Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Η μοναδική παρούσα στιγμή

Η μοναδική παρούσα στιγμή: Ένας Ιάπωνας πολεμιστής αιχμαλωτίστηκε από τους εχθρούς και φυλακίστηκε. Εκείνη τη νύχτα, δε μπορούσε να κοιμηθεί, φοβούμενος ότι την επόμενη μέρα ίσως να τον ανακρίνουν, θα τον βασανίσουν και τελικά τον εκτελέσουν.

Μα, εκείνη τη στιγμή θυμήθηκε τα λόγια του ζεν δασκάλου του: «Το αύριο δεν είναι πραγματικό. Είναι μια ψευδαίσθηση. Η μόνη πραγματικότητα είναι το τώρα».

Θυμούμενος αυτά τα λόγια, χαμογέλασε, γαλήνεψε και κοιμήθηκε.

O πολιτισμός μειώνει το IQ του ανθρώπου.

Μια ενδιαφέρουσα θεωρία ανέπτυξε ένας επιστήμονας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτήν, η ανθρώπινη ευφυΐα έφτασε στο ανώτατο σημείο της πριν από μερικές χιλιάδες έτη και όσο αναπτυσσόταν ο πολιτισμός ο άνθρωπος άρχισε παράλληλα να χάνει την εξυπνάδα του. Δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη εξυπνάδα δε για να γίνει αυτό κατανοητό, αρκεί μια ματιά τριγύρω.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το επίπεδο της ανθρώπινης ευφυΐας άρχισε να αναπτύσσεται πριν από περίπου 500 χιλιάδες έτη και συνέχισε να εξελίσσεται για άλλες 450 χιλιάδες έτη όταν πλέον ο άνθρωπος απέκτησε την ικανότητα της αφηρημένης σκέψης - την ικανότητα δηλαδή να σκέφτεται ή να συλλαμβάνει νοερά μια έννοια η οποία αποτελεί σημαντικό «συστατικό» της λογικής και της δημιουργικότητας.

Οι 7 τροφές από το Περού που καθυστερούν τη γήρανση

Η γήρανση είναι μια φυσική διαδικασία, ωστόσο οι συνέπειες της στο σώμα και την εμφάνιση μας δεν είναι ποτέ ευχάριστες. Ωστόσο υπάρχουν εξίσου φυσικοί τρόπο για την αντιμετώπιση της, αφού ορισμένα τρόφιμα προλαμβάνουν την ασθένεια και την γήρανση του οργανισμού. 

Κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να σβήσει τις ρυτίδες σας και να «τσιτώσει» το πρόσωπο σας, αλλά μια υγιεινή διατροφή σε γενικές γραμμές, καθώς και ορισμένα «μαγικά» σούπερ-τρόφιμα ικανά να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να βελτιώσουν την κυκλοφορία σας και να επεκτείνουν τη μνήμη σας.

Μιλώντας στο Huffington Post, ο διατροφολόγος Μάνουελ Βιλακόρτα, παρουσιάζει 7 υπερ-φαγητά από την πατρίδα του, το Περού, τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ το βασικό θρεπτικό περιεχόμενο, είναι αντιοξειδωτικά και καθυστερούν τη διαδικασία της γήρανσης.

Σας κυριεύουν οι ενοχές;

Η ενοχή είναι ένα συναίσθημα που δημιουργείται όταν οι συμπεριφορές και οι επιθυμίες ενός ατόμου είναι αντίθετες από τις ηθικές αρχές του. Η ενοχή είναι ένα συναίσθημα τόσο ισχυρό, που πολλές φορές παραλύει το άτομο ψυχικά και το κάνει να αισθάνεται ανάξιο και με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ο φόβος και η ενοχή συνήθως είναι δύο συναισθήματα που πάνε μαζί και συχνά ασυνείδητα οδηγούν το άτομο σε πράξεις αυτοτιμωρίας και αυτουποτίμησης.

Κι όπως μας λέει ο Φρόυντ: η ενοχή είναι το αποτέλεσμα ασυνείδητων ενδοψυχικών συγκρούσεων

Το άτομο κυριαρχείται από ηθικούς κανόνες και κώδικες που μαθαίνει και εσωτερικεύει από τότε που είναι βρέφος. Αυτοί είναι και οι κανόνες που καλείται να ακολουθήσει και να συνεχίσει στην δικιά του ζωή. Οι ηθικοί αυτοί κώδικες είναι ότι παίρνει από το σημαντικό περιβάλλον του και την κοινωνία στην οποία ανήκει.

Τι έχεις κάνει τη ζωή σου;

Έχεις ζήσει είκοσι, τριάντα ή ογδόντα χρόνια, τι έχεις κάνει τη ζωή σου; 

Μη πεις, “θα ολοκληρωθώ στην επόμενη ζωή”.

Υπάρχει μόνο το τώρα, η ομορφιά του τώρα, ο πλούτος του τώρα. Έχεις αυτή τη ζωή, αυτό το εκπληκτικό πράγμα που ονομάζεται ζωή, στην οποία υπάρχει πόνος, ευχαρίστηση, φόβος, ενοχές και όλα τα βάσανα και όλη η μοναξιά και η απελπισία της ζωής και η ομορφιά της ζωής.

Την έχεις και τι την κάνεις;