Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Κύκνος: Ο Δίας τον επέλεξε

Οι κύκνοι είναι μεγαλόσωμα υδρόβια πτηνά τής οικογένειας των Νησσιδών, στην οποία περιλαμβάνονται οι χήνες και οι πάπιες. Οι περισσότεροι κύκνοι κατατάσσονται στο γένος Κύκνος (Cygnus). Κατατάσσονται μαζί με το συγγενές είδος των χηνών στην υποοικογένεια των Anserinae και σχηματίζουν το φύλο Cygnini, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρούνται μέλη της ξεχωριστής υποοικογένειας Cygninae.

Χαρακτηριστικά: Έχουν μακρύ λαιμό, αναλογικά βαρύ σώμα, μεγάλα πόδια, ενώ πετούν με αργά χτυπήματα τών φτερών και τον λαιμό εκτεταμένο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το μήκος τού λαιμού τους, ο οποίος φέρει 23-25 σπονδύλους, αντί των 18-19 που φέρουν τα υπόλοιπα Χηνόμορφα. Τα είδη που ζουν στο Βόρειο Ημισφαίριο έχουν μια πολύ επιμήκη τραχεία, η οποία συστρέφεται στο στέρνο, διάταξη που απαντάται και στα Γερανόμορφα.

Μεταναστεύουν πετώντας σε διαγώνιο σχηματισμό ή σε σχηματισμό V, πετώντας σε μεγάλο ύψος. Κανένα άλλο υδρόβιο πουλί δεν φτάνει την ταχύτητα με την οποία κινείται είτε στο νερό είτε στον αέρα. Τρέφονται με υδρόβια φυτά τσαλαβουτώντας επιφενειακά στα ρηχά νερά, και όχι με κατάδυση. Είτε κολυμπούν είτε στέκονται, τα είδη Cygnus olor και Cygnus atratus συχνά διπλώνουν το ένα πόδι πίσω στην πλάτη. Το αρσενικό και το θηλυκό έχουν παρόμοια εμφάνιση.

Αριθμοί και Πρόβατα

Ναι, ο αριθμός – και μόνο – τού στρατεύματος δεν έχει μεγάλη σημασία,
εκεί όπου οι άνθρωποι δεν έχουν θάρρος,
 διότι ποτέ δεν απασχολεί τον λύκο πόσα είναι τα πρόβατα.
~ Βιργίλιος ~

Γιατί μετά την δίαιτα ... ξαναπαχαίνεις;

Αν αποτυγχάνουν όλες σας οι προσπάθειες να αδυνατίσετε, κατηγορήστε τα νεύρα του στομάχου σας. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι παύουν να λειτουργούν φυσιολογικά σε άτομα που τρέφονται με παχυντικά φαγητά, με συνέπεια αφ' ενός να τρώνε χωρίς να πεινάνε, αφ' ετέρου να χρειάζονται περισσότερο φαγητό για να νιώσουν ότι χόρτασαν.

Το χειρότερο, δε, είναι πως η δυσλειτουργία αυτή δεν αντιστρέφεται όταν αλλάξει κάποιος διατροφή και αρχίσει να τρώει υγιεινά. Τα ευρήματα αυτά μπορεί να εξηγούν γιατί το 95% των ανθρώπων που κάνουν δίαιτα, καταλήγουν να ξαναπαίρνουν τα χαμένα κιλά, εκτιμούν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Διεθνή Επιθεώρηση Παχυσαρκίας» (IJO), πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια. Οι ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους στα γαστρικά νεύρα, τα οποία στέλνουν στον εγκέφαλο το μήνυμα ότι έχει γεμίσει το στομάχι μετά το φαγητό.

Όταν οι ερευνητές άρχισαν να ταΐζουν καθημερινά τα ποντίκια παχυντικά φαγητά, τα γαστρικά νεύρα άρχισαν να υπολειτουργούν - και εξακολούθησαν να υπολειτουργούν εβδομάδες μετά την ανάκτηση μιας υγιεινής διατροφής από τα ζώα.

Ο τρομερός εχθρός

Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ ένα βασίλειο μακρινό και απομονωμένο, ήταν ένας βασιλιάς που του άρεσε πολύ η δύναμη της εξουσίας. Όμως, δεν μπορούσε να ικανοποιήσει το πάθος του για εξουσία απλώς και μόνο κατέχοντας την. Είχε και την ανάγκη να τον θαυμάζουν όλοι για τη δύναμη του.

Έτσι, όπως η μητριά της Χιονάτης που δεν της έφτανε μόνο να βλέπει την ομορφιά της, χρειαζόταν κι αυτός να κοιτάζεται σ’ έναν καθρέφτη που να του λέει πόσο δυνατός ήταν. Δεν είχε μαγικούς καθρέφτες, αλλά ένα σωρό αυλικούς και υπηρέτες τους οποίους ρωτούσε αν ήταν αυτός ο πιο δυνατός άνδρας του βασιλείου.

Απαράλλαχτα, όλοι του απαντούσαν:
«Μεγαλειότατε, είσαι πολύ δυνατός, αλλά ξέρεις ότι ο μάγος έχει μια δύναμη που κανένας άλλος δεν κατέχει. Αυτός, γνωρίζει το μέλλον». Εκείνη την εποχή, αλχημιστές, φιλοσόφους, στοχαστές, ιερείς και αποκρυφιστές τους αποκαλούσαν, γενικεύοντας, «μάγους».

Ο βασιλιάς ζήλευε πολύ το μάγο του βασιλείου, ο οποίος όχι μόνο είχε τη φήμη ανθρώπου καλού και γενναιόδωρου, αλλά και αγαπητού στο λαό που τον θαύμαζε και γιόρταζε που υπήρχε αυτός ο άνθρωπος και ζούσε εκεί. Δεν έλεγαν τα ίδια και για τον βασιλιά. Ίσως επειδή είχε ανάγκη να αποδεικνύει συνεχώς ότι αυτός κυβερνούσε, ο βασιλιάς δεν ήταν ούτε δίκαιος ούτε αμερόληπτος, και ακόμα λιγότερο καλός και ευγενικός.

Κι έζησαν αυτοί καλά κι ο άπληστος Έλληνας καλύτερα

“Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα”. Έτσι κλείνει τα παραμύθια του ο ελληνικός λαός, σε μετάφραση του “and they lived happily ever after” με το οποίο κλείνουν τα παραμύθια τους παραδοσιακά οι Βρετανοί. Είδες τι έκανε εκεί ο πονηρός; Έβαλε και τον εαυτό του στην εξίσωση.  Σε ένα παραμύθι που προφανέστατα δεν έχεις αναφερθεί εσύ ως πρωταγωνιστής, ούτε κατά διάνοια, σε ένα φινάλε που περιμένουν λυτρωτικά για να ζήσουν ευτυχισμένα η Σταχτοπούτα, η Χιονάτη, τα 3 γουρουνάκια και κάθε άλλος ήρωας παραμυθιού, ο Έλληνας θέλει να βάλει και την πάρτη του στο θεϊκό σχέδιο.

Θέλει κι αυτός να ζήσει καλά. Μάλλον όχι. Θέλει να ζήσει ακόμα καλύτερα από τους ήρωες των παραμυθιών. Λες και έχει ανάγκη το 7χρονο παιδάκι να νιώσει στο κρεβάτι του την ασφάλεια μιας ονειρικής ζωής. Λες και είχε κάποια απαίτηση το παιδί από το παραμύθι που ακούει για να νυστάξει. Έχει απαίτηση. Να είναι ενδιαφέρον το παραμύθι, να έχει ωραία πλοκή, να του το λέει η γιαγιά του. Η ατάκα στην αυλαία είναι βίτσιο όλων των υπολοίπων.

Γιατί το έχουμε αυτό ως λαός. Να τρυπώνουμε στην ευτυχία των άλλων και να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε κάτι από αυτό. Βλέπουμε ένα καλό business plan; Θέλουμε μερίδιο ή να το αντιγράψουμε. Βλέπουμε ένα ζευγάρι να περνάει καλά; Θέλουμε το ίδιο για τους εαυτούς μας. Βλέπουμε τον διπλανό να έχει Porsche Cayenne. Θα πάμε να πάρουμε Porsche Cayenne S.

Κινδυνεύει η σχέση από την ... δίαιτα;

Μπορεί να νομίζετε ότι το αδυνάτισμα θα τονώσει τη σχέση με το ταίρι σας, αλλά μία νέα μελέτη υποδηλώνει ότι αυτό δεν είναι διόλου σίγουρο. Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βορείου Καρολίνας (NC State)και το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ώστιν, ανακάλυψαν ότι το αδυνάτισμα μπορεί να πλήξει την ερωτική σχέση, εάν και οι δύο σύντροφοι δεν είναι αποφασισμένοι να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

Μάλιστα μερικοί σύντροφοι γίνονται επικριτικοί ο ένας απέναντι στον άλλο, άλλοι προσπαθούν να σαμποτάρουν αυτόν που έχει αρχίσει δίαιτα, ενώ κάποιοι χάνουν εντελώς το ενδιαφέρον τους για σεξ.  «Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι το αδυνάτισμα μπορεί να αλλάξει μια σχέση προς το καλύτερο, αλλά και προς το χειρότερο και ότι η επικοινωνία παίζει καθοριστικό ρόλο στο τι από τα δύο θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λίνσεϋ Κ. Ρόμο, επίκουρη καθηγήτρια Επικοινωνίας στο NC State.

Κάνει και καλό η τηλεόραση;

Σύμμαχος της ψυχικής διάθεσης η τηλεόραση: Κι όμως μερικά προγράμματα στη μικρή οθόνη μπορεί και να μας ωφελήσουν, αρκεί να υπάρχει πάντα ένα μέτρο. Οι ώρες που περνάμε μπροστά στην τηλεόραση δεν είναι απαραιτήτως χάσιμο χρόνου, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες. Αντιθέτως, μερικά τηλεοπτικά προγράμματα μπορεί και να μας ωφελήσουν. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ρότσετσερ, λ.χ., ανακάλυψαν προ ετών ότι όσοι βλέπουν εκπομπές για τη φύση αισθάνονται να γεμίζουν ενέργεια και γενναιοδωρία. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ίδιες εκπομπές μπορεί να ελαττώσουν την αρτηριακή πίεση και τη μυϊκή ένταση, δείκτες του ανθυγιεινού στρες.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα ντοκιμαντέρ που κάνουν καλό. Επιστήμονες από το Ιδρυμα Μελέτης των Εθισμών του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο, με επικεφαλής την ψυχολόγο δρα Τζέι Λ. Ντέρικ, δημοσίευσαν μελέτη που έδειξε ότι η επανάληψη κοινωνικών τηλεοπτικών σειρών μπορεί να εντείνει τον αυτοέλεγχό μας. Ως φαίνεται, όταν «χανόμαστε» σε έναν οικείο κόσμο που θυμίζει τον δικό μας και στον οποίο οι «ένοικοι» μας κάνουν να νιώθουμε μόνο καλά, ενισχύεται η ικανότητά μας να αντιστεκόμαστε στους πειρασμούς.


Τα δυνητικά οφέλη της τηλεόρασης δεν σταματούν εδώ. Όπως έγραψε πριν από δύο εβδομάδες η εφημερίδα «Λε Φιγκαρό», οι τηλεοπτικές σειρές μπορεί να είναι αληθινοί σύμμαχοι της ψυχικής διάθεσης, καθώς «έχουν μία διάσταση παρηγορητική, σχεδόν ψυχοθεραπευτική».

Ο Nibiru σε Ανατολίτικο Χαλί

Όταν το 1976 εμφανίστηκε το βιβλίο του Zechariah Sitchin με τον τίτλο ο «Δωδέκατος πλανήτης», ήταν επόμενο να προκαλέσει ιδιαίτερα έντονες εντυπώσεις στο αναγνωστικό κοινό. 

Ο συγγραφέας είναι αρχαιολόγος, αλλά και μελετητής των εβραϊκών κειμένων, όντας και ο ίδιος Εβραίος στο θρήσκευμα. Μελέτησε τη λέξη Νεφιλίμ, που σημαίνει στα εβραϊκά «εκείνοι που πηγαίνουν κάτω από τον ουρανό » και την βρήκε σε κείμενα παλαιότερα κατά χίλια χρόνια των κειμένων που αποδίδονται στον Μωυσή, τον συγγραφέα της Γένεσης.

 Μελέτησε λεπτομερώς μυθολογικά κείμενα και διάφορες παραδόσεις σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η σημερινή ανθρωπότητα, ήταν μια δημιουργία εξωγήινων αστροναυτών.

Μόνο αυτός που είναι αληθινός, είναι αθάνατος.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη φυσική αθανασία είναι η ψευδαίσθηση της γέννησης, και μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες στη μεταστοιχείωση, είναι η ενστάλαξη της βεβαιότητας και της αλήθειας της αθανασίας σε κάθε κύτταρο του σώματος.

Μόνο αυτός που είναι αληθινός, είναι αθάνατος. Όσο πιο ασυνείδητος είσαι για τα χαμηλότερα μέρη της ύπαρξής σου τόσο πιο παχιά και πιο θανάσιμα γίνονται τα ψέματα. Τα γηρατειά, η ασθένεια και ο θάνατος είναι μεταξύ των εμφανέστερων παραισθήσεων. Η αλήθεια, αντ’ αυτού, ακτινοβολεί το φως, την ομορφιά και την αιωνιότητα.

Όταν δεν στηρίζεσαι πλέον στα πράγματα, τους ανθρώπους ή τους Θεούς, να σε κάνουν ευτυχισμένο, επιτρέπεις στον εαυτό σου να αισθανθεί ευτυχισμένος όποτε εσύ επιλέγεις. Τώρα είσαι σε θέση να μεταμορφώσεις την ασυνείδητη εξάρτησή σου σε συνειδητή επιλογή.