Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Εκπληκτικά έργα από φυσητό γυαλί

Art Glass  είναι διεθνής όρος της σύγχρονης, κυρίως καλλιτεχνικής, υαλουργίας που αγκαλιάζει μια πολύ μεγάλη ποικιλία τεχνικών εφαρμογών, κύριο υλικό της οποίας είναι το γυαλί.

Περιλαμβάνει τις πολυποίκιλες τεχνικές κατασκευής των βιτρώ, την τεχνική του λειωμένου-φυσητού γυαλιού, την τεχνική του σκαλίσματος και της χαρακτικής, του ανάγλυφου και της αμμοβολής και φυσικά την ιδιότυπη γλυπτική με γυαλί ή συνθέσεις αυτού.

Ο Dale Chihuly είναι Αμερικανός γλύπτης έργων από φυσητό γυαλί. Σπούδασε την τέχνη του γυαλιού στην Βενετία και τα εκπληκτικά έργα του εκτίθενται σε όλο τον κόσμο.

Η τεχνική του φυσητού γυαλιού εφευρέθηκε από τους Φοίνικες το 50 π.Χ. Στην αρχαιότητα, το γυαλί καλυπτόταν από ένα πέπλο μυστηρίου και θεωρείτο ως υλικό με μαγικές ιδιότητες. Αρχικά μάλιστα ήταν ιδιαίτερα σπάνιο και πολύτιμο, τόσο όσο και ο χρυσός.

Τα παλαιότερα αγγεία που βρέθηκαν χρονολογούνται γύρω στον 16ο αι. π.Χ. και είναι κατασκευασμένα με την τεχνική του πυρήνα. Από την εποχή αυτή, η τεχνολογία του γυαλιού εξελίχθηκε εξαιρετικά αργά (ενδεχομένως και λόγω του κλειστού χαρακτήρα του επαγγέλματος του υαλουργού) και ουσιαστικά άλλαξε μόνο στα ρωμαϊκά χρόνια με την ανακάλυψη του φυσητού γυαλιού.

Σπιρουλίνα: ιδανική για ενέργεια και ενεργειακή εξοικονόμηση

Το ξενοδοχείο Novotel της Μπανγκόγκ έχει ένα πολύ ιδιαίτερο συστατικό στην κουζίνα του: σπιρουλίνα. Ναι, το γνωστό συστατικό που προέρχεται από άλγη της θάλασσας, έχει πολλές χρήσεις: μπαίνει στο φαγητό, στα ποτά, αλλά και στο σπα του ξενοδοχείου προσεχώς και στον... καυστήρα του.

Η σπιρουλίνα περιέχει πολλές βιταμίνες και πολύτιμα στοιχεία για τον οργανισμό μας. Επίσης δεν έχει γεύση και δεν αλλοιώνει τις γεύσεις του φαγητού.

Επίσης, λόγω των συστατικών του είναι ιδανικό για το δέρμα και το ξενοδοχείο το περιλαμβάνει σε όλες τις θεραπείες που προσφέρει το σπα του.

Πώς ωφελούν τα μπαχαρικά την υγεία;

Πιο υγιεινή διατροφή, δίχως τηγανητά, πολλά λίπη, σος και αλάτι, είναι πως το φαγητό τους συχνά μοιάζει άνοστο και βαρετό.

Η λύση – σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο-βιολόγο Χάρη Δημοσθενόπουλο, προϊστάμενο του Διαιτολογικού Τμήματος στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο της Αθήνας – είναι τα μπαχαρικά και τα φυσικά μυρωδικά, που όχι μόνο προσθέτουν άρωμα και ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό, αλλά ωφελούν την υγεία γιατί είναι εξαιρετικά χρήσιμα στην άμυνα του οργανισμού απέναντι σε πολλές ασθένειες, ενώ παράλληλα είναι γεμάτα με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά

Ρίγανη: Ένα κλασσικό μυρωδικό, αφού την προσθέτουμε είτε σε κύρια πιάτα (π.χ. με κρέας, στις πατάτες), είτε σε σαλάτες.
Περιέχει μια σειρά από αντιοξειδωτικά συστατικά όπως είναι η θυμόλη και το ροσμαρινικό οξύ, που της προσδίδουν αντιβακτηριακή και αντιοξειδωτική δράση (ισχυρότερη ακόμα και από το πορτοκάλι).

Γιατί οι άνθρωποι απαιτούν μαγειρεμένο φαγητό

Νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν να επιβεβαιώνουν τη σχετικά νέα θεωρία ότι άνθρωπος έγινε το εξυπνότερο ζώο χάρη στη μαγειρική: αν κάποιος ήθελε να αρκεστεί στο ωμό, μη επεξεργασμένο φαγητό, θα έπρεπε να μασάει ασταμάτητα για εννέα ώρες την ημέρα προκειμένου να θρέψει τον ενεργοβόρο, έξυπνο εγκέφαλό του.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι το τεμαχισμένο και μαγειρεμένο φαγητό επιτρέπει στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα να αντλεί περισσότερη ενέργεια. Αυτό είναι εξάλλου αναμενόμενο, αφού το μαγείρεμα διασπά τα συστατικά των τροφών και περιορίζει έτσι τις ενεργειακές απαιτήσεις της πέψης.

Τα ενεργειακά οφέλη της μαγειρικής είναι μάλιστα τόσο μεγάλα ώστε έχουν οδηγήσει ορισμένους ανθρωπολόγους στο συμπέρασμα ότι οι πρόγονοί μας απέκτησαν μεγαλύτερο εγκέφαλο όταν ανακάλυψαν τις χρήσεις της φωτιάς.

Πράγματι, oι αρχαιότερες ενδείξεις για τη χρήση φωτιάς, οι οποίες χρονολογούνται γύρω στο ένα εκατομμύριο χρόνια, σχεδόν συμπίπτουν χρονικά με την εμφάνιση ενός μεγάλου εγκεφάλου στον πρόγονό μας Homo erectus, πριν από περίπου ενάμισι εκατομμύριο χρόνια.

Μην αναβάλλεις τα πάντα «για αύριο»;

Η αναβλητικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας που εμφανίζεται σε όλους σχεδόν τους ανθρώπους, σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Για άλλους είναι προσωρινό και εξαρτάται από τις συνθήκες και για άλλους είναι μόνιμο και τους ακολουθεί σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτό το χαρακτηριστικό και πως μπορεί κάποιος να το αλλάξει;

Η αναβλητικότητα πολλές φορές ερμηνεύεται ως «τεμπελιά» και «βαρεμάρα». Είναι αλήθεια πως μπροστά σε δραστηριότητες και καταστάσεις που περιμένουμε να μας κοστίσουν σε χρόνο, ενέργεια αλλά και ψυχολογική πίεση, πολλές φορές είναι η άμεση αντίδραση μας να στρέψουμε αλλού την προσοχή μας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η μόνη λύση είναι να πιέσουμε τον εαυτό μας να ενεργοποιηθεί και να λειτουργήσει, αλλιώς κινδυνεύουμε να μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο αναβλητικότητας αφήνοντας τη ζωή να περνά.

Όμως, στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, κάτι άλλο είναι που μας ακινητοποιεί. Μήπως δεν τα καταφέρω; Μήπως απογοητευτώ; Μήπως μου βγει σε κακό; Ο φόβος είναι η μεγαλύτερη δύναμη αδράνειας.

Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της χώρας δεν είναι ένας αφηρημένος δευτερεύων στόχος, έτσι, «για να νιώσουμε καλύτερα».

Η επίτευξή του θα έχει πραγματικά, μετρήσιμα, οφέλη. Χωρίς αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, δεν θα επιστρέψουν οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα, δεν θα εξομαλυνθούν οι συνθήκες ρευστότητας στην αγορά, δεν θα γίνουν ξένες επενδύσεις, δεν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις, δεν θα επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές, δεν θα αρχίσουν να προσλαμβάνουν πάλι προσωπικό οι επιχειρήσεις, δεν θα καταφέρουμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.