Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Οι «μάγισσες» στο Βυζάντιο

Το άκουσμα τους και μόνο έκανε ολόκληρη την βυζαντινή κοινωνία να τρέμει από φόβο και τις μητέρες να κρύβουν τα ανήλικα παιδιά τους για να μην τα «αρπάξουν», ενώ οι άνδρες οργάνωναν «κυνήγι» εναντίον τους, προκειμένου να απαλλαχθούν από την «κατάρα» τους. Πρόκειται για τις «μάγισσες» στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, οι οποίες αν και θεωρούνταν απειλή για την ομαλότητα, επί της ουσίας ήταν τα θύματα του ρατσισμού και του σεξισμού που επικρατούσε.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο καθηγητής Αγγλικής και Μεσαιωνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα, ο Ανταμ Γκολντγουιν ο οποίος μιλώντας στα Νέα εξηγεί ποιες ήταν οι «μάγισσες» και γιατί έπεφταν θύματα άγριας βίας.

Ετσι ο εγκέφαλός διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

Τρόποι με τους οποίους ο εγκέφαλός μας διαστρεβλώνει την πραγματικότητα: Η γνώση που συγκεντρώνουμε από τις επιστημονικές μελέτες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πως ερμηνεύουμε τα στοιχεία. Οι ερμηνείες, όμως, υπακούν στους ίδιους κανόνες που διέπουν τις αντιλήψεις μας για την πραγματικότητα. Είναι γεμάτες παραδοχές, γενικεύσεις, παραλείψεις και λάθη.

Στις κοινωνικές επιστήμες, αυτά τα λάθη αποκαλούνται γνωστικές προκαταλήψεις. Αυτές οι προκαταλήψεις είναι ενσωματωμένες τόσο στους αντιληπτικούς και τους συναισθηματικούς μηχανισμούς του εγκεφάλου όσο και στους γνωστικούς.

Μέχρι να φτάσει η αντιληπτική πληροφορία στη συνείδηση, το άτομο έχει προλάβει να την μετατρέψει σε κάτι καινούργιο και μοναδικό. Αυτή η ανακατασκευή της πραγματικότητας αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζουμε τα πιστεύω μας για τον κόσμο. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των πιστεύω μας παίζει επίσης η λογική, η ορθή σκέψη και η κοινωνική συναίνεση. Οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν και τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τον κόσμο. Αν εντοπίσουμε αυτές τις προκαταλήψεις, μπορούμε να γίνουμε πιο πιστοί.

Tο μυστικό επιτυχίας ενός γάμου

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, αρκεί να ανακαλύψει κανείς τα ανομολόγητα, ενστικτώδη και βαθιά καταχωνιασμένα συναισθήματα του συντρόφου για να προβλέψει πώς πραγματικά θα εξελιχθεί σε βάθος χρόνου ένας γάμος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Τζιμ Μακνάλτι του πολιτειακού πανεπιστημίου της Φλόριντα, παρακολούθησαν 135 νιόπαντρα ζευγάρια επί τέσσερα χρόνια και διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα είχαν κρυφά συναισθήματα για τον σύντροφο και τη σχέση τους, τα οποία όμως είτε δεν είχαν την προθυμία, είτε την ικανότητα, να εκδηλώσουν φανερά. Αυτά όμως τα συναισθήματα που συχνά δεν εκφράζονται με λόγια είναι που μπορούν να προβλέψουν πώς θα εξελιχθεί μια σχέση ή ένας γάμος.

Οι Αμερικανοί ψυχολόγοι κατέγραφαν συνεχώς τη φανερή ικανοποίηση κάθε συντρόφου μέσω ερωτηματολογίων και τεστ, ενώ παράλληλα αξιολογούσαν τα κρυφά συναισθήματα των ζευγαριών.

Ελλάς η Μπανανία

Προσέξτε  τριτοκοσμική  Αποκάλυψη  τώρα!  Στην Βόρεια Ελλάδα  νέα  κοπέλα πνίγηκε και  «εγκατέλειψε» εισπνέοντας αναθυμιάσεις από  μαγκάλι. Όπως  περίπου  συνέβαινε εν Ελλάδι  πριν από  την Κατοχή.  Όταν εκατομμύρια παιδιά περιφέρονταν ξυπόλητα  στις αλάνες και  πήγαιναν   σχολείο με μπαλωμένα  σώβρακα.

Στη Νότια Ελλάδα και συγκεκριμένα στο  Αργος μια  γυναίκα  βρήκε  εφιαλτικό θάνατο παρασυρμένη από...επίγεια  κύματα! Δηλαδή  μια    δυνατή μπόρα παρέσυρε  τα πάντα. Όπως συνέβαινε  εν Ελλάδι  π. Κ (προ Κρίσης).  Όταν  δηλαδή οι  ελληνάρες  ξόδευαν ανεγκεφάλως  και  κατανάλωναν  τα πάντα.  Και όταν  οι  ίδιοι  ελληνάρες  παρέα  με μεσίτες  και  εργολάβους  οικοδομών  «σήκωναν»  οικοδομές  σε  οποιοδήποτε σημείο  της  δημόσιας περιουσίας. Σε  ρέματα,  δάση,   δρόμους,   στα πάντα

Γιόγκα για τα κατοικίδια ζώακια

Πριν από 7 χρόνια, ο φωτογράφος Dan Borris  πήρε την πρώτη φωτογραφία του για μια σειρά γιόγκα σκύλου (Γιόγκα σκυλιά). Η σειρά έγινε τόσο δημοφιλής που σήμερα, ο Dan Borris δημοσιεύει άλμπουμ και ημερολόγια με φωτογραφίες και  δεν είναι μόνο μια σειρά από σκύλους γιόγκα, αλλά και γάτες που κάνουν γιόγκα.

Γιόγκα και γατάκια,
Γιόγκα και κουταβάκια!

Δείτε τις φωτογραφίες του Dan Borris

Ξηροί καρποί: Μικροί αλλά τόσο ωφέλιμοι

Όπως αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια, οι ξηροί καρποί δεν γεμίζουν απλά το στομάχι μας αλλά προσφέρουν πολύτιμες ... υπηρεσίες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τόσο μικροί αλλά τόσο... ωφέλιμοι: Η μεγαλύτερη μελέτη σχετικά με τα πιθανά οφέλη των ξηρών καρπών για τον ανθρώπινο οργανισμό διεξήχθη πρόσφατα από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Dana-Farber για τον Καρκίνο. Από αυτήν προέκυψε ότι η κατανάλωση ακόμη και μιας μικρής ποσότητας ξηρών καρπών ημερησίως προστατεύει από καρκίνο και καρδιακά νοσήματα, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη διατήρηση μιας λεπτής σιλουέτας. 

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν καθημερινά τουλάχιστον 30 γραμμάρια ξηρούς καρπούς έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο κατά τα επόμενα 30 χρόνια. Παράλληλα έχουν μικρότερο βάρος σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου ξηρούς καρπούς, κάτι που ανατρέπει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη πως οι ξηροί καρποί παχαίνουν.

Η δημοκρατία της κυψέλης

Μπορούν οι μέλισσες να μας δώσουν μαθήματα δημοκρατίας και διοίκησης επιχειρήσεων; Ε, λοιπόν, ναι! Με παρουσία 100 εκατ. χρόνων επάνω στη Γη, έχουν αναπτύξει μηχανισμούς λήψεως αποφάσεων που δεν μπορούμε παρά να ζηλέψουμε! Το ποιος κατασκευάζει τα ανέκδοτα και τα βάζει στην κυκλοφορία και το πώς προέκυψαν τα διάφορα επιτυχημένα γιατροσόφια ήταν για χρόνια κάτι που δεν είχα καταφέρει να καταλάβω.

Για το πρώτο έχω ακόμη την ίδια απορία. Για το δεύτερο, όμως, για το πώς δηλαδή από τη φύση με τη χλωρίδα και την πανίδα της αντλούμε συνεχώς πολύτιμες πληροφορίες που δεν έρχονται όλες μόνο από περίκλειστα και αποστειρωμένα εργαστήρια, έχω καταλάβει ότι οφείλουμε πολλά στην παρατηρητικότητα μερικών ανθρώπων. Περνούν τον περισσότερο χρόνο τους μέσα στα δάση, δίπλα στα ποτάμια και στις θάλασσες. Είτε είναι ιθαγενείς, που η ζούγκλα αποτελεί το καθημερινό τους περιβάλλον, είτε επιστήμονες, που ζουν κι αυτοί σαν τους ιθαγενείς έχοντας αναπτύξει την ίδια απαραίτητη για την επιβίωση παρατηρητικότητα.


Ενας περίεργος χορός: Ενας γερμανός στρατιώτης, που το 1943 απαλλάχθηκε από τη συνέχιση της θητείας του λόγω σοβαρού τραυματισμού στο ρωσικό μέτωπο, αποφάσισε να παρακολουθήσει μαθήματα Ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και στη συνέχεια θέλησε να εκπονήσει διδακτορική διατριβή σχετική με τις μέλισσες.

Ανακάλυψαν νέο βιολογικό είδος

Γαρίδες «φαντάσματα» Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης ανακάλυψαν ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος γαρίδας σε έναν κοραλλιογενή βράχο στα ανοιχτά της Καλιφόρνιας. Το είδος ονομάστηκε liropus minusculous και οι εκπρόσωποί του είναι μικροσκοπικές και ολίγον τρομακτικές στην εμφάνιση γαρίδες.

Οι γαρίδες αυτές έχουν άχρωμη «σκελετωμένη» όψη με απειλητικές δαγκάνες αλλά είναι παντελώς ακίνδυνες αφού έχουν μήκος λίγων χιλιοστών. Οι ειδικοί τις χαρακτηρίζουν «γαρίδες φαντάσματα» και «γαρίδες σκελετούς». Όπως είναι ευνόητο η εμφάνιση τους προέκυψε εξελικτικά για τις ανάγκες του καμουφλάζ αφού γίνονται ένα με το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Έτσι μπορούν και να κρύβονται από τους εχθρούς τους αλλά και να αιφνιδιάζουν τα θηράματα τους.

Πώς μένεις ανώνυμος στο Ίντερνετ;

Εχετε αναρωτηθεί γιατί η τράπεζά σας δεν σας σας στέλνει ποτέ e-mail; Και, επιπλέον, σας προειδοποιεί πως, αν ποτέ σας σταλεί δήθεν e-mail της, τότε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι πρόκειται για απάτη;» ρωτάει...τους παρευρισκομένους ο Μάλτε Ντικ, ακτιβιστής για την ηλεκτρονική προστασία δεδομένων.  Η ανοιχτή συνάντηση πραγματοποιείται στην Ενωση Ανταποκριτών στο Βερολίνο και ο Ντικ με τον Χάουκε Λάγκινγκ είναι μέλη του κινήματος Cryptoparty, το οποίο ξεκίνησε μέσω του Τwitter πριν από περίπου ένα χρόνο.

Το cryptoparty είναι μια σύναξη στην οποία πηγαίνει όποιος θέλει με το λάπτοπ του ή την ταμπλέτα του και εκπαιδεύεται από ειδικούς στην ασφαλή και ανώνυμη χρήση του Διαδικτύου.

Ο Μυστικός κώδικας του Πλάτωνα

Ένας ιστορικός της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ο Dr Jay Kennedy έχει σπάσει τον «Ο Πλατωνικό Κώδικα» – τα απο καιρο αμφισβητούμενα μυστικά μηνύματα κρυμμένα στα γραπτά του μεγάλου φιλοσόφου. Ο Πλάτων και το έργο του ίδρυσαν τον δυτικό πολιτισμό και τις επιστήμες. Τα ευρήματα ο Dr Jay Kennedy θα αλλάξουν ριζικά την ιστορία των απαρχών της δυτικής σκέψης.

Ο Δρ Kennedy, του οποίου τα πορίσματα έχουν δημοσιευθεί στην έγκειρη Αμερικανική εφημερίδα Apeiron, αποκαλύπτει ότι ο Πλάτων χρησιμοποίησε μια μορφοδιάταξη των συμβόλων, που κληρονόμησε από τους αρχαίους οπαδούς του Πυθαγόρα, για να δώσει στα βιβλία του μια μουσική δομή. Έναν αιώνα νωρίτερα, ο Πυθαγόρας είχε διακηρύξει ότι οι πλανήτες και τα αστέρια παράγουν μια μη ακουστή μουσική, μια «αρμονία των σφαιρών». Ο Πλάτων μιμούνταν αυτήν τήν κρυφή μουσική στα βιβλία του.

Ανάπτυξη vs προστασία: ζήτημα επιβίωσης

Πως οι πεποιθήσεις μας ρυθμίζουν τη βιολογία μας: Ακολουθώντας τη συμβατική εκδοχή της Φυσικής επιστήμης, αντιλαμβανόμαστε το ανθρώπινο σώμα ως μία μηχανή που απαρτίζεται σε μικροσκοπικό επίπεδο από άτομα και μόρια. Υπό το πρίσμα, όμως, της κβαντικής θεώρησης, αυτό που υπάρχει πέρα από την έκδηλη φυσική δομή των πραγμάτων δεν είναι τίποτε άλλο παρά ενέργεια.

Αυτό για μας προσωπικά σημαίνει ότι είμαστε ενεργειακά όντα και αλληλεπιδρούμε με ο,τιδήποτε στο πλαίσιο ενός ενεργειακού πεδίου. Σε έναν κβαντικό κόσμο γίνεται μετατόπιση της προσοχής από την ύλη στην ενέργεια. Αν θέλουμε να κατανοήσουμε την φύση της υγείας μας, καλούμαστε να αντικρίσουμε το αόρατο (ενέργεια), αυτό που υφίσταται πέρα από το προφανές (ύλη).

Η μετατόπιση από την ύλη στην ενέργεια αναπόφευκτα φέρνει στο προσκήνιο την αβεβαιότητα, η οποία συγκαλύπτεται όταν κάποιος επικαλεστεί την Νευτώνια οπτική και τη σιγουριά που εμπνέει με τους ασφαλείς αιτιώδεις νόμους της.

Ποια είναι όμως η σχέση των δικών μας σκέψεων με όλα αυτά; Οι σκέψεις είναι μέρος του ενεργειακού πεδίου που μας περιβάλλει. Στον κόσμο που ζούμε επιτελούμε νευρολογικές διεργασίες, στις όποιες συμπεριλαμβάνονται οι σκέψεις, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μαγνητικούς κραδασμούς που εκπορεύονται από τον εγκέφαλό μας προς το πεδίο.