Γιατί το φαγητό αποτελεί σήμερα το συναισθηματικό μας καταφύγιο. Μερικές φορές οι πιο έντονες λιγούρες μας συμβαίνουν όταν νιώθουμε πιο αδύναμοι συναισθηματικά: λύπη, άγχος, βαρεμάρα, απογοήτευση είναι μερικές συχνές αιτίες που οδηγούν στην -ενσυνείδητη ή υποσυνείδητη- κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφίμων.
Ωστόσο δυστυχώς η κατανάλωση φαγητού σχεδόν ποτέ δε λύνει το πρόβλημα, αντίθετα συνήθως το περιπλέκει. Η πρακτική αυτή ονομάζεται 'comfort eating' ή σε ελεύθερη μετάφραση 'φαγητό παρηγοριάς' ή 'συναισθηματικό φαγητό' και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση βάρους αλλά και σε διατροφικές διαταραχές, μεταξύ των οποίων και η επεισοδιακή υπερφαγία. Το συναισθηματικό φαγητό συνήθως σχετίζεται με την υπερκατανάλωση ακατάλληλων τροφίμων, πλούσιων σε θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά.
Ωστόσο το 'φαγητό παρηγοριάς' τελικά μόνο παρηγοριά δεν προκαλεί, αφού το άτομο τελικά αισθάνεται ενοχές, αδυναμία χαρακτήρα, αποτυχία και χαμηλή αυτοπεποίθηση. Η συχνότητα του φαινομένου παρουσιάζει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια και η αντιμετώπιση του συχνά απαιτεί τη συνεργασία με ειδικό ψυχολόγο, προκειμένου να διερευνηθούν οι αιτίες και να εκπαιδευτεί το άτομο ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται αποτελεσματικά αντίστοιχα περιστατικά.
Αυτό δε σημαίνει ότι αν τύχει μερικές φορές να λειτουργήσουμε με τον παραπάνω τρόπο έχουμε υποχρεωτικά πρόβλημα στη σχέση μας με το φαγητό, ωστόσο όταν αυτό συμβαίνει συστηματικά και μας απασχολεί έντονα, τότε ίσως μια κουβέντα με κάποιον ειδικό βοηθήσει στη διερεύνηση του προβλήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου