Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Η εξέγερση των ρομπότ είναι προ των πυλών

Ο Ρέϊ Κιούρζβειλ υπήρξε ο εφευρέτης μεγάλων καινοτομιών της τεχνολογίας που σήμερα έχουν γίνει must στην καθημερινότητα και επιμένει να πιστεύει ότι μέχρι το 2029 τα ρομπότ θα εξεγερθούν.

Είναι ένας εκκεντρικός άνθρωπος -λαμβάνει κάθε μέρα 150 χάπια και μία ένεση εβδομαδιαίως-βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής και άλλα- που έχει εφεύρει δεκάδες επιτυχημένες τεχνολογικές συσκευές: τον πρώτο επίπεδο σαρωτή, το πρώτο πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή που αναγνωρίζει τα μέλη της ίδιας οικογένειας από τον τύπο του προσώπου τους, το πρώτο του synthesizer text-to -speech και δεκάδες άλλα  και προβλέπει ένα μέλλον στο οποίο τα τεχνολογικά επιτεύγματα θα είναι εξυπνότερα από τον άνθρωπο και τελικά θα τον υποτάξουν.

Το ασυνείδητο κίνητρο της πλεονεξίας

Μια νέα έρευνα δείχνει ένα βαθιά ριζωμένο ένστικτο να κερδίζουμε περισσότερα από όσα είναι δυνατόν να καταναλώσουμε, ακόμη και όταν αυτή η ανισορροπία μάς κάνει δυστυχισμένους. Μόνο εργασία χωρίς χαρά μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας «απερίσκεπτης συσσώρευσης», ισχυρίζονται οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από μια νέα έρευνα, η οποία δείχνει ένα βαθιά ριζωμένο ένστικτο να κερδίζουμε περισσότερα από όσα είναι δυνατόν να καταναλώσουμε, ακόμα και όταν αυτή η ανισορροπία μας κάνει δυστυχισμένους.

Αν αναλογιστούμε πόσο πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται για να επιβιώσουν, ένα τέτοιο πρόβλημα μπορεί να ακουστεί τουλάχιστον επιπόλαιο. Παρ’ όλα αυτά, μια επιστημονική ομάδα Αμερικανών και Κινέζων ερευνητών ισχυρίζεται πως, δεδομένου ότι ο ρυθμός παραγωγικότητας έχει αυξηθεί, θεωρητικά αυτό επιτρέπει σε πολλούς ανθρώπους να εργάζονται λιγότερο και να απολαμβάνουν μια ζωή εξίσου άνετη με τις προηγούμενες γενιές.

10 εκατομμύρια οι "μολυσμένες" εφαρμογές για Android

Ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια οι Android εφαρμογές που έχει εντοπίσει η Kaspersky Lab να έχουν «ύποπτη» συμπεριφορά, η οποία υποδεικνύει πως περιέχουν malware. 

Σύμφωνα με την εταιρεία, αν και σε ένα μεγάλο ποσοστό τους πρόκειται για application που έχουν αναπτυχθεί εξαρχής για τη διάδοση malware, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου εγκληματίες αξιοποιούν και νόμιμο λογισμικό για να μεταφέρουν τους κακόβουλους κώδικές τους.

Οι έρευνες της Kaspersky δείχνουν πως οι κάθε λογής ψηφιακοί απατεώνες συνεχίζουν να εστιάζουν την προσοχή τους στις «έξυπνες» συσκευές που χρησιμοποιούν το λειτουργικό της Google. Μάλιστα, τα κρούσματα φαίνεται να αυξάνονται ολοένα περισσότερο: μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2014, η εταιρεία είχε εντοπίσει περίπου 200.000 μοναδικά δείγματα mobile malware, 34% περισσότερα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2013, όταν είχαν καταγραφεί 148.000 δείγματα.

Οχτώ ιδέες για φυσικά αρωματικά χώρου

Οχτώ πρακτικές ιδέες για ν’ απομακρύνουμε τις δυσάρεστες μυρωδιές από το χώρο μας και μάλιστα μ’ ένα τρόπο απόλυτα φυσικό:

1. Για τη μυρωδιά από το τσιγάρο, ρίχνουμε σκόνη βανίλιας μέσα στα τασάκια – το άρωμά της θα εξουδετερώσει την δυσάρεστη μυρωδιά. Επίσης το χειμώνα που ανάβει το καλοριφέρ, μπορούμε να τοποθετήσουμε επάνω του ένα μικρό γυάλινο μπολ με νερό και λίγο ξύδι .Το ξύδι “διαλύει” τις μυρωδιές του τσιγάρου και κάνει πιο υγιεινή την ατμόσφαιρα.

2. Εάν το συρτάρι και κυρίως τα ρούχα που έχουμε μέσα μυρίζουν, αδειάζουμε το συρτάρι και απλώνουμε στον πάτο μαγειρική σόδα. Το τρίβουμε με μια παλιά οδοντόβουρτσα ή με μία μαλακή βούρτσα. Αφαιρούμε τη σόδα μ’ ένα υγρό πανί και αφήνουμε το συρτάρι να στεγνώσει καλά πριν βάλουμε ξανά τα ρούχα μέσα.

Όταν βρίσκεις μιαν Αλήθεια

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Αρχιδιάβολος περπατούσε συνοδευόμενος από έναν δαίμονα. Καθώς περπατούσαν λοιπόν και κατάστρωναν δολοπλοκίες και κάθε είδους πονηρά σχέδια, κάποια στιγμή παρατήρησαν έναν άντρα να περπατάει στην αμμουδιά μια υπέροχης παραλίας.

Κάτι σε αυτόν τον άντρα τράβηξε προς στιγμήν την προσοχή του δαίμονα ο οποίος σκούντηξε τον Αρχιδιάβολο και του έδειξε προς την κατεύθυνση που ήταν ο άνθρωπος αυτός. Ο άντρας περπατούσε διαλογιζόμενος και ήταν απορροφημένος από την ομορφιά του περιβάλλοντός του.

Καθώς περπατούσε όμως, κάποια στιγμή κοντοστάθηκε και κοίταξε κάτω στην αμμουδιά. Ο Αρχιδιάβολος και ο δαίμονας παρακολουθούσαν με περιέργεια τον άντρα και ο δαίμονας αποφάσισε να τον πλησιάσει λίγο για να δει τι είχε βρει στην αμμουδιά.

Ο άντρας λοιπόν είδε κάτι να λαμπυρίζει κάτω στα πόδια του, έσκυψε και το πήρε στα χέρια του. Μόλις το αντίκρισε, ένα χαμόγελο διαγράφηκε στο πρόσωπό του και γεμάτος ευγνωμοσύνη, ύψωσε τα χέρια του στον αέρα.

Ένα Σύμπαν από το τίποτε

Αυτό που επιχειρεί ο Lawrence Krauss είναι να αποδείξει πως, στην περίπτωση του Σύμπαντος, η δημιουργία δεν απαιτεί δημιουργό. Να αποδομήσει, δηλαδή, την κυρίαρχη άποψη, πως από το μηδέν το μόνο που μπορεί να γεννηθεί είναι το μηδέν.

Η ιδέα πως δεν είναι δυνατό να μην υπάρχει δημιουργός, η ιδέα του Πρώτου Αιτίου (κατά τον Αριστοτέλη) αντιστοιχεί σε μια προφανή ανάγκη και είναι εξαιρετικά ισχυρή.

Κι αυτό παρ’ όλο που η ερώτηση "ποιος δημιούργησε το δημιουργό" είναι καθόλα βάσιμη στο μέτρο που, όπως το θέτει ο Κράους, δεν υπάρχει καμιά διαφορά "ανάμεσα στο να υποστηρίζεις την ύπαρξη ενός αιώνιου δημιουργού και στο να υποστηρίζεις την ύπαρξη ενός αιώνιου Σύμπαντος χωρίς δημιουργό". Ο δημιουργός, επομένως, όχι μόνο δεν αποτελεί κανενός είδους απάντηση στο "μεγάλο ερώτημα", αλλά θα έπρεπε να απορρίπτεται και εξαιτίας του ξυραφιού του Όκαμ, εφόσον η συμπερίληψή του μειώνει την οικονομία της ερμηνείας.

Λέξεις και Νοήματα Αμφίσημα

«Ως προς τους ποιητές είμαι σίγουρος πως η ανακρίβεια και η πολλαπλότητα των νοημάτων της κάθε λέξης έχει μεγάλη σημασία, εφόσον κατά κανόνα απευθύνουν τα νοήματά τους στις αφηρημένες έννοιες των καθημερινών λέξεων που κρύβονται στο υποσυνείδητο» Αντισθένης

Την ίδια ακριβώς αφηρημένη κι αμφίσημη σημασία έχουν οι λέξεις και για κάθε πολεμιστή-ταξιδιώτη.

@Nemesis