Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

7 συμβουλές με βάση τα αποφθέγματα του Μαρκ Τουέιν

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τον Μαρκ Τουέιν για κάποια από τα πολύ δημοφιλή βιβλία του: "Οι περιπέτειες του Τομ Σώγερ" και το αριστούργημα "Χώλκμπερυ Φιν". Όμως ήταν γνωστός και για τα πολλά - και συχνά αστεία - αποφθέγματα του. Παρακάτω είναι κάποιες συμβουλές που βασίζονται σ' αυτά τα αποφθέγματα.

1. "Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να αισθάνεται άνετα αν δεν έχει αυτοαποδοχή."Εάν δεν εγκρίνετε τον εαυτό σας, τη συμπεριφορά και τις πράξεις σας, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα βιώνετε διαρκώς ένα δυσάρεστο συναίσθημα. Αντίθετα, αν αποδεχτείτε τον εαυτό σας, τότε θα χαλαρώσετε και θα αποκτήσετε εσωτερική ηρεμία για να πραγματοποιήσετε αυτά που θέλετε.

Η αδυναμία αυτοαποδοχής μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην προσωπική ανάπτυξη. Ακόμα και αν να έχετε όλα τα απαραίτητα εφόδια για να προοδεύσετε, αν υπάρχει μέσα σας εσωτερική αντίσταση, θα σας εμποδίζει να φτάσετε στον στόχο σας.

Πολλές φορές βάζουμε μόνοι μας φραγμούς στην επιτυχία. Λειτουργούν στο μυαλό μας εμπόδια και φραγμοί που μας καθορίζουν τι αξίζουμε ή το πόσο ικανοί είμαστε.

Καλό είναι να αποδεχτούμε και να επιτρέψουμε τον εαυτό σας να είναι αυτό που πραγματικά θέλει να είναι. Δεν χρειαζόμαστε την έγκριση των άλλων. Αρκεί να την έχουμε από τον εαυτό μας.

2. «Το χιούμορ είναι η μεγαλύτερη ευλογία της ανθρωπότητας. Ενάντια στην επίθεση του γέλιου, τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί." Το χιούμορ και το γέλιο είναι καταπληκτικά εργαλεία. Μπορούν να αμβλύνουν οποιαδήποτε σοβαρή κατάσταση, και να ελαφρύνουν την ατμόσφαιρα.

Απαλλαγμένο το μυαλό από αρνητικά συναισθήματα, λειτουργεί καλύτερα και πιο αποδοτικά. Το γέλιο φωτίζει κάποιες ξεχασμένες πλευρές των προβλημάτων μας, χώρια που μας χαλαρώνει κιόλας. Μας δείχνει το δρόμο, μας ανάβει το φως, και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μας ξεκουράζει κι από πάνω!

3. "Ο θυμός είναι ένα οξύ που κάνει περισσότερη ζημιά στο δοχείο που το περιέχει, παρά σε οτιδήποτε χύνεται." Ο θυμός τις περισσότερες φορές δεν έχει πραγματικό νόημα. Μπορεί να προκαλέσει καταστάσεις που ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Και συχνά είναι πιο επιζήμιος για αυτόν που είναι θυμωμένος, παρά για αυτόν που είναι απέναντι του.

Έτσι, ακόμα κι όταν είστε θυμωμένοι με κάποιον, αποδεχτείτε ότι, ως επί το πλείστον, πληγώνετε τον εαυτό σας. Άλλωστε κάποιες φορές, το άλλο άτομο μπορεί καν να να μην γνωρίζει ότι είστε θυμωμένος μαζί του. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του θυμού ώστε να είναι η ζωή μας πιο ευχάριστη, είναι είτε να μιλήσουμε με τον άλλον ώστε να επιλύσουμε το πρόβλημα, είτε να αποβάλουμε το θυμό όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

4. "Μην τριγυρίζετε λέγοντας ότι ο κόσμος σας χρωστάει. Ο κόσμος δεν σας χρωστάει τίποτα. Ήταν εδώ πριν από εσάς." Όταν είσασταν παιδιά, η μαμά και ο μπαμπάς σας πρόσφεραν πολλά πράγματα. Καθώς μεγαλώσατε, μπορεί να έχετε αποκτήσει την αίσθηση του δικαιώματος. Μπορείτε να πιστεύετε ότι ο κόσμος σας χρωστάει, και θα πρέπει να σας δίνει ακριβώς ότι επιθυμείτε.

Αυτή η πεποίθηση μπορεί να προκαλέσει πολύ θυμό και απογοήτευση στη ζωή σας. Ο κόσμος δεν πρόκειται να σας δώσει ό, τι θέλετε να έχετε. Από την άλλη πλευρά, αυτό μπορεί να λειτουργήσει και θετικά. Να αντιληφθείτε ότι είναι στο χέρι σας να διαμορφώσετε τη δική σας ζωή και να μοχθήσετε για ό, τι θέλετε. Δεν είστε πια παιδί, να περιμένετε τους γονείς σας ή τον υπόλοιπο κόσμο να σας προσφέρει κάτι. Είστε στη θέση του οδηγού, το τιμόνι είναι στα χέρια σας.

5."Ένα άτομο με μια νέα ιδέα θεωρείται εκκεντρικό μέχρι να πετύχει η ιδέα."Αν αποφασίστε να αλλάξετε ή να κάνετε κάτι διαφορετικό από ό, τι κάνετε συνήθως, τότε οι άλλοι θα αντιδράσουν, ο καθένας με διαφορετικό τρόπο. Κάποιοι μπορεί να είναι ευτυχείς για σας. Κάποιοι μπορεί να είναι αδιάφοροι. Κάποιοι άλλοι μπορεί να αντιδράσουν με αρνητικά και αποθαρρυντικά σχόλια.

Αρκετές από αυτές τις αντιδράσεις είναι πιθανόν να μην αφορούν τόσο πολύ εσάς, όσο το ίδιο το πρόσωπο που σας σχολίασε ή ακόμα και την ίδια του την ζωή. Το πώς αισθάνεται κάποιος για τον εαυτό του, βγαίνει και μέσα από τις λέξεις που χρησιμοποιεί και τις κρίσεις που κάνει.

Και αυτό δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει. Άλλωστε πολλές φορές παρερμηνεύουμε τους άλλους, και ασυνείδητα δημιουργούμε εμπόδια στο μυαλό μας.

6. "Ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξετε το κέφι σας, είναι να προσπαθήσετε να φτιάξετε το κέφι κάποιου άλλου." Πράγματι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αισθανθούμε καλά για τον εαυτό μας, είναι να ανεβάσουμε την διάθεση κάποιου άλλου ή να τον βοηθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο. Η δύναμη της προσφοράς έχει επιβεβαιωθεί και επιστημονικά.

Τα θετικά συναισθήματα είναι μεταδοτικά. Βοηθώντας κάποιον, έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνεστε τελικά και οι δύο όμορφα. Επιπλέον, αυτός που βοηθήσατε αισθάνεται την ανάγκη να σας το ανταποδώσει, οπότε δεν θα είστε μόνοι στις δύσκολες στιγμές.

7. "Είκοσι χρόνια από τώρα θα είσαι πιο απογοητευμένος για τα πράγματα που δεν έκανες παρά για τα πράγματα που έκανες. Γι’ αυτό, λύσε τους κάβους. Σαλπάρισε μακριά από το σίγουρο λιμάνι. Εξερεύνησε, ονειρέψου, ανακάλυψε." Το καλύτερο θα ήταν να το γράψουμε και να το κρατήσουμε ως μια καθημερινή υπενθύμιση- κολλώντας το είτε στο ψυγείο είτε στην οθόνη ου υπολογιστή μας !

Δεν υπάρχουν σχόλια: