Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Όμηρος ο μεγάλος ραψωδος


Ο διηγηματοποιός της «Ιλιάδας» και της «Οδύσσειας» και η άγνωστη ζωή του Ο άνθρωπος που θα άφηνε το στίγμα του βαθιά στον ελληνικό πολιτισμό και κατόπιν στον δυτικό κόσμο δεν έχει ανάγκη από εισαγωγές.

Γεννημένος κάπου μεταξύ 12ου-8ου αιώνα π.κ.ε. στα παράλια πιθανότατα της Μικράς Ασίας, ο Όμηρος θα δημιουργούσε μια μακρά λογοτεχνική παράδοση, με το αφηγηματικό του ύφος να μένει φάρος στους κατοπινούς συγγραφείς της οικουμένης.

Κι όμως, για κάποιον με τέτοια παγκόσμια επίδραση συναίνεση φαίνεται να μην υπάρχει πουθενά! Οι ακαδημαϊκοί δεν έχουν σταματήσει να ερίζουν για τη ζωή και το έργο του, με μερίδα μελετητών να αμφισβητεί ακόμα και την ίδια την ύπαρξή του.

Ας δούμε λοιπόν τι ξέρουμε και κυρίως τι δεν ξέρουμε για τον άνθρωπο που τραγούδησε τις αρχετυπικές επικές ιστορίες...

Το μυστήριο του Ομήρου: Δεν είναι μυστικό ότι ο Όμηρος αποτελεί ένα από τα διαπρεπέστερα μυστήρια της φιλολογίας. Ο ποιητής που μας χάρισε τα λαμπρά έπη συνεχίζει να είναι δυσεπίλυτο αίνιγμα αναφορικά με τα πραγματικά γεγονότα της ζωής του.

Το Όπλο για να «Μαντρώσεις Πρόβατα» στον Καναπέ

Το Όπλο για να «Μαντρώσεις Πρόβατα» στον Καναπέ: Η μαζικοποίηση της πληροφορίας και ο μηχανισμός της τηλεχειραγώγησης επιτρέπει να διαδίδονται ειδήσεις οπουδήποτε είδους και από τον οποιοδήποτε, χωρίς να ενδιαφέρει ποιοι είναι οι δέκτες αυτών των ειδήσεων. Ο ηθικός παράγοντας έχασε πια την αξία του.

Και μόνο το γεγονός ότι ένα παιδί ωσότου τελειώσει τις πανεπιστημιακές του σπουδές, δηλαδή μέχρι 19 ετών περίπου, θα έχει –κατά μέσο όρο– παρακολουθήσει 19.000 ώρες τηλεόραση έναντι των μόλις 11.000 ωρών παρουσίας στα μαθήματα και αν, καταδεικνύει την σπουδαιότητα που έχει προσλάβει η δύναμη της TV για τα ολιγαρχικά συμφέροντα και έχει καταντήσει το «όπιο του λαού» στον 21ο αιώνα.

Ρόδι για καθαρές αρτηρίες

Ισπανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως ανάμεσα στις ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού έρχεται να προστεθεί ακόμη μία. Το ρόδι βοηθά στη διατήρηση της  καθαριότητας του καρδιαγγειακού συστήματος αναστρέφοντας με αυτό τον τρόπο τις βλάβες που προκαλεί η κακή διατροφή στις αρτηρίες.

Η κατανάλωση ροδιού βοηθά στην καθαριότητα του καρδιοαγγειακού συστήματος, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το Καταλανικό Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Επιστημών που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Διατροφικές συνήθειες με μεγάλη επιρροή

Διατροφικές συνήθειες με μεγάλη επιρροή: Κι όμως, υπάρχουν συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες που δεν είναι τόσο αθώες όσο μοιάζουν. Για την ακρίβεια έχουν σοβαρές "παρενέργειες" για τον οργανισμό μας και κυρίως για την ψυχική μας ισορροπία.

Οι λιχουδιές που μας κάνουν επιθετικούς: Γνωρίζατε σίγουρα ότι η μαργαρίνη, το κατά κάποιο τρόπο λιγότερο υγιεινό υποκατάστατο του βουτύρου, δεν είναι υγιεινή, όπως ούτε τα προϊόντα που την περιέχουν. Αυτό όμως που ίσως δε γνωρίζατε είναι ότι σας κάνει πιο επιθετικούς!

Και δυστυχώς δεν είναι μόνο η μαργαρίνη που προκαλεί σε όσους την καταναλώνουν επιθετική συμπεριφορά αλλά επίσης: κέηκ, μπισκοτάκια, πατάτες τηγανητές, ντόνατς κοκ. Πρόκειται για λιχουδιές πλούσιες σε τρανς λιπαρά οξέα και συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων και η επιθετικότητα.

Το «σωστό» και το «λάθος» στη στοματική υγιεινή

Η παραπληροφόρηση ή η ελλιπής ενημέρωση έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί να μπερδεύονται για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν για να έχουν ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο

Η φροντίδα για την υγεία του στόματος αφορά όχι μόνο τα δόντια, όπως συχνά και λανθασμένα πιστεύεται, αλλά όλα τα όργανα και τους ιστούς που υπάρχουν σ’ αυτό. Ξεκινάει δε από την  παιδική ηλικία,  όταν βγουν τα πρώτα δόντια, προκειμένου το άτομο να μάθει από νωρίς τη σωστή στοματική υγιεινή.

 Όμως, η παραπληροφόρηση ή η ελλιπής ενημέρωση έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί να μπερδεύονται για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν για να έχουν ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο. Για το λόγο αυτό, η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη, ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική, μας εξηγεί τι τελικά ισχύει για την σωστή στοματική υγιεινή: