Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Ταξίδι στο κέντρο της γης (εικόνες)

Το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου είναι πλέον προσβάσιμο στους επισκέπτες.

Πρόκειται για το «Σον Ντουγκ» (στα βιετναμέζικα Χανγκ Σον Ντουγκ) που σημαίνει «ποτάμι του βουνού» και βρίσκεται στην επαρχία Κουάνγκ Μπιν στο Βιετνάμ.

Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1991 από έναν χωρικό, τον Χον Καν ο οποίος κράτησε μυστική την ύπαρξη αυτού του θαύματος της φύσης.

Για την ιστορία ο Χον Κάν, ένας φτωχός αγρότης, έψαχνε ξύλα για την οικογένεια του κοντά στο εθνικό πάρκο. Δεν τα κατάφερε και λόγω του ότι ήταν πολλοί φτωχοί, αποφάσισε να περπατήσει πιο βαθιά στο δάσος για να βρει αλόη.

Ο ίδιος είχε διηγηθεί ότι μετά από 20χλμ έχασε τον προσανατολισμό του και επειδή θα έπιανε βροχή έψαχνε ένα μέρος να προστατευτεί και έτσι ανακάλυψε το σπήλαιο. Τυχερός ο Κάν αν και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, ζει ακόμα με τη πενιχρό εισόδημα των 50 δολαρίων μιας και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να του δώσει κάτι μιας και ανακάλυψε το μεγαλύτερο σπήλαιο στο κόσμο!

Αγοράζοντας λίγη ευτυχία… παλιατζή

w1f
Νόμιζες πως ζούσες σαν βασιλιάς, κατανάλωνες περισσότερα απ’ όσα μπορούσε να αντέξει η τσέπη σου, κι αυτά δανεικά με πανάκριβο επιτόκιο, ενώ διαρκώς απαιτούσες περισσότερα.

Αν σε αυτούς τους παράγοντες προσθέσουμε την σκοπίμως αναποτελεσματική πολιτική που ασκείται στη χώρα τα τελευταία χρόνια, θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στα γενεσιουργά αίτια που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης και όλους τους αδύναμους της ζωής στην αυτοκτονία.

Είναι γνωστό ως τα πάθη της φιληδονίας, της φιλοδοξίας, της φιλαργυρίας, της ευμάρειας, της ευδαιμονίας και η τάση υπερκατανάλωσης αποτελούν τα αίτια της κρίσης. Βεβαίως, είναι σημαντικό να ζει κανείς αξιοπρεπώς από πλευράς υλικών αγαθών, αλλά όλα έχουν και τα όριά τους.

H ενοχή βαραίνει όλους μας

«Η ντροπή δεν έχει εκλείψει από μέσα μας, η ενοχή βαραίνει όλους μας»

Με την αρμοδιότητά του, ως εκδότης εξειδικευμένης βιβλιογραφίας στα γερμανικά, ο κ. Μισέλς συνεχίζει την φροϋδική παράδοση και κάθε χρόνο εκδίδει από ένα τόμο, αφιερωμένο σε κάποιο συγκεκριμένο ψυχαναλυτικό θέμα. Συνέντευξη στη Ροζαλίνα Ντότσεβα

Ρ.Ντ: Τι σημαίνουν τα αισθήματα ενοχής και ντροπής για ένα ψυχαναλυτή;

Α.Μ.: Και οι δύο έννοιες, οι οποίες έχουν μελετηθεί από τον ίδιο Φρόυντ, είναι πολύ σημαντικές για μας και παίζουν σημαντικό ρόλο στην μοντέρνα υποκειμενικότητά μας. Η ενοχή είναι όρος, τον οποίο μπορούμε να συνδέσουμε με την φωνή της ευσυνειδησίας, της συνείδησης. Είναι μια φωνή, που μας μιλά, απευθύνεται σε μας, η οποία μας υπενθυμίζει ή ενοχοποιεί, και η οποία καθόλου σπάνια είναι πολύ αυστηρή και απαιτητική. 

Τα ναρκωτικά αλλάζουν τη δομή του εγκεφάλου

Η κοκαϊνη αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου σε λίγες ώρες! Η χρήση κοκαΐνης αλλάζει μέσα σε λίγες μόνο ώρες τη δομή του εγκεφάλου, σύμφωνα με μελέτη αμερικανών επιστημόνων.

Οι μεταβολές, οι οποίες παρατηρήθηκαν σε πειραματόζωα που είχαν μόλις πάρει την πρώτη τους «δόση», σχετίζονται με τη μάθηση και τη μνήμη και σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελούν ένα πρώτο βήμα για τη «στροφή» του εγκεφάλου προς τον εθισμό.

«Κλειδί» οι δενδριτικές άκανθοι των νευρώνων: Προκειμένου να διερευνήσουν πώς ο εγκέφαλος «μαθαίνει» μια ναρκωτική ουσία οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και από τον Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο επέλεξαν να μελετήσουν τις επιπτώσεις της κοκαΐνης στις δενδριτικές ακάνθους – μικροσκοπικές προεξοχές στους δενδρίτες των νευρώνων οι οποίες λαμβάνουν πληροφορίες από τις συνάψεις και παίζουν καίριο ρόλο στον σχηματισμό των αναμνήσεων και στη μάθηση.

Πόσο αληθινοί είναι οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι;

Πόσο αληθινοί είναι οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι; Οι περιγραφές του Ομήρου στην "Ιλιάδα" και την "Οδύσσεια" και του Ησίοδου στη "Θεογονία" και στα "Έργα και Ημέραι", είναι απλά και μόνο αποκυήματα της ζωηρής φαντασίας τους; Ο Ηλίας Μαριολάκος, καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καταθέτει την ενδιαφέρουσα επιστημονική του άποψη.

"Πολλοί πιστεύουν ότι οι ελληνικοί μύθοι είναι φανταστικές ιστορίες. Κατά τη γνώμη μου, η άποψη αυτή είναι εσφαλμένη, τουλάχιστον σχετικά με το θέμα των γεωγραφικών και φυσικών-ωκεανογραφικών χαρακτηριστικών του Ατλαντικού Ωκεανού και γενικότερα των ωκεανών, όπως αυτά περιγράφονται κυρίως από τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τα Ορφικά και τον Πλούταρχο", υποστηρίζει στην έρευνά του, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Η μελέτη καταλήγει σε πολλά συναρπαστικά συμπεράσματα, όπως ότι οι αρχαίοι Έλληνες που έζησαν την 3η και 2η χιλιετία π.κ.ε. γνώριζαν τους Υπερβόρειους, τη Βαλτική Θάλασσα, την Ιρλανδία, τη Βρετανία, την Ισλανδία και την απόστασή της από τη Βρετανία.

Ότι δεν το παρατηρείς δεν υπάρχει

Ότι δεν το παρατηρείς δεν υπάρχει μέχρι να το παρατηρήσεις. Δείτε μέρη που δεν υπήρχαν κι ανακάλυψαν χρήστες του Google Earth απλά σερφάροντας.

Η ενδιαφέρουσα υπηρεσία Google Earth, είναι ένα γνωστό πολύ καλό εργαλείο για όσους θέλουν να έχουν μια σφαιρική άποψη για τον πλανήτη μας, δίνοντας τη δυνατότητα στον χρήστη να επισκεφθεί εικονικά ακόμη και το πιο βαθύ σημείο της θάλασσας ή την πιο ψηλή βουνοκορφή.

Το ξενύχτι μπροστά στην τηλεόραση και κατάθλιψη

Το ξενύχτι μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή ίσως σχετίζεται με την κατάθλιψη. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα. 

Mια αύξηση της έκθεσης σε τεχνητό φως τη νύχτα τα τελευταία 50 χρόνια συνέπεσε με αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης.-Αμερικανοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι η παραμονή κάποιου μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή ή της τηλεόρασης ως αργά τη νύχτα και η απομάκρυνσή του από αυτήν μόνο όταν είναι έτοιμος να αποκοιμηθεί, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να παρουσιάσει κατάθλιψη.

Η μελέτη που εκπονήθηκε από ομάδα νευροεπιστημόνων στο Ιατρικό Κέντρο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο και η οποία χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, ίσως κάνει όσους έχουν εθιστεί στην οθόνη τη νύχτα να αναθεωρήσουν ορισμένες συνήθειες τους.