Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Η γνώση δεν είναι δύναμη

Η γνώση δεν είναι δύναμη (η γνώση είναι συναίσθηση της αδυναμίας)

Το γνωρίζουνε αυτό όσοι κατεβαίνουν στον Τάρταρο της δημιουργίας. Στο πρώτο σκαλί, το χθόνιο (γήινο) η γνώση είναι δύναμη, στο δεύτερο σκαλί, ερώτημα, στο τρίτο σκαλί, μια γήινη απάντηση με αμφιβολία. Πέραν αυτού, η γνώση είναι συναίσθηση της αδυναμίας.

Το γνωρίζουνε αυτό, και όσοι στη γη περπατάνε. Συναντώντας τη λερναία Ύδρα. Μέχρι το τρίτο σκαλί ή το κεφάλι της, όσο και να κόβεις συναντάς τις πράξεις σου με αμφιβολία. Εκεί, χρειάζεται πύρινος δαυλός, για να το χώσεις στο ήτορ του θηρίου. Κατευθείαν στον πυρήνα του, το μεγαλύτερο κεφάλι.

Το ότι η γνώση είναι αδυναμία το ξέρουν και όσοι στον ουρανό πετάνε. Μετά το τρίτο επίπεδο ή ουρανό, το οξυγόνο τελειώνει. Εκεί, το Ον είναι το κενό, ο Έρωτας, η μέθη της αστροφεγγιάς. Το απέραντο γαλάζιο. Ότι η γνώση είναι δύναμη το ξέρουν όσοι ως τον τρίτο ουρανό ή το απέραντο γαλάζιο κολυμπάνε.

... στην Ελλάδα ένα φραπέ γλυκό με γάλα.

>Αυτό που όταν δεν πας εσύ στο βουνό, έρχεται το βουνό σε εσένα, βγαίνει και σε θάλασσα;

> Τα ρίχνετε όλα σε τύχη, τάιμιγκ, πανσέληνο, περίοδο κι άλλες δεισιδαιμονίες ενώ είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως φταίει ο ανάδρομος Ερμής.

> Μία φίλη μου τράκαρε με έναν πέρυσι και το άλλο Σάββατο τον παντρεύεται. Αν ξανασταματήσω σε STOP να με χέσεις

> Θέλει κανείς κανα πρόβλημα, έχω μερικά διπλά.

>Στην πρόταση »αφεντικό δεν θα «αργήσω ξανά» η μόνη λέξη που περιέχει αλήθεια είναι το «θα αργήσω ξανά»

Η αγχωτική μας σχέση με το Διαδίκτυο

Παρανοϊκοί μονόλογοι και «δολοφονικές» σκέψεις, τη στιγμή που έχει πέσει το Internet

Ένα από τα πιο εκνευριστικά πράγματα που μπορούν να μας συμβούν είναι να «πέφτει» η σύνδεση του δικτύου. Αυτό συμβαίνει πάντα, ή σχεδόν πάντα, την πιο ακατάλληλη στιγμή. Στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνει την ώρα εκείνη που θα τελειώνεις μία εργασία ή που θα παραδίνεις άλλη, ακόμη και όταν θα χρειαστεί να στείλεις εκείνο το σημαντικό e-mail στην δουλειά σου ή τότε που θα πραγματοποιείς μία online πληρωμή. Ποια είναι τα συναισθήματά σου, τι σκέφτεσαι όταν σου συμβαίνει κάτι τόσο «σπαστικό»;

Αγανακτείς και ξεκινάς να φωνάζεις:

Βρείτε τη δική σας «nirvana»

Είναι γεγονός πως μέσα στην καθημερινότητα όλοι τρέχουμε και είναι πολλές οι στιγμές που αναζητούμε μία στιγμή ηρεμίας. Μια στιγμή nirvana. Αλλά έχει σχέση με την πραγματική σημασία της;

Σύμφωνα με τον ινδουισμό, η nirvana είναι η ένωση με το απόλυτο. Αντίθετα, ο βουδισμός περιγράφει τη nirvana ως μια κατάσταση πιο ασαφή και πιο δύσκολη να ορισθεί. Όταν εγκαταλείπουμε το αντίθετο της nirvana, τη samsara, μπαίνουμε σ΄έναν ποταμό πληρότητας που περιέχει όλες τις απαντήσεις.

Ο ποταμός είναι ένα φυσικό στοιχείο στο οποίο έχει αποδοθεί μια πλούσια γκάμα συμβολισμών. Ήδη ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Ηράκλειτος τον χρησιμοποίησε για να εξηγήσει την οικουμενική ροή των όντων, την ιδέα «τα πάντα ρει», τα πάντα ρέουν. Με τη φράση «κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να κολυμπήσει δύο φορές στο ίδιο ποτάμι», επισημαίνει τη ρευστότητα των πραγμάτων γύρω μας και πως όλα αλλάζουν. Και το νερό συμβολίζει την ύπαρξη, τη ροή της ζωής και του κόσμου και, ταυτόχρονα, την ενότητά τους.