Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Η ιστορία του μαγιό.

Κατ’ αρχάς τι σημαίνει η λέξη μαγιό; Προέρχεται απο τη γαλλική λέξη maillot  που δήλωνε αρχικά, στο 1530 , κομμάτι υφάσματος που τύλιγαν το σώμα του νεογέννητου.Αργότερα, γύρω στο 1820,ήταν είδος καλσόν που φορούσαν οι χορευτές στη σκηνή του θεάτρου και περίπου στα 1900 καθιερώθηκε ως«costume de bain», δηλαδή μπανιερό. Το μπικίνι, με την έννοια του ενδύματος που χωρίζεται σε δύο μέρη, είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Ανάλογα ενδύματα συναντάμε σε απεικονίσεις αθλητριών σε αρχαιοελληνικές υδρίες και τοιχογραφίες.

Μέχρι το 1900 και σχεδόν μέχρι τη δεκαετία του ’20 οι άνδρες έκαναν μπάνιο ξεχωριστά απο τις γυναίκες.Τα bains mixtes στις παραλίες σκανδάλιζαν τους πιο παραδοσιακούς. Τα "κοστούμια μπάνιου", όπως ονομάζονταν τότε τα γυναικεία μαγιό, ήταν ελαφρά φορέματα που έφταναν μέχρι το γόνατο πάνω από ένα είδος εσώρουχου φουφούλας του ιδίου υφάσματος. Απαραίτητο ήταν το καπέλο και ούτε λόγος για ηλιοθεραπεία. Τo μαύρισμα χαλούσε το αριστοκρατικό δέρμα που έπρεπε οπωσδήποτε να είναι κατάλευκο.

Το 1909 συλλαμβάνεται η Annette Kellerman κολυμβήτρια η οποία και επινόησε το άθλημα της συγχρονισμένης κολύμβησης ,επειδή φορούσε ένα ολόσωμο one-piece μαγιό.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1920  ο γάλλος  Jean Patou σχεδίασε ρούχα για την πρωταθλήτρια του τένις Suzanne Len Glen και έτσι υπήρξε πρωτοπόρος στο τομέα των μοντέρνων αθλητικών ρούχων.  Συνεργάστηκε επίσης με τη γαλλική υφαντουργική εταιρεία Bianchini-Ferier για την παραγωγή νέων υφασμάτων για μαγιό και αθλητικά ρούχα.  Τα πλεκτά μαγιό είναι πλέον αποδεκτή περιβολή για την παραλία αν και πολλές αντιδράσεις παραμένουν,λογικό στο βαθμό που μόλις πριν μια εικοσαετία,η αποκάλυψη τμήματος της γυναικείας γάμπας ήταν ένα θέαμα απίστευτα προκλητικό.

Η Coco Channel σχεδιάζει αθλητικά γυναικεία μαγιό από τη δεκαετία του 1930 που αποκτούν λεία και πιο ελαστική υφή. Ταυτόχρονα λανσάρει το μαύρισμα που γίνεται μανία και επιτρέπει να είναι γυμνά σημεία του σώματος όπως οι γάμπες,τα μπράτσα και οι ώμοι.( ça c’est incroyable mon vieux!!!).

Τα μαύρα μαγιό με τη βαθιά ανοιχτή πλάτη αποτελούν την καθιερωμένη γραμμή ενώ τα γυαλιά ηλίου και τα καπέλα είναι τα απόλυτα αξεσουάρ. Η εμφάνιση κοριτσιών με ολόσωμα μαγιό, δε διαφέρει σημαντικά από τα σύγχρονα, παρά μόνο στο κάτω μέρος του μαγιό  που θυμίζει σορτσάκι. Τα μαγιό του είδους επιστρέφουν με δριμύτητα φέτος και προσδίδουν ιδιαίτερο, très- très chic style, αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί το συγκεκριμένο style απαιτεί πολύ ψηλά, λεπτά, με λίγα λόγια,θεσπέσια  πόδια.

Πρέπει να πούμε, με αφορμή το μαγιό, ότι η περίοδος του μεσοπολέμου,δηλαδή οι δεκαετίες 1920 και 1930 υπήρξαν οι πιο δημιουργικές δεκαετίες όσο αναφορά στο επίπεδο της τέχνης, της λογοτεχνίας και γενικότερα της καλλιτεχνικής έκφρασης. Στην Δύση το κίνημα τοu Bauhaus και στην Ρωσία το κίνημα των κονστρουκτιβιστών αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης  και κινητήρια δύναμη για την πρωτοπορία της τέχνης. Ίσως, το διάστημα της εικοσαετίας του μεσοπολέμου αποτέλεσε το πιο σημαντικό χρονικό διάστημα μιας πολιτισμικής εξέλιξης  σε όλα τα επίπεδα, διάστημα που δεν υπήρξε ξανά μέσα στην νεότερη ιστορία.


Σταδιακά το μέγεθός του συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο, κυρίως κατά τη δεκαετία του 1980, οπότε έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα string, αποτελούμενα από λεπτές λωρίδες υφάσματος ή δέρματος. Για την περίπτωση που χρησιμοποιείται μόνο το κάτω μέρος, αφήνοντας το στήθος εκτεθειμένο, συχνά χρησιμοποιείται ο όρος μονοκίνι, εμπνευστής του οποίου είναι ο αυστριακός σχεδιαστής μόδας Ρούντι Γκερνράιχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: