Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Προετοιμασία του κήπου την άνοιξη

Ο χειμώνας έφυγε –ημερολογιακά τουλάχιστον σίγουρα- μπήκε η άνοιξη και οδεύουμε για καλοκαίρι.

Δηλαδή, έχει έρθει η στιγμή να αρχίσουμε να προετοιμάζουμε τον κήπο (ή το μπαλκόνι όσοι δεν έχουν) για την καινούρια εποχή που μόλις ξεκίνησε!

Διαβάστε παρακάτω μερικές σχετικές συμβουλές από τον Andrew Tarantola στο gizmodo.com:

Ελέγξτε την κατάσταση του εδάφους και τα εργαλεία σας. Επιθεωρήστε τον κήπο σας. Ελέγξτε το έδαφος, την κλίση του, αν έχει ζιζάνια, ποια πολυετή φυτά είναι σε καλή κατάσταση κ.τ.λ. Προτού αρχίσετε να σκάβετε τρύπες για να φυτέψετε σπόρους, ελέγξτε σε τι κατάσταση είναι τα εργαλεία σας.

Καθαρίστε και ακονίστε κλαδευτήρια, μηχανήματα κουρέματος και ηλεκτρικά εργαλεία όπως αλυσοπρίονα, ψαλίδια και χορτοκοπτικές μηχανές.

Επιδιορθώστε τις περιφράξεις και τις πέργκολες. Οι ξύλινες περιφράξεις και οι πέργκολες κάποια στιγμή σαπίζουν. Όταν υποχωρήσουν οι βροχές και πέσει ο υδροφόρος ορίζοντας -άλλωστε το να τοποθετήσετε ένα καινούριο κομμάτι στο υγρό χώμα δε θα ωφελήσει σε τίποτα- αντικαταστήστε τα παλιά κομμάτια που χρειάζονται αλλαγή, προσέχοντας να μην τραυματίσετε ρίζες φυτών που ενδεχομένως να υπάρχουν κοντά.

Καθαρίστε το χώμα και απαλλαγείτε από τα ανεπιθύμητα ζιζάνια και έντομα. Πριν ξεκινήσετε την τροποποίηση του εδάφους σας, θα πρέπει πρώτα να καθαρίσετε τυχόν πεσμένα φύλλα, κλαδιά, τα νεκρά φυτά, και άλλα λιπασματοποιήσιμα υπολείμματα από την επιφάνειά του, αφαιρώντας και τα ζιζάνια που βρίσκονται στο οικόπεδο σε βάθος.

Ανακατέψτε το χώμα για να εμφανιστούν κι άλλα παράσιτα που παραμένουν «κρυμμένα» μέσα σε αυτό και ελέγξτε την ποιότητά του για να θεραπεύσετε τυχόν μολύνσεις.

Φυσικά, στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά εντομοκτόνα, αλλά υπάρχουν πολλές φυσικές λύσεις που είναι εξίσου αποτελεσματικές, χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον.

Τα δαχτυλίδια χαλκού γύρω από τους μίσχους των φυτών μπορεί να κρατήσουν τα σαλιγκάρια μακριά, και δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε χημικά, η παρουσία των οποίων μπορεί να αλλάξει το pH του εδάφους.

Το λίπασμα τσαγιού είναι εξίσου ισχυρό, αν όχι περισσότερο, από οποιοδήποτε εμπορικά διαθέσιμο ανόργανο λίπασμα.

Ένα ακόμη «φυσικό όπλο» που έχετε στα χέρια σας είναι τα κατακάθια του καφέ, τα οποία διώχνουν μακριά τους γυμνοσάλιαγκες και προσφέρουν μια έξτρα δόση αζώτου στο χώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: