Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Η επιστήμη οφείλει να υπηρετεί

Όλα τα κανάλια σε όλον τον κόσμο ασχολούνται εκ νέου με το πείραμα του cern. Ψάχνουν, λέει, να βρουν το «σωματίδιο του Θεού». Όταν είχε “γεννηθεί” η Ντόλι το πρόβατο, το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό οι περισσότερες εφημερίδες είχαν ένα κεφάλι προβάτου στα πρωτοσέλιδά τους.

Βουνά χρημάτων δαπανώνται για τέτοιου είδους πειράματα, χωρίς πρώτα να έχει λυθεί το πρόβλημα του χρέους και της πείνας εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα 2/3 της γης δεινοπαθούν, ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι παίζουν με τις ψυχές μας. Να δούμε πότε θα έχει επιτέλους αποτέλεσμα αυτό το cern.

Τόσο καιρό δεν ακούμε τίποτα άλλο από ακαταλαβίστικες για τον μέσο πολίτη θεωρίες. Λες και ένα «υποατομικό» σωματίδιο (μποζώνιο Χιγκς), όντας μια ασυνείδητη μονάδα ενέργειας -αν υπάρχει- δημιουργεί, συντονίζει και σχεδιάζει το άπειρο σύμπαν με τα τρισεκατομμύρια των γαλαξιακών σχηματισμών καθώς και εξασφαλίζει την αρμονία του. Δίχως μάλιστα να έχει γνώση του εαυτού του το σωματίδιο φέρεται να είναι σε θέση να δημιουργεί από το μηδέν συνειδητά όντα, όπως ο άνθρωπος.

Η σοφία των Αρχαίων Ελλήνων ερευνητών συνέδεε τις επιστήμες άρρηκτα με την αρχή-συντονιστή των πάντων (Δημιουργός). Σ’ αυτό το πνεύμα κινήθηκε και ο Δημόκριτος που ανέλυσε τη θεωρία του για το αρχικό άτομο (αυτό που γλωσσικά σημαίνει πως δεν τέμνεται και όχι αυτό του Αινστάιν, το οποίο  λανθασμένα έλαβε τη συγκεκριμένη ονομασία, αφού τέμνεται σε πρωτόνια, νετρόνια και ηλεκτρόνια).

Αν και όλοι σήμερα θεωρούν τον Δημόκριτο μαζί με τον Λεύκιππο πατέρες της Ατομικής θεωρίας, δεν είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι οι δύο ατομικοί φιλόσοφοι είναι οι προπάτορες μιας κοσμολογικής πρότασης η οποία δεν έχει αναλυθεί, ως θα όφειλε, σε βάθος, ούτε έχει τεθεί υπό την κρίση της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης.

Για να μην μας πει κάποιος άδικους, εμείς περιμένουμε να δούμε επιτέλους το αποτέλεσμα των διατριβών στο cern, εκτός και αν… χρειαστούν κι άλλα χρήματα για την έρευνα. Πάντως τα ελληνικά γραπτά υπάρχουν ακόμα, όπως υπήρχαν και τότε που οι φραγκολεβαντίνοι επέμεναν ότι η γη είναι επίπεδη και ευτυχώς φιλοτιμήθηκε ο Γαλιλαίος να τα διαβάσει (Ερατοσθένης, Πυθαγόρας, Αρίσταρχος, Πτολεμαίος) και παραλίγο να τον κάψουν.

Όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι άνθρωποι οφείλουν να είναι υπέρ της πραγματικής προόδου της επιστήμης. Κατά την ταπεινή μας άποψη η επιστήμη υφίσταται για να υπηρετεί τον άνθρωπο και τα προβλήματά του. Αυτή τη στιγμή οι πολίτες ανά τον κόσμο ανησυχούν για την επόμενη μέρα, ενώ πολλοί ζουν ήδη στα όρια της φτώχειας. Η παγκόσμια διαπλοκή έχει βρει έναν αποδιοπομπαίο τράγο (Ελλάδα), για να τον κατηγορεί καθημερινά για την παγκόσμια ύφεση που τεχνηέντως εκτινάσσεται. Απ’ ότι φαίνεται τα κέντρα αποφάσεων προτιμούν να χρηματοδοτούν πειράματα τύπου Βαβέλ, από το να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα της ανθρωπότητας.

Ο Σωκράτης επέμενε ότι η αληθινή γνώση είναι δύναμη και βγάζει τον άνθρωπο από το πεδίο προπαγάνδας, καθιστώντας τον ελεύθερο. Η γνώση αποκτάται μέσω της έρευνας ή της διαλεκτικής συζήτησης με βασική προϋπόθεση ότι θα υπάρχει υγιής ανταλλαγή απόψεων και όχι εγωπαθείς ή καθοδηγούμενοι μονόλογοι.

Ωστόσο η σημερινή διανόηση έχει αλυσοδέσει την διαλεκτική αναζήτηση της αλήθειας με δογματικά, μέσω υψηλής τεχνολογίας, δεσμά μιας απόλυτης κυριαρχίας. Οι δε έρευνες των σημερινών επιστημόνων αποδίδονται με τρόπο ακαταλαβίστικο για τους απλούς ανθρώπους, που θαυμάζουν αποχαυνωμένοι, κάτι που δεν κατανοούν, απλά και μόνο για να ανήκουν στη μάζα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και επιστήμονες που διαπρέπουν, έχοντας ως κορωνίδα των ερευνών και των προτάσεών τους τον παράγοντα άνθρωπο, προάγοντας ταυτόχρονα όλους τους τομείς της επιστήμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: