Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

«Εθιστικό» παιχνίδι το Candy Crush

Η αύξηση των online παιχνιδιών μέσω των social media θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένα προβλήματα στην παιδική ηλικία προειδοποιούν οι ειδικοί, μιας και εισάγουν τα παιδιά στον κόσμο των τυχερών παιχνιδιών και του τζόγου, ακόμα και αν δεν περιλαμβάνουν χρήματα.

Παιχνίδια, όπως το Candy Crush Saga που έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια παίκτες μέσω Facebook έχει την ικανότητα να εθίσει στον κόσμο του όλους του τους χρήστες.

Εν τω μεταξύ, πολλές ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν ευκαιρίες για να παίξει κανείς online πόκερ με εικονικά χρήματα. Sites τυχερών παιχνιδιών  προσφέρουν επίσης δωρεάν παιχνίδια και επειδή δεν γίνεται με «αληθινά» χρήματα  δεν υπάρχουν και περιορισμοί στην ηλικία των παικτών.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε από τον Mark Griffiths, τον διευθυντή του International Gaming Research Unit στο Nottingham Trent University, ο οποίος θεωρείται αυθεντία στα τυχερά παιχνίδια. Πιστεύει ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο να κατανοήσουν τα παιδιά όχι μόνο τα... κέρδη του παιχνιδιού, αλλά και τους κινδύνους του.

Μιλώντας στο Times Educational Supplement είπε: «Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες πρόβλεψης του αν οι άνθρωποι γίνονται τζογαδόροι είναι το αν παίζουν τέτοιου τύπου παιχνίδια που «παρέχονται» δωρεάν. Όταν ξεκινάει κανείς να κερδίζει, αρχίζει να σκέφτεται ότι αν έπαιζε με αληθινά χρήματα, θα τα πήγαινε πολύ καλά. Τα παιδιά που παίζουν τέτοιου είδους δωρεάν παιχνίδια είναι πιο πιθανό να τζογάρουν στο μέλλον, αλλά και πιο πιθανό να αναπτύξουν προβληματικές συμπεριφορές μέσα από αυτή τους την τάση. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους στον τζόγο».

Ο καθηγητής Griffiths επιμένει ότι υπάρχει μεγάλη σχέση μεταξύ των τυχερών παιχνιδιών και των φαινομενικά αθώων online παιχνιδιών. Πολλά επιτρέπουν στους παίκτες τους να προσαρμόσετε τα avatars τους, ξοδεύοντας χρήματα σε εικονικά εξαρτήματα ή ρούχα.

Το Candy Crush Saga δίνει στους παίκτες τη δυνατότητα να πληρώνουν χρήματα για να φτάσουν σε υψηλότερα επίπεδα. Μάλιστα, περισσότερα από 500 εκατομμύρια χρήστες έχουν χρησιμοποιήσουν αυτό τη βοήθεια!

Γράφοντας στο Education and Health journal, ο καθηγητής Griffiths παραθέτει μια μελέτη του 2011 που έγινε σε περισσότερους από 2.700 μαθητών από βρετανικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία κατέληξε στο ότι το 15% είχε παίξει  free gambling παιχνίδια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από την έρευνα, ενώ 9 στους 10 δήλωσαν ότι το έπαιξαν δωρεάν παιχνίδια στο Facebook!

Δεν υπάρχουν σχόλια: