Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Αόρατες Πόλεις

«…Άλλωστε δεν έχει μεγάλη σημασία: αν τη δει κανείς στέκοντας στο κέντρο της είναι μια άλλη πόλη, Ειρήνη είναι το όνομα μιας πόλης που βλέπεις από μακριά, αν την πλησιάσεις, αλλάζει.Άλλη είναι η πόλη για όποιον περνά χωρίς να μπει μέσα, και άλλη για όποιον εγκλωβίζεται σε αυτή και δε μπορεί να ξεφύγει' άλλη είναι η πόλη στην οποία φτάνει κανείς για πρώτη φορά, άλλη είναι εκείνη που αφήνει πίσω του για να μην ξαναγυρίσει ποτέ

.. η καθεμιά αξίζει ένα διαφορετικό όνομα' ίσως, για την Ειρήνη, να μίλησα ήδη χρησιμοποιώντας άλλα ονόματα' ίσως να μη μίλησα παρά μόνο για την Ειρήνη…»

«…-Εγώ μιλώ, μιλώ", λέει ο Μάρκο, «μα όποιος ακούει συγκρατεί στο μυαλό του μονάχα τις λέξεις που περιμένει να ακούσει.

“Ο βρυχηθμός του λιονταριού”

“Ο βρυχηθμός του λιονταριού” είναι ο προσδιορισμός του πρίγκιπα Σιντάρτα – του Βούδα. Αυτός που ανήκει στην κάστα των πολεμιστών, ένας ασκητικός πολεμιστής ο οποίος άνοιγε ένα μονοπάτι μόνος του με την δικιά του δύναμη. Σε αντίθεση με την ερμηνεία που δόθηκε απ' τους θρησκευτικούς αντιπροσώπους του βουδισμού, ''σαν απλός ηθικός κώδικας βασισμένος στην ευσπλαχνία, τον ανθρωπισμό, και έχοντας αποδράσει απ' τη ζωή επειδή αυτή είναι δεινοπάθημα'', η οποία θεωρήθηκε εξωγενής, βέβηλη και επιφανειακή.

“Η πρωταρχική σημασία του όρου άσκηση - από το ασκέω, ''να εκγυμνάζομαι'' – ήταν απλά εκγύμναση και κατά τη Ρωμαϊκή έννοια πειθαρχία. Ο αντίστοιχος Ινδο – Άριος όρος είναι tapas και έχει μια αντίστοιχη σημασία, με εξαίρεση το ότι, η ρίζα tap, που σημαίνει ''είμαι καυτός'' ή ''λάμπω'', περιέχει επίσης την ιδέα μιας έντονης και σφοδρής συγκέντρωσης λάμψης, σαν από φωτιά.

"Φάε λάδι κι έλα βράδυ"

Το ελαιόλαδο χάρη στη βιταμίνη Ε που περιέχει, έχει θετική επίδραση στην αύξηση της λίμπιντο, καθώς και στη γονιμότητα, πράγμα που είχαν διαπιστώσει πολύ γρήγορα οι αρχαίοι Έλληνες και αυτός να ήταν ένας από τους λόγους που θεωρούσαν τις ελιές ιερά δέντρα.

Στη λαϊκή μας παράδοση οι νεόνυμνφοι έπρεπε να φάνε ψωμί βουτηγμένο στο πρώτο λάδι της σοδειάς (αγουρόλαδο) πριν την πρώτη τους νύχτα. Η πίστη σ´ αυτήν την αξία του ελαιόλαδου έμεινε ακλόνητη ως τις μέρες μας μέσα από την πολλά υποσχόμενη παροιμία: "Φάε λάδι κι έλα βράδυ"  Ψωμί φρέσκο ή ξεροψημένο, λάδι, κρεμμύδι, ρίγανη και στάλες λεμόνι, για πρωινό, μεσημεριανό, απογευματινό ή βραδινό.

Προβλέψεις τεχνολογικών απειλών για το 2014

Χωρίς καμία αμφισβήτηση, η παγκόσμια μάστιγα και ταυτόχρονα η μελανότερη κηλίδα στον τομέα των υπολογιστών πάσας μορφής και μεγέθους, είναι το κακόβουλο λογισμικό σε όλες τις εκφάνσεις του. Δυστυχώς, η «κακή» μεριά της προγραμματιστικής δεινότητας, συνοδεύει την εξέλιξη τους υπολογιστές του «λαού» σχεδόν από την γέννησή τους στα τέλη της δεκαετίας του '70.

Φτάνοντας σε λίγες μέρες στο τέλος του 2013, η εταιρεία αντιμετώπισης κακόβουλου λογισμικού ESET, παρέθεσε τις ετήσιες προβλέψεις για τις απειλές που θα απασχολήσουν τους χρήστες κατά το επερχόμενο έτος, στην ετήσια Έκθεση της «Προβλέψεις απειλών για το 2014 – Η πρόκληση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο».

Το Facebook και η Google αγοράζουν το internet

Πρόκειται για ένα τεράστιο σχέδιο που περιλαμβάνει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια και άπειρα χιλιόμετρα καλωδίων υποδομής που μεταφέρουν το internet από άκρη εις άκρη σε ολόκληρο τον πλανήτη δημιουργώντας κλίμα έντασης με τους παρόχους τηλεπικοινωνιών που παραδοσιακά έλεγχαν την υποδομή του internet.

Ενδεικτικά η Google, κατέχει πάνω από 100.000 μίλια υπόγειων, επίγειων και υποβρύχιων καλωδίων, σε ολόκληρο τον κόσμο, όταν μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Αμερική, η Sprint, διαθέτει μόλις 40.000 μίλια καλωδίων.

Πρόσφατα το Facebook ολοκλήρωσε την εγκατάσταση ενός πανευρωπαϊκού δικτύου τεράστιας χωρητικότητας που θα συνδέεται απευθείας με το Αρκτικό κέντρο διαχείρισης δεδομένων που διαθέτει στη Σουηδία. Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, επένδυσε εκατομμύρια για την εγκατάσταση ενός καλωδίου μήκους 6.000 μιλίων που διαπερνά τον Ειρηνικό Ωκεανό από άκρη σε άκρη.

Η χρήση μαριχουάνας αλλοιώνει τον εγκέφαλο

Οι άνθρωποι και ιδίως οι έφηβοι που κάνουν συχνή χρήση μαριχουάνας (κάνναβης), καπνίζοντάς την σχεδόν κάθε ημέρα επί τουλάχιστον τρία χρόνια, εμφανίζουν αφύσικες αλλαγές στον εγκέφαλό τους, οι οποίες σχετίζονται με ελαττωμένη μνήμη και μειωμένες σχολικές επιδόσεις, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη -άλλη μία που δείχνει ότι τα λεγόμενα «μαλακά» ναρκωτικά δεν είναι ακίνδυνα- αναφέρει επίσης ότι η τακτική χρήση κάνναβης φαίνεται να επιφέρει αλλοιώσεις στον εγκέφαλο που μοιάζουν με τη σχιζοφρένεια.

Αγαπάω όποιον ... Nitse

ΑΓΑΠΩ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΑΝ ΚΑΤΑΒΑΤΕΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΑΤΕΣ. Αγαπώ τους μεγάλους καταφρονητές, επειδή είναι οι μεγάλοι λάτρες, και βέλη που λαχταρούν την άλλη ακτή. Αγαπώ εκείνους που δεν ψάχνουν πρώτα ένα λόγο πέρα από τ’ αστέρια για να κατεβούνε και να θυσιαστούνε, αλλά θυσιάζουν τον εαυτό τους στη γη, ώστε η γη του Υπεράνθρωπου στη συνέχεια να έρθει.

ΑΓΑΠΩ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙ, ώστε ο Υπεράνθρωπος στη συνέχεια να ζήσει. Έτσι αναζητεί τη δική του κατάβαση. Αγαπώ αυτόν που μοχθεί και εφευρίσκει, ώστε να χτίσει το σπίτι για τον Υπεράνθρωπο, και να προετοιμάσει γι’ αυτόν γη, ζώα, και φυτά: γιατί έτσι αναζητεί τη δική του κατάβαση. Αγαπώ αυτόν που αγαπάει την αρετή του: γιατί η αρετή είναι η βούληση προς κατάβαση, και ένα βέλος λαχτάρας.

ΑΓΑΠΩ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΡΑΤΑΕΙ ΜΕΡΙΔΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ, αλλά θέλει να είναι πλήρως το πνεύμα της αρετής του: έτσι περπατάει σαν πνεύμα πάνω απ’ τη γέφυρα. Αγαπώ αυτόν που κάνει την αρετή του κλίση και πεπρωμένο του: έτσι, για χάρη της αρετής του, είναι διατεθειμένος να συνεχίσει να ζει, διαφορετικά να μη ζήσει άλλο. Αγαπώ αυτόν που δεν επιθυμεί πολλές αρετές. Μια αρετή είναι περισσότερο αρετή από δύο, επειδή είναι περισσότερο κόμβος για να πιαστεί το πεπρωμένο κάποιου.