Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Ποδήλατο για ανάταση ψυχής και σώματος

Ο αριθμός των ποδηλάτων του πλανήτη στις μέρες μας υπολογίζεται ότι ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ποδηλάτου αποτελεί η δυνατότητα του να ανταποκρίνεται σε αρκετά διαφορετικές απαιτήσεις, όπως είναι η μετακίνηση, η άθληση και η ψυχαγωγία.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονολογία στην οποία να αποδίδεται η εφεύρεση του ποδηλάτου, επομένως ούτε συγκεκριμένος ‘εφευρέτης’ αυτού. Πολύ πριν την εμφάνιση κάποιας κατασκευής παρόμοιας με ένα τυπικό σύγχρονο ποδήλατο, έχει καταγραφεί ένα ποικίλο φάσμα οχημάτων που εκμεταλλεύονταν μόνο τη μυϊκή δύναμη του αναβάτη τους.

Μία από τις κατασκευές αυτές, που από πολλούς θεωρείται ο πρόγονος του ποδηλάτου, ήταν η ‘draisienne’. Η draisienne κατασκευάστηκε από το Γερμανό βαρόνο Καρλ Φον Ντράις, το 1817 (η ονομασία ‘draisienne’ αποτελεί γαλλική απόδοση του ονόματος του κατασκευαστή της). Η draisienne ήταν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου κατασκευασμένη από ξύλο.

Μη διαθέτοντας πετάλια, ο αναβάτης την έθετε σε κίνηση σπρώχνοντας με τα πόδια του προς τα πίσω. Η κατασκευή του Φον Ντράις έγινε γνωστή και ως hobby-horse, αντανακλώντας την πεποίθηση των οπαδών της ότι θα αντικαθιστούσε το βασικό μεταφορικό μέσο του 19ου αιώνα, το άλογο.

Σπαρτιάτικη Λιτότητα

Spartan shield (2)
Οι Έλληνες ως νέοι Φάουστ, προσφέρουν την ψυχή και πνεύμα στις προκλήσεις των υλιστικών αξίων, του ωφελιμισμού και τον ηδονισμού. Η διαφήμιση, αυτή η παγκόσμια δύναμη δημιουργίας επίπλαστων αναγκών, ως σύγχρονος Μεφιστοφελής, υπηρετεί τις νέες αξίες μας.

Αυτή η μόδα του καταναλωτισμού δεν είναι θα λέγαμε ακριβολογώντας συρμός αλλά αρρώστια και μάλιστα του πνεύματος. Το βάναυσο ήθος του δυτικότροπου καταναλωτισμού υπονόμευσε και σχεδόν άλωσε το παραδοσιακό εγκρατές μας ήθος αυτή την εθνοσωστική λελογισμένη λιτότητά μας. Το Ελληνικό τοπίο είναι λιτό.

Τα ΝΑΙ και τα ΜΗΝ στην Διατροφή

Μην αφήνετε τα λάθη να κατευθύνουν την διατροφή στην ζωή σας - ελέγξτε και μην αφήνετε να σας ελέγχουν αυτά. Αν δε μπορείτε να φάτε σωστά, τουλάχιστον φάτε καλύτερα! Ποτέ ένα διατροφικό «λάθος» ή μιά  παρασπονδία δεν αποτέλεσε πρόβλημα σε μιά συνήθη διατροφή. Το πρόβλημα δημιουργείται οταν τα λάθη γίνουν συνήθεια και τα «σωστά» παρασπονδία. 

> Προσχεδιάστε το διαιτολόγιο της επόμενης ημέρας από την προηγούμενη.

> Αν «χαλάσετε» το διαιτολόγιο σας μήν το σταματάτε αλλά συνεχίστε κανονικά, τρώγοντας λιγότερο στο επόμενο γεύμα ή την επόμενη ημέρα.

> Συνήθως ένα 20% των ημερησίων θερμιδών πρέπει να προέρχονται από πρωτεϊνες, ένα 50 - 60% από υδατάνθρακες και το υπόλοιπο από τα λίπη. Ένα καλό διαιτολόγιο πρέπει να περιέχει μιά μεγάλη ποικιλία τροφών από τις βασικές ομάδες τροφίμων: Γιαούρτι ή γάλα (ομάδα γαλακτομικών), κρέας ή αβγά ή ψάρι ή όσπρια ή τυρί (ομάδα πρωτεϊνών), δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά και πλήρη προϊόντα αλευριού (ομάδα υδατανθρακών), φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο.