Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου 2014

Το τέλος του Θεού

Τεχνικές καρδιές και μηχανικά όργανα. Παράλληλα σύμπαντα. Ζούγκλες στους ακάλυπτους. Το Διαδίκτυο ο απόλυτος άρχοντας (του σκότους;). Μυστηριώδη σωματίδια. Μικροσκοπικά γκάτζετ με τεράστιες δυνατότητες. Ρομποτικές υπηρεσίες. Τεχνική νοημοσύνη. Πειραγμένα DNA. Σπόροι που ζωντανεύουν χωρίς νερό. Αθάνατα κύτταρα. Τηλεκατευθυνόμενοι ιοί. Το συνθετικό είναι το νέο φυσικό (ή μήπως πάντα το φυσικό ήταν συνθετικό; ).Νέες μορφές ζωής. Νέοι άνθρωποι.

Όσα έβλεπα στις αγαπημένες μου sci-fi ταινίες, όσα διάβαζα με μια ανάσα στα βιβλία του Philip K. Dick και του Stephen Hawking, όλα όσα πίστευα -ως κλασσικό science fiction φρικιό- ότι δεν είναι φαντασία, αλλά μια κάποια υπνωτισμένη μνήμη, είναι εδώ.

Η πρόοδος που συμβαίνει στη τεχνολογία και την επιστήμη είναι τόσο τεράστια, τόσο απίθανα αδιανόητη, τόσο ασύλληπτα κυριαρχική, που πρέπει να βρούμε μια άλλη λέξη για να την περιγράψουμε (θεϊκή;). Το 2014 δεν θα είναι σαν το 2014. Δεν θα είναι μία ακόμα νέα χρόνια, αλλά η αρχή της επόμενης πίστας. Το 2014, έρχεται το μέλλον. Εγώ, πάντως, το περιμένω πώς και πώς.

Happy new year (ή, μήπως, happy new fear;)
May the force be with you.

Μαρία Πετρίδη