Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014

Σέλερι ένα αρωματικό και φυσικό φάρμακο

Σέλερι είναι φυτό ιδιαίτερα αρωματικό και ένα φυσικό γιατρικό. Το σέλερι έχει μακριά και πλατιά πράσινα κοτσάνια που ενώνονται στη βάση. Είναι ιδιαίτερα τραγανό και αρωματικό. Χρησιμοποιείται συχνά σαν αρωματικό πρόσθετο σε ζωμούς, σούπες και σάλτσες, συνήθως με τη συνοδεία του κρεμμυδιού και του καρότου. Επίσης χρησιμοποιείται σε διάφορα μείγματα για σαλάτες, γεμίσεις κ.λπ.

Παραμένει φρέσκο σε πλαστική σακούλα τροφίμων για 7 ημέρες στο ψυγείο. Είναι πλούσιο σε ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, ασβέστιο, μαγνήσιο και φωσφόρο, καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου και μαγγανίου, καθώς και βιταμινών Α, C και Κ επομένως το σέλερι,είναι ένα φυσικό φάρμακο! Το σέλερι είναι γνωστό από παλιά, καθώς τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στην ασιατική κουζίνα εδώ και χρόνια, για να δίνουν γεύση στα φαγητά. Επίσης το σέλερι προστίθεται συχνά σε κοκτέιλς, αλλά και σε σάντουιτς, σούπες και σαλάτες.

Εκτός όμως από τη γεύση και τη νοστιμιά που προσδίδει στα φαγητά, το σέλερι έχει και σημαντική διατροφική αξία, περιέχοντας ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες, όπως αμινοξέα, βόριο, ασβέστιο, φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και Β6), βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες, που έχουν τεράστια οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το σέλερι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σέλινο, το μαϊντανό και το μάραθο. Δεν είναι όμως το ίδιο, ξεχωρίστε τα, δείτε στην τελευταία φωτογραφία. Το κοτσάνι του είναι λεπτό και τραγανό και χρησιμοποιείται κυρίως σε σούπες και σαλάτες. Επίσης αποτελεί ένα από τα βότανα που χρησιμοποιούν οι κινεζικές εναλλακτικές θεραπείες.

Τι κάνει το Σέλερι για την καλή μας υγεία;
Χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση: Το σέλερι περιέχει ενώσεις που συμβάλουν στη μείωση της συστολικής πίεσης του αίματος, χαλαρώνοντας τους μυς γύρω από τις αρτηρίες και επιτρέποντας στα αγγεία να διαστέλλονται. Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα, η αρτηριακή πίεση των ζώων μειώθηκε κατά 12 με 14%, όταν σε αυτά προστέθηκαν οι ενώσεις που περιέχει το σέλερι.

Επίσης το σέλερι περιέχει ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται απιγενίνη. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα η απιγενίνη ενεργεί ως αντιφλεγμονώδης ουσία και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κυτταρικού οξειδωτικού στρες. Η μείωση του οξειδωτικού στρες στο εσωτερικό των αρτηριών, βοηθά στη χαλάρωση των αρτηριών και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο περιέχει περίπου 100 mg νατρίου, που συνδέεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, αυτό είναι περίπου το 4% της ημερήσιας ανάγκης (2.400 χιλιοστογραμμάρια) νατρίου. Μπορούμε λοιπόν εύκολα να απολαμβάνουμε τα οφέλη του σέλερι, διατηρώντας τη συνολική πρόσληψη νατρίου κάτω από την ημερήσια συνιστώμενη τιμή, προτιμώντας άλλα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Προάγει την υγεία των οστών:
Το σέλερι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ και μια καλή πηγή ασβεστίου και μαγνησίου. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες βοηθούν στο σχηματισμό ισχυρών οστών και σε υγιείς αρθρώσεις. Περιέχει επίσης πολυακετυλένιο, ένα αντιφλεγμονώδες συστατικό που μειώνει το πρήξιμο και τον πόνο γύρω από τις αρθρώσεις των οστών και γι’ αυτό είναι χρήσιμο για άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα ή ουρική αρθρίτιδα. Οι διουρητικές του ιδιότητες βοηθούν στην απομάκρυνση των κρυστάλλων ουρικού οξέος από τις αρθρώσεις των οστών. Βοηθά επίσης στους κολικούς του νεφρού (ο πόνος που προκαλείται από τις πέτρες στους νεφρούς).

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες: Σύμφωνα με ερευνητές του νοσοκομείου Brigham and Women, της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ και του Harvard School of Public Health, το σέλερι είναι αποτελεσματικό κατά του καρκίνου των ωοθηκών, καθώς περιέχει οκτώ διαφορετικές οικογένειες αντικαρκινικών ενώσεων που βοηθούν στην αποτοξίνωση των καρκινογόνων ουσιών. Επίσης βοηθάει στην πρόληψη των ζημιών που προκαλούνται στα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ακετυλενικές ενώσεις εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη των όγκων, ενώ τα φαινολικά οξέα βοηθούν στο μπλοκάρισμα της δράσης των προσταγλανδινών (η οποία ενθαρρύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων) κι έτσι εμποδίζουν την ανάπτυξη του όγκου.

Έχει διουρητικές ιδιότητες: Το κάλιο και το νάτριο που περιέχει το σέλερι, του προσδίδουν διουρητικές ιδιότητες. Διεγείρουν την παραγωγή ούρων και ρυθμίζουν την ποσότητα των υγρών του σώματος, διώχνοντας τα περισσευούμενα υγρά.

Λειτουργεί ως φυσικό καθαρτικό: Το σέλερι έχει φυσικές καθαρτικές ιδιότητες και χαλαρώνει τα νεύρα που έχουν καταπονηθεί από άλλα τεχνητά καθαρτικά, καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα με φυσικό τρόπο.

Το σέλερι βοηθάει στον ύπνο: Περιέχει ανόργανα άλατα που συμβάλλουν σε έναν ποιοτικό ύπνο, ιδιαίτερα για τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία. Αυτές οι ουσίες έχουν ηρεμιστική επίδραση στο νευρικό σύστημα και βοηθούν στην ανακούφιση του άγχους και στρες.

Αναπληρώνει τους ηλεκτρολύτες: Το σέλερι έχει ηλεκτρολύτες κι έτσι λειτουργεί ως ένα καλό ρόφημα αναπλήρωσης ηλεκτρολυτών για τους αθλητές. Επίσης, είναι ωφέλιμο για την αποκατάσταση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών του σώματος σε περίπτωση διάρροιας, αδυναμίας και υποσιτισμού ή σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που οδηγεί σε εξάντληση των μυών.

Έχει αλκαλική δράση: Το αλκαλικά μεταλλικά στοιχεία που περιέχει το σέλερι βοηθούν στην ανακούφιση της οξύτητας, εξισορροπώντας το pH του αίματος και εξουδετερώνοντας τις όξινες συνθήκες.

Μειώνει τη χοληστερόλη: Μελέτη που διενεργήθηκε σε ζώα που εκτρέφονται ειδικά για να έχουν υψηλή χοληστερόλη έδειξε ότι το σέλερι μπορεί να μειώσει σημαντικά την ολική χοληστερόλη, αυξάνοντας την έκκριση χολικού οξέος.

Καταπολεμά τις φλεγμονές του εγκεφάλου: Μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις, διαπίστωσε ότι μια ένωση (λουτεολίνη) που βρίσκεται στο σέλινο και στις πράσινες πιπεριές, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από φλεγμονώδεις παθήσεις του εγκεφάλου. Η λουτεολίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και ανήκει στα φλαβονοειδή. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της άνοιας που προκαλείται από φλεγμονή του εγκεφάλου. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η λουτεολίνη μειώνει τις φλεγμονές στον εγκέφαλο, ειδικά στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, την περιοχή που σχετίζεται με τη μνήμη και τη μάθηση.

Σημαντικά θρεπτικά συστατικά περιέχονται σε τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά, δίνοντας μας την δυνατότητα να έχουμε εύκοαλ καλή υγεία και ευεξία πολλά από τα οποία είναι ιδιαίτερα γευστικά και αρωματικά. Όπως το σέλερι. Βάλτε το στην διατροφή σας για έξτρα αρώματα, Ενέργεια και Δύναμη.

Κατερίνα Μηστριώτη
Σύμβουλος κλινικής διατροφολογίας και ολιστικών εφαρμογών
diet-web