Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Η αυθεντική και ριζικά πρωτότυπη σκέψη...

Τόσο η φιλοσοφική παράδοση, όσο και η σύγχρονη φιλοσοφία εξελίσσονται πάνω σ' ένα κοινό έδαφος: Στην πίστη για την ύπαρξη του γίγενσθαι.

Για τη μια, όπως και για την άλλη, η ύπαρξη του γίγνεσθαι είναι ολοφάνερη και αναμφισβήτητη. Είναι ακριβώς αυτό το ολοφάνερο που διαπιστώνουμε ότι σέβονται τόσο αυτοί που αποδέχονται, όσο και αυτοί που αρνούνται την αμετακίμητη πραγματικότητα.

Αυτό σημαίνει ότι τα μεγαλοπρεπή σχήματα που εμφανίζονται σιγά-σιγά στην πορεία της φιλοσοφικής σκέψης, είναι ασφαλώς πρωτότυπα, αλλά είναι κατά κάποιον τρόπο υποταγμένα, υποδεέστερα, αφού πρωτότυπο στην πρώτη σημασία είναι η ελληνική επίκληση για πίστη στην ύπαρξη της πραγματικότητας.

O κώδικας ηθικής των Ινδιάνων

1. Ξύπνα με το φως του Ήλιου για να προσευχηθείς. Να προσεύχεσαι μόνος. Να προσεύχεσαι συχνά. Το Μεγάλο Πνεύμα θα ακούσει, αρκεί να μιλήσεις.

2. Να δείχνεις κατανόηση για αυτούς που έχασαν το δρόμο τους. Άγνοια, αλαζονία, θυμός, ζηλοτυπία και πλεονεξία ανθούν από μια χαμένη ψυχή. Προσευχήσου ότι θα βρουν καθοδήγηση.

3. Ψάξε για τον εαυτό σου, να είσαι ο εαυτός σου. Μην επιτρέπεις σε άλλους να δημιουργούν το μονοπάτι σου. Είναι δικός σου ο δρόμος και μόνο δικός σου. Άλλοι μπορούν να περπατήσουν μαζί σου αλλά κανείς δεν μπορεί να περπατήσει στη θέση σου.

4. Να συμπεριφέρεσαι στους καλεσμένους σου με σύνεση. Να τους σερβίρεις το καλύτερο φαγητό, δώσε τους το καλύτερο κρεβάτι και συμπεριφέρσου τους με εκτίμιση και τιμή.

Η επιστήμη οφείλει να υπηρετεί

Όλα τα κανάλια σε όλον τον κόσμο ασχολούνται εκ νέου με το πείραμα του cern. Ψάχνουν, λέει, να βρουν το «σωματίδιο του Θεού». Όταν είχε “γεννηθεί” η Ντόλι το πρόβατο, το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό οι περισσότερες εφημερίδες είχαν ένα κεφάλι προβάτου στα πρωτοσέλιδά τους.

Βουνά χρημάτων δαπανώνται για τέτοιου είδους πειράματα, χωρίς πρώτα να έχει λυθεί το πρόβλημα του χρέους και της πείνας εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα 2/3 της γης δεινοπαθούν, ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι παίζουν με τις ψυχές μας. Να δούμε πότε θα έχει επιτέλους αποτέλεσμα αυτό το cern.

Τόσο καιρό δεν ακούμε τίποτα άλλο από ακαταλαβίστικες για τον μέσο πολίτη θεωρίες. Λες και ένα «υποατομικό» σωματίδιο (μποζώνιο Χιγκς), όντας μια ασυνείδητη μονάδα ενέργειας -αν υπάρχει- δημιουργεί, συντονίζει και σχεδιάζει το άπειρο σύμπαν με τα τρισεκατομμύρια των γαλαξιακών σχηματισμών καθώς και εξασφαλίζει την αρμονία του. Δίχως μάλιστα να έχει γνώση του εαυτού του το σωματίδιο φέρεται να είναι σε θέση να δημιουργεί από το μηδέν συνειδητά όντα, όπως ο άνθρωπος.