Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014

Μικρά Μυστικά Στην Κουζίνα

Χυμό από λεμόνι: Για να πάρετε περισσότερο χυμό από ένα λεμόνι, το ζεσταίνετε στο φούρνο μικροκυμάτων για 10 δευτερόλεπτα, ώστε να κυλά πιο εύκολα στην επιφάνεια εργασίας σας και στη συνέχεια πιέστε.

Για να δουλέψουμε πιο εύκολα την σοκολάτα: Ξεπλύνετε τα χέρια σας συχνά σε πολύ κρύο νερό, όταν κατασκευάζεται τρούφες σοκολάτας ή γενικά με σοκολάτα.

Πώς να μην λασπώνουν τα ζυμαρικά: Για να μη λασπώνουν τα ζυμαρικά, ρίχνουμε στο νερό που βράζει 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Για να μην κολλάνε τα μπιφτέκια στην σχάρα: Για να μην κολλάνε τα μπιφτέκια πάνω στη σχάρα ζεσταίνουμε πολύ καλά τη σχάρα πριν τα ψήσουμε.

Είναι το κεικ έτοιμο: Αν δεν είμαστε σίγουροι ότι το κέικ είναι έτοιμο παίρνουμε ένα μαχαιράκι και το βυθίζουμε στο κέικ. Αν το μαχαίρι είναι καθαρό όταν το βγάλουμε τότε το κέικ είναι έτοιμο. Αν όμως έχει πάνω ζύμη τότε το κέικ χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο.

Για τέλεια ελιοπιτα: Στην ελιοπιτα μας βάζουμε εκτός από ελιές και φρέσκο κρεμμύδι. Καλό είναι να βάζουμε και φρέσκο δυόσμο και κολιανδρο. Την κάνει πιο νόστιμη.

Πως φυλάμε τα μπαχαρικά μας: Φυλάξτε τα μπαχαρικά σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος, όχι πάνω από την ηλεκτρική εστία σας. Η υγρασία, το φως και η θερμότητα θα προκαλέσει στα βότανα και στα μπαχαρικά να χάσουν την γεύση τους.
Μυρωδιά από σκόρδο στα χέρια: Μετά τη χρήση σκόρδο στο φαγητό σας, τρίψτε τα χέρια σας δυνατά μέσα στον νεροχύτη σας (μόνο αν είναι ανοξείδωτος) για 30 δευτερόλεπτα πριν το πλύσιμο τους. Θα αφαιρέσει εντελώς τη μυρωδιά.

Κόψιμο αρωματικών βοτάνων: Κατά το κόψιμο αρωματικών βοτάνων, τα πασπαλίζουμε λίγο αλάτι όπως είναι πάνω στο ξύλο κοπής. Αυτό θα τα κρατήσει πάνω στο ξύλο κοπής όσο τα κόβετε.

Χρήση βουτύρου και αυγών: Για καλύτερα αποτελέσματα στο ψήσιμο, αφήστε το βούτυρο και τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου από την προηγούμενη νύχτα.

Για εντυπωσιακή φρουτοσαλάτα: Στη φρουτοσαλάτα ρίχνουμε λίγο λεμόνι στα φρούτα ώστε να μην αλλάζει το χρώμα τους.

Πως διατηρούμε ζωντανό το χρώμα του κουνουπιδιού στο ψήσιμο: Εάν μαγειρεύετε κουνουπίδι, προσθέστε λίγο από το γάλα στο νερό με αλάτι για να κρατήσει το κουνουπίδι φωτεινό λευκό. Ρίχνουμε κρύο νερό για να σταματήσει το μαγείρεμα και στη συνέχεια το σερβίρουμε.

Φρέσκο μπεικιν παουντερ: Είναι το μπεικιν παουντερ σας φρέσκο; Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ σε 1/3 του φλιτζανιού νερό. Αν δεν αφρίσει το μπέικιν πάουντερ-είναι πάρα πολύ παλιό.

Είναι τα αυγά μας φρέσκα: Για να καταλάβουμε αν το αυγό είναι φρέσκο το βάζουμε σε ένα μπολ με νερό. Αν βυθιστεί στο νερό τότε το αυγό είναι φρέσκο αν όμως επιπλέει δεν είναι φρέσκο.

Ξύλινα Σουβλάκια: Όταν θα χρησιμοποιήσετε ξύλινα σουβλάκια για να ψήσετε πάνω σε κάρβουνα, πριν ακόμα περάσετε το κρέας βυθίστε τα μέσα σε νερό για 2-3 λεπτά. Αυτό θα προστατέψει τα σουβλάκια και δεν θα καούν κατά την διάρκεια του ψησίματος.

Νερουλό Τζατζίκι; Αν δεν θέλετε το τζατζίκι σας να είναι νερουλό, το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε ένα στραγγιστό γιαούρτι. Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα βγάλτε το γιαούρτι σας από την συσκευασία του όπως είναι σε ένα μεγάλο μπολ χωρίς να το απλώσετε ή να το ανακατέψετε. Βάλτε το μπολ σκεπασμένο στο ψυγείο για 1 ώρα και θα δείτε ότι το περιττό νερό του γιαουρτιού να χωρίζει. Απλά απορρίψτε το περιττό νερό από το μπολ. Επίσης, όταν περάσετε τα αγγουράκια από το τρίφτη, ζουλήξτε τα με τα χέρια σας για να φύγει το περιττό νερό πριν τα προσθέσετε το στο γιαούρτι.

Πράσινα Λαχανικά: Όταν αγοράσετε διάφορα πράσινα λαχανικά (μαϊντανό, κόλιανδρο φρέσκο, ρόκα, σέλινο κλπ) και θέλετε να τα διατηρήσετε για περισσότερο καιρό από ότι συνήθως μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα: Πλύνετε καλά τα χόρτα και πετάξτε τυχόν άχρηστα. Αραδιάστε τα χόρτα πάνω σε μία πετσέτα να στεγνώσουν καλά (2-3 ώρες). Η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει στην διάσπαση τυχών υπολείμματα φυτοφάρμακων. Αφού στεγνώσουν τυλίξτε τα σε μία στεγνή και καθαρή πετσέτα και τοποθετήστε τα στο ψυγείο. Τα λαχανικά σας θα διατηρηθούν για περισσότερες ημέρες!

Τυριά: Εάν θα τρίψετε μεγάλες ποσότητες τυριού και δεν διαθέτετε ηλεκτρικό τρίφτη ή επεξεργαστή τροφίμων, κόψτε το τυρί σε μικρά κομμάτια και τοποθετήστε τα στο καταψύκτη για τριάντα λεπτά. Μετά τα τριάντα λεπτά αφαιρείτε από τον καταψύκτη ένα-ένα τα κομμάτια που θα τρίψετε. Η διαδικασία θα είναι πολύ ευκολότερη !

Προστατέψτε το αλεύρι, το ρύζι και τα ζυμαρικά σας:
Για να προστατέψετε το αλεύρι, το ρύζι και τα ζυμαρικά σας από έντομα τοποθετήστε στα δοχεία φύλαξης τους ένα φύλο δάφνης. Το άρωμα της δάφνης ενεργεί σαν απωθητικό και θα τα προστατέψει για αρκετό καιρό.