Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Η αξία των "άνευ υποδημάτων" χώρων

Η δημιουργία χώρων άνευ υποδημάτων είναι ιδιαίτερα ευνοική για την υγεία και ευεξία των χρηστών, ειδικά στον οικιακό χώρο. Τα οφέλη είναι ποικίλα, σε διαφορετικά επίπεδα, και σχετίζονται με τα παρακάτω:

1. Μειωμένη έκθεση σε τοξίνες. Τα υποδήματα μεταφέρουν τοξίνες και χημικές ουσίες από τον εξωτερικό στον εσωτερικό χώρο, όπως τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα και οι βιομηχανικοί ρύποι.

Αυτά τα υπολείμματα αποτελούν πηγές επανειλημμένης έκθεσης σε παιδιά ή κατοικίδια ζώα που παίζουν στο πάτωμα. Η EPA (Environmental Protection Agency) διεξήγαγε μια "μελέτη doormat", που έδειξε ότι ο καθαρισμός των υποδημάτων σε χαλάκι εισόδου μείωσε τη σκόνη, το μόλυβδο και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες που εισέρχονται στο σπίτι, κατά 60%. Φυσικά αφήνοντας τα υποδήματα εκτός χώρου εξασφαλίζεται η εξάλειψη των τοξικών καταλοίπων στον χώρο κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό.

2. Μειωμένη ποσότητα βακτηρίων. Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Δρ Charles Gerba, μικροβιολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, έδειξε ότι κατά μέσο όρο 421.000 μονάδες βακτηρίων στεγάζονται στο εξωτερικό ενός υποδήματος. Τα βακτήρια που απομονώθηκαν περιλαμβάνουν Ε. coli, Klebsiella pneumoniae, και Serratia ficaria.

Αυτά είναι επικίνδυνα βακτήρια που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις. Έτσι μια πολιτική άνευ υποδημάτων θα προστατεύει τους χρήστες από πιθανή έκθεση σε επιβλαβή βακτήρια.

3. Μειωμένη πιθανότητα λοιμώξεων των κάτω άκρων. Το "πόδι του αθλητή", ή αλλιώς tinea pedis, είναι μύκητας που ευδοκιμεί σε σκοτεινό, υγρό και ζεστό περιβάλλον, καθιστώντας τα ιδρωμένα πόδια μέσα τα παπούτσια πρωταρχικό στόχο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, "το πόδι του αθλητή" δεν συμβαίνει σε ανθρώπους που παραδοσιακά είναι χωρίς παπούτσια. Η υγρασία, ο ιδρώτας και η έλλειψη καλού αερισμού των ποδιών είναι οι ιδανικές συνθήκες για μύκητες του ποδιού.

Όταν τα πόδια ιδρώνουν μέσα στον κλειστό χώρο του παπουτσιού, δημιουργείται ένα ώριμο περιβάλλον και για τα βακτήρια, όπως τα Brevibacteria και Staphylococcus epidermidis, που τρέφονται από το νεκρό δέρμα μεταξύ των δακτύλων και στα πέλματα των ποδιών.

4. Μειωμένος κίνδυνος τραυματισμού. Το πόδι είναι μια σύνθετη δομή που αποτελείται από 26 οστά, 33 αρθρώσεις, 120 μυς και συνδέσμους, και πάνω από 7.000 νευρικές απολήξεις. Τα χαρακτηριστικά αυτά επιτρέπουν να υποστηρίξει το βάρος του σώματος, την κίνηση, τη διατήρηση της ισορροπίας, και την απορρόφηση κραδασμών.

Τα υποδήματα παρεμβαίνουν σε αυτή τη φυσική διαδικασία και μπορούν να προωθήσουν την πελματιαία απονευρωσίτιδα, hallux valgus, κάλους, προβλήματα στα νύχια, κάλους, και νεύρωμα. Το περπάτημα χωρίς υποδήματα ενισχύει τους μύες στα πόδια, και βοηθά στην πρόληψη των τραυματισμών που σχετίζονται με τα υποδήματα.

5. Μειωμένη έκθεση σε ενεργειακές τοξίνες. Καθώς εισερχόμαστε στο χώρο μας, ιδίως τον οικιακό, μεταφέρουμε όλες τις ενεργειακές πληροφορίες που έχουμε καταγράψει από το περιβάλλον μας κατά τη διάρκεια της μέρας. Πολλές φορές αυτές οι πληροφορίες δεν είναι ευεργετικές, και δεν μας αφορούν ώστε να τις επενδύσουμε στο χώρο μας.

Η αφαίρεση των υποδημάτων, όπως γίνεται σε διάφορα μέρη του κόσμου από αρχαία χρόνια, ιδίως όταν πραγματοποιείται συνειδητά, βοηθά στην απομόνωση όλων αυτών των πληροφοριών ώστε να διατηρούμε το χώρο μας σε υψηλές ευεργετικές δονήσεις που μας υπσοτηρίζουν αρμονικά.

Λύσεις:
• Δημιουργήστε μια μονάδα αποθήκευσης υποδημάτων κοντά στην είσοδο, όπου μπορείτε να τα τοποθετήσετε καθώς εισέρχεστε στο χώρο.

• Εάν έχετε καλεσμένους που αισθάνονται άβολα να αφαιρούν τα υποδήματα τους, μπορείτε να παρέχετε παντόφλες σπιτιού ή αντιολισθητικά καλτσάκια.

Mind Body Green
healing-architecture.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: