Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Χρήματα και απληστία κατά τον Αριστοτέλη

Ο Αριστοτέλης αντιμετώπιζε τα χρήματα σαν μέσον, για την επίτευξη στόχων – θεωρώντας πως οτιδήποτε αγοράζει κανείς, θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη αξία από το ποσόν που ξοδεύει, αφού διαφορετικά δεν θα το επιζητούσε.

Δηλαδή, το προϊόν που αγοράζουμε, μας «υπόσχεται» ένα συναίσθημα, το οποίο ουσιαστικά εκτιμούμε περισσότερο από το ίδιο το προϊόν. Επειδή δε στην ανώτατη βαθμίδα της ιεραρχίας των αξιών ευρίσκεται η ευτυχία, η οποία «ορίζεται» ευρύτερα ως η επιτυχία της ζωής συνολικά, η «εκπλήρωση» καλύτερα, όλα όσα επιδιώκουμε αποσκοπούν στην υψηλότερη δυνατή ποιότητα της ζωής μας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο Αριστοτέλης προσδίδει στα χρήματα εκείνη τη λειτουργία, η οποία επιτρέπει την απόκτηση των μέσων που καθιστούν δυνατή την επίτευξη μίας ποιοτικά καλής ζωής - η οποία αποτελεί προϋπόθεση της ευτυχίας.

Η Χιονάτη, η Σταχτοπούτα και άλλα παραμύθια... τρόμου!

Ερευνα του TheBabyWebsite.com, που διενεργήθηκε σε δείγμα 3.000 Βρετανών γονέων, αποκάλυψε ότι το 1/3 αρνείται να διαβάζει στα παιδιά του κλασικά παραμύθια γιατί τα θεωρεί πολύ τρομακτικά

Ιστορίες όπως αυτές της Σταχτοπούτας και της Ραπουνζέλ απορρίφθηκαν από φόβο ότι θα μπορούσαν να αποβούν συναισθηματικά τραυματικές για τα παιδιά τους. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι το 1/3 των γονιών αρνήθηκε να διαβάσει την «Κοκκινοσκουφίτσα» γιατί τριγυρίζει στο δάσος μόνη της και βρίσκει τη γιαγιά της στην κοιλιά του λύκου! Ενας στους δέκα λέει ότι το παραμύθι «Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι» πρέπει να αλλάξει όνομα γιατί η λέξη «νάνος» αντί «κοντός» ή «μικρόσωμος» είναι ρατσιστική και δημιουργεί στερεότυπα σε κάποιες κοινωνικές ομάδες.

Ωστόσο, η Σάλι Γκόνταρντ Μπλάιθ, διευθύντρια του Ινστιτούτου της Νευροφυσιολογικής Ψυχολογίας στο Τσέστερ, ειδική αναπτυξιολόγος, ισχυρίζεται ότι παραμύθια όπως αυτό της Ραπουνζέλ και της Σταχτοπούτας είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του παιδιού.

Ανακαλύφθηκε η πηγή της νεότητας

Το γονίδιο της πηγής της νεότητας έχει αναγνωριστεί από τους επιστήμονες. Ειδικοί, εδώ και καιρό προσπαθούσαν να βρουν τον λόγο που τα νεαρά ζώα αναρρώνουν πολύ πιο γρήγορα από τα ενήλικα. Το γονίδιο “Lin28a” είναι εξαιρετικά δραστικό στα αγέννητα παιδιά, αλλά μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Δοκιμές σε ποντίκια, έδειξαν ότι η επούλωση των πληγών και η ανάπτυξη της γούνας επιταχύνθηκε. Συνέβαλε, επίσης, στην επιδιόρθωση ιστών στο αυτί, αφού τραυματίστηκαν.

Το Lin28a επιτυγχάνει όλα αυτά τα αποτελέσματα με την αύξηση της παραγωγής των διαφόρων μεταβολικών ενζύμων και την ενίσχυση των μεταβολικών διαδικασιών που είναι συνήθως πιο ενεργές σε έμβρυα.

Μια καυτή σούπα γι' αποτοξίνωση

Μια μέρα ζητήθηκε από έναν στοχαστή της Ιατρικής ποια είναι η πιο σοβαρή ασθένεια του αιώνα. Οι παρόντες περίμεναν να απαντούσε ο καρκίνος και το έμφραγμα. Με μεγάλη τους έκπληξη ο επιστήμονας απάντησε: "Η αδιαφορία".

Όλοι τότε κοιτάχτηκαν στα μάτια και ο καθένας τους αντιλήφτηκε ότι ήταν σοβαρά άρρωστοι. Στο τέλος του ζητήθηκε ποια είναι η θεραπεία και ο επιστήμονας απάντησε: "Να το αντιληφθείτε".

Το να τρέφεσαι από το να Δια-τρέφεσαι έχει τεράστα διαφορά. Η διατροφή ήταν κάτι στο οποίο οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν ιδιαίτερη σημασία και όχι άδικα! Σε κάθε περίπτωση είναι άλλο να ταΐζουμε το στομάχι για να μην πεινάμε κι άλλο να ταΐζουμε τα κύτταρά μας για να μην αρρωσταίνουμε.

«Αρχή και ρίζα παντός αγαθού η της γάστρος ηδονή»  Επίκουρος

Τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων χαρακτήριζε η λιτότητα, κάτι που αντικατόπτριζε τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγετο η ελληνική γεωργική δραστηριότητα. Θεμέλιο τους ήταν η λεγόμενη «μεσογειακή τριάδα»: σιτάρι, λάδι και κρασί.

Ξυπνήστε με… νερό!

Μην τρομάζετε! Δεν εννοούμε να ρίξετε πάνω σας κανέναν… κουβά με νερό για να ξυπνήσετε, αλλά να εντάξετε στο πρωινό σας μερικά ποτήρια νερό, που θα σας χαρίσουν καλή υγεία και ενέργεια όλη την ημέρα.

Λέγεται ότι είναι σημαντικό για την υγεία μας, να καταναλώνουμε περίπου 7 έως 8 ποτήρια νερό καθημερινά. Ένα πράγμα που πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν, είναι ότι το να πίνουν το πρώτο ποτήρι νερό αμέσως μόλις ξυπνήσουν, επίσης συνδέεται με τις θεραπευτικές του ιδιότητες, καθώς το νερό μπορεί να προσφέρει οφέλη σε όσους υποφέρουν από άσθμα, πόνο, ακόμη και καρκίνο.

Η σοφία βρίσκεται... στο νηπιαγωγείο

  "… Όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω για το πώς να ζω, τι να κάνω και πώς να είμαι, τα έμαθα στο Νηπιαγωγείο. Η σοφία δε βρισκόταν στην κορυφή του σχολικού βουνού, αλλά εκεί, στα βουναλάκια από άμμο, στο νηπιαγωγείο.”

Αυτά είναι τα πράγματα που έμαθα:

· Να μοιράζεσαι τα πάντα.

· Να παίζεις τίμια.

· Να μη χτυπάς τους άλλους.

· Να βάζεις τα πράγματα πάλι εκεί που τα βρήκες.

· Να καθαρίζεις τις τσαπατσουλιές σου.

· Να μην παίρνεις τα πράγματα που δεν είναι δικά σου.

· Να λες συγγνώμη, όταν πληγώνεις κάποιον.

Η πόρτα της καρδιάς

Ένας ζωγράφος σχεδίασε έναν πίνακα. Τον ονόμασε «Η πόρτα της καρδιάς». Στην έκθεσή του ένας από τους προσκεκλημένους παρατήρησε : «Aπό την πόρτα λείπει το χερούλι». Ο ζωγράφος εξήγησε :

«Είναι γιατί η πόρτα της καρδιάς ανοίγει μόνο από μέσα»

Έγραφε ο αγαπημένος ποιητής Ρουμί προχωρώντας ακόμη παραπέρα την παραπάνω σκέψη :

Δώδεκα λόγοι που δεν έχουμε βρει εξωγήινους

Δώδεκα λόγοι που δεν έχουμε βρει εξωγήινους.  "Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της σύγχρονης επιστήμης είναι εάν είμαστε μόνοι ή όχι στο σύμπαν."  Η υπηρεσία SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) προσπερνάει τους επιστημονικούς κλάδους και φτάνει στην καρδιά αυτών των φιλοσοφικών ερωτημάτων, όπως γιατί είμαστε εδώ και τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

Το 1960, το Πρόγραμμα Ozma ξεκίνησε μία σοβαρή έρευνα για σήματα από άλλους πολιτισμούς. Ο ερευνητής Frank Drake επινόησε λίγο αργότερα την εξίσωση Drake προκειμένου να προσδιορίζει ποσοτικά πόσοι προηγμένοι -τεχνολογικά- πολιτισμοί ενδεχομένως να υπάρχουν στο γαλαξία μας. Όσο προχωράει η έρευνα για εξωγήινη ζωή, παραμένει ένα βασανιστικό ερώτημα: που είναι όλοι αυτοί;

Το 1950, ο φυσικός Enrico Fermi διατύπωσε το λεγόμενο παράδοξο Fermi. Ουσιαστικά, αυτό που είπε ήταν, εάν η ζωή είναι θεωρητικά τόσο κοινή στον γαλαξία μας, τότε γιατί δεν έχουμε βρει ακόμα αποδεικτικά στοιχεία; Παρακάτω παρατίθενται οι 12 λόγοι για τους οποίους ενδεχομένως να μην έχουμε βρει ακόμα εξωγήινη ζωή.

12. Οι εξωγήινοι βρίσκονται στη Γη, απαρατήρητοι: Αυτή είναι η αγαπημένη λύση σε κάθε συνωμοσιολογική θεωρεία γύρω από τα ΑΤΙΑ: οι εξωγήινοι βρίσκονται ανάμεσά μας, αλλά είτε περνούν απαρατήρητοι είτε συγκαλύπτονται από κυβερνητικούς αξιωματούχους.