.

Ένας μύκητας που τα «κατατρώει» είναι σίγουρα μια αιτία, στην περίπτωση αυτή, πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα το μανικιούρ σας, για να μην επεκταθεί ο μύκητας και στα άλλα νύχια. Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, δεν πρέπει να πειράζετε το άρρωστο νύχι. Άλλες πιθανές αιτίες: έκζεμα ή ψωρίαση ή ακόμα και μια έλλειψη βιταμινών ή μεταλλικών στοιχείων (κυρίως σιδήρου).

Μικροί λευκοί λεκέδες που εμφανίζονται κάτω από τα νύχια. Αντίθετα με την άποψη που έχει επικρατήσει, οι λεκέδες αυτοί δεν είναι συνώνυμοι μιας έλλειψης ασβεστίου ή βιταμινών.

Αν υπάρχουν από την παιδική ηλικία, είναι γενετικής προέλευσης και συνεπώς δε χρειάζεται να ασχολείστε μαζί τους, ούτε και ν’ ανησυχείτε. Διαφορετικά, η εμφάνισή τους αντιστοιχεί σε κόπωση, σ’ ένα ψυχολογικό σοκ (π.χ. μια χειρουργική επέμβαση, ένα ατύχημα).

Προσοχή, όμως, γιατί πίσω από αυτό το φαινομενικά καλοήθες φαινόμενο, μερικές φορές τυχαίνει να κρύβεται μια μολυσματική ασθένεια, όπως ψωρίαση, πεπτικά προβλήματα

Εμφάνιση μιας εγκοπής ή αύλακα στο πλάτος του νυχιού. Αν είναι η μοναδική (συνήθως στο μεγάλο δάχτυλο), μπορεί να οφείλεται σε χτύπημα στη βάση του νυχιού ή μπορεί να εμφανιστεί μετά από μια αρρώστια που ταλαιπώρησε πολύ τον οργανισμό (ιώσεις).

Η θέση της αύλακας, σε σχέση με τη ρίζα, μπορεί να υποδηλώσει στο γιατρό περίπου την ημερομηνία της ασθένειας, αφού γνωρίζει ότι το νύχι μεγαλώνει κατά ένα περίπου χιλιοστό την εβδομάδα.

Αν υπάρχουν πολλές εγκάρσιες γραμμές, πρέπει να αναζητήσετε μια μικροβιακή προσβολή (στρεπτόκοκκο, σταφυλόκοκκο) ή ένα έκζεμα.

Όλοι θέλουν να έχουν όμορφα και περιποιημένα νύχια. Τα νύχια όπως και τα μαλλιά αποτελούνται από κερατίνη. Η ποιότητα της κερατίνης είναι γενετικά καθορισμένη και διαφέρει από άτομο σε άτομο. Γι' αυτό και άλλοι άνθρωποι έχουν εκ γενετής πολύ πιο γερά και ανθεκτικά νύχια και άλλοι πολύ πιο μαλακά.

Όταν τα νύχια γίνονται θαμπά, ξεφλουδίζουν και σπάνε, υπάρχει τρόπος να σταματήσει αυτό. Πέρα από την αισθητική τους πλευρά είναι και θέμα υγείας το να έχουμε υγιή νύχια. 

Πιθανές αιτίες: 
-έλλειψη σιδήρου
-Έλλειψη βιταμινών
-Προβλήματα λειτουργίας του θυρεοειδή
-Λήψη ορισμένων φαρμάκων και ορμονών
-Σοβαρές λοιμώξεις
-ψωρίαση και άλλες δερματικές παθήσεις
-Ονυχομυκητίαση
-Το συχνό πλύσιμο χεριών
-Η χρήση απορρυπαντικών και άλλων χημικών
-Το συχνό μανικιούρ

Πρόληψη και θεραπεία για να αποκτήσετε ανθεκτικά νύχια.
-Αποφεύγετε τα απορρυπαντικά και τα χημικά.
-Να χρησιμοποιείτε ξεβαφτικό νυχιών χωρίς ασετόν.
-Να διατηρείτε τα νύχια σας κοντά.
-Όταν τα λιμάρετε να χρησιμοποιείτε χάρτινες ή γυάλινες λίμες και όχι μεταλλικές. Επίσης να λιμάρετε προς μια κατεύθυνση για να μην τραυματίζετε τα νύχια σας και να τα προστατεύετε με ένα σκληρυντικό νυχιών.
-Μην περπατάτε ξυπόλυτοι σε γυμναστήρια και πισίνες γιατί υπάρχει κίνδυνος μυκητίασης που κάνει εύθραυστα νύχια.
-Περιλάβετε στην διατροφή σας φρούτα, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ξηρούς καρπούς.
-Πίνετε άφθονο φρέσκο χυμό καρότου που αυξάνει την βιταμίνη Α, το ασβέστιο και το φώσφορο που συμβάλλουν στην ενίσχυση των νυχιών.
-Βυθίζετε τα χέρια σας για λίγα λεπτά σε ένα μπολ με γάλα. Είναι η τέλεια τροφή για την επιδερμίδα.
-Βυθίζετε τα χέρια σας για λίγα λεπτά σε ένα μπολ με ελαιόλαδο που ενυδατώνει τα νύχια.
-Μην δαγκώνετε τα νύχια σας. Είναι ανθυγιεινό και δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης.
-Για να θρέψετε τα νύχια σας αναμειγνύετε μέλι με αμυγδαλέλαιο και τα αφήνετε τοποθετώντας γάντια μιας χρήσεως για ένα βράδυ.

-Πάρτε συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και βάλτε τοπικά ενυδατικά. Τα συμπληρώματα με βιταμίνη Α και ψευδάργυρο είναι ιδανικά.
***

Δείτε ακόμη

Τα νύχια είναι ο καθρέφτης της υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια: