Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Τι είναι το Pilates;

Το Pilates δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι ένα πρόγραμμα άσκησης για το σώμα και το πνεύμα που ανακαλύφθηκε ξανά πρόσφατα και υπάρχει πάνω από 80 χρόνια, και ονομάστηκε έτσι από τον ιδρυτή του, τον Joseph Hubertus Pilates.

Ο Pilates γεννήθηκε το 1880 στο Monchengladbach και πέθανε το 1967 στη Νέα Υόρκη, όπου μετανάστευσε το 1926 και όπου δίδασκε τον ασυνήθιστο τρόπο άσκησης μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο Pilates ως παιδί είχε αδύναμη κράση και υπέφερε από άσθμα, ρευματισμούς στα άκρα και ραχίτιδα. Για να δυναμώσει το σώμα του ασχολήθηκε με διάφορα είδη άθλησης όπως η γυμναστική, ο χορός, η ξιφομαχία, το σκί, το μπόξ και η πάλη.


Ενδιαφερόταν και για τις τέχνες και τις τεχνικές της Άπω Ανατολής, όπως η γιόγκα και το τάι-τσι, και του ενέπνευσαν ένα πρόγραμμα άσκησης δικής του σύνθεσης το οποίο περιείχε στοιχεία από όλα τα είδη άθλησης που του φαίνονταν κατάλληλα. Την τεχνική, την οποία δοκίμασε στο ίδιο του το κορμί την ονόμασε contrology.

Ένα ιδιαίτερο σύστημα διαμορφωμένο από συγκεκριμένες κινήσεις που εκτελούνταν ελεγχόμενα, το οποίο όχι μόνο βελτίωνε τη δύναμη και την ευελιξία των μυών, αλλά ενίσχυε και την σωματική ισορροπία.

Ο Pilates ήθελε να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα των ασκήσεων του και σε άλλους και να μεταδώσει τη γνώση του σε μαθητές. Δεν χρειάστηκε να περιμένει πολύ μέχρι να παρουσιαστεί η ευκαιρία…Όταν ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ο Pilates πιάστηκε αιχμάλωτος πολέμου από τους Βρετανούς.

Έκανε φυλακή στο Lancashire και στο Isle of Man όπου συχνά προπονούσε βαριά τραυματισμένους συντρόφους του σύμφωνα με την μέθοδο του και μπορούσε να συμπεράνει ότι οι ενότητες κινήσεων που γίνονται συγκεντρωμένα και με ακρίβεια επενεργούσαν θετικά στη σωματική τους κατάσταση και στην αποκατάσταση τους.

Λέγεται ότι ο Pilates μάζευε σούστες από τα κρεβάτια και τις μετέτρεπε σε όργανα γυμναστικής.Μετά το τέλος το πολέμου ο Pilates αρχικά εκπαίδευε αστυνομικούς σε τεχνικές αυτοάμυνας και δίδασκε αυτό το μάθημα μέχρι το 1926 και στο Γερμανικό στρατό.

Μετά ήρθε η ώρα μιας μεγάλης απόφασης, να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή στην Αμερική. Στο ταξίδι προς τη 'χώρα των ατελείωτων δυνατοτήτων' γνώρισε τη μετέπειτα γυναίκα του, την Κλάρα, την οποία μπόρεσε να ενθουσιάσει με την ιδέα του να ανοίξει ένα στούντιο γυμναστικής στη Νέα Υόρκη.Το ριψοκίνδυνο σχέδιο με τις ασυνήθιστες ασκήσεις γνώρισε τελικά μεγάλη επιτυχία.

Άρχισε να προσελκύει άντρες και γυναίκες, ηθοποιούς, γυμναστές και αθλητές διαφόρων αθλημάτων. Μετά από λίγο καιρό δεν είχε ανάγκη την διαφήμιση, γιατί στον κύκλο των φίλων και μαθητών του ανήκαν και διάσημοι χορευτές του μπαλέτου, διδάσκαλοι χορού και χορογράφοι όπως η Μάρθα Γκράχαμ και ο Τζόρτζ Μπαλανσίν, των οποίων το κύρος φρόντιζε για μια διαρκώς αυξανόμενη πελατεία.

''Μετά από δέκα ώρες θα αισθανθείτε τη διαφορά. Μετά από είκοσι ώρες θα δείτε τη διαφορά και μετά από τριάντα ώρες θα έχετε ένα καινούργιο σώμα.''

Joseph H. Pilates

Δεν υπάρχουν σχόλια: