Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Πού μπορείς να χαλαρώσεις; Στη φύση!

Οι πρώτες εικόνες που έρχονται στο μυαλό κάπου είναι σε κάποια εξωτική παραλία με λευκή άμμο και τιρκουάζ νερά ή σε ένα λιβάδι με λουλούδια.

Με άλλα λόγια επιστροφή στη φύση.  Το γεγονός ότι νιώθουμε τόσο ευχάριστα στη φύση οφείλεται στο ότι αυτή δεν έχει γνώμη για εμάς.

Οι άνθρωποι του 21 αιώνα είμαστε ξεκομμένοι από τη φύση κι αυτό συχνά μας κάνει να αισθανόμαστε σαν εξωγήινοι στον ίδιο μας τον πλανήτη.

Ακόμα, κι αν πιστεύουμε ότι η παιδεία και ο πολιτισμός έχουν αναπληρώσει το πιο ζωώδες και ενστικτώδες μέρος του εαυτού μας, εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε την επαφή με το φυσικό περιβάλλον.

Η φασαρία, οι φάκελοι που εκκρεμούν, τα meetings, οι ήχοι της πόλης, το άγχος, τα νεύρα, όλα δια μαγείας περνούν μόνο αν βρεθείς για λίγο στη φύση. Σαν να νιώθεις προστατευμένος πώς τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να σε βλάψει εκεί. Με την ευωδία της εξοχής, τον καθαρό αέρα, την ησυχία την διακοπτόμενη μόνο από ζωύφια ή το θρόισμα των φύλλων, ξαναβρίσκουμε τη δική μας φύση, την εγκαταλειμμένη πολύ μακριά.

Και κάτι τελευταίο, όταν είμαστε στην πόλη σκεφτόμαστε πώς θα είμαστε προκειμένου να είμαστε αρεστοί από τους γύρω μας, σαν υποδυόμαστε κάποιο ρόλο, επείδη μας ενδιαφέρει πολύ το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς. Αντίθετα, όταν επιστρέφουμε στη φύση, μπορούμε να επιτρέπουμε στον εαυτό μας την πολυτέλεια να είμαστε εμείς οι ίδιοι. Δε χρειάζεται να ντυνόμαστε, να μιλάμε ή να ενεργούμε με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Αρκεί το να αφηνόμαστε και τελικά να οδηγούμαστε σε μια πηγή ηρεμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: